Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Книга Джордана Майклмена та Закері Карлсена «Нові кавові правила» — це видання, яке обов’язково варто прочитати кожному, хто цікавиться кавою. У книжці ви знайдете безліч інформації про історію кави та її різновиди, правила поведінки в закладах, поради з приготування напою.

Нещодавно у львівській Книгарні-кав’ярні Старого Лева (вул. Галицька, 17) кавова тренерка і наукова редакторка книги Дарина Буц обговорила видання з керівницею книгарні Настею Предкою, а також провела капінг, під час якого гості дегустували різні види кави. Дарина дала декілька порад, як правильно обирати каву, на які характеристики звертати увагу і як найкраще готувати напій у домашніх умовах.

 

ПРО НАУКОВЕ РЕДАГУВАННЯ КНИГИ

Це був перший подібний досвід для мене. Я бачила цю книгу англійською, і мені було дуже приємно й почесно стати науковою редакторкою українського видання. Багато спеціалізованої літератури є англійською та в російському перекладі. А «Нові кавові правила» — це перша професійна книжка про каву, яка вийшла українською мовою. Це неймовірно круто! Через це я дуже хвилювалася і переживала. Знала, що ця книжка буде в багатьох кав’ярнях. Зараз мої знайомі, які працюють з кавою в Києві, пишуть мені і дуже тепло відгукуються про це видання. Вони купляють «Нові кавові правила» на подарунки, ставлять у свої книгарнях чи просто беруть, щоб читати вдома.

 

ПРО ТЕ, ДЛЯ КОГО ЦЯ КНИГА

Гадаю, вона не стільки для професіоналів, скільки для людей, які хочуть глибше зануритися в кавовий світ. Адже в ній є багато речей, які професіонали вже й так знають і активно використовують у повсякденній роботі. А для людей, які просто цікавляться кавою і хочуть знати про неї більше — це такий маст-хев, який завжди повинен бути на книжковій полиці.

 

ПРО ВИБІР КАВИ ДЛЯ ДОМУ

Рекомендую купувати каву в локальних обсмажчиків. По-перше, ми будемо в такий спосіб підтримувати свою внутрішню економіку. По-друге, локальні обсмажчики обирають набагато кращу і якіснішу сировину, ніж великі масмаркети. Я завжди наголошую, що не потрібно знецінювати наш продукт, якщо ми говоримо саме про каву, адже обсмажчики в Україні дуже професійні.

Наступний фактор — ціна. Якщо кава коштує 300-400 гривень за кілограм, то це надто дешево і вказує на використання неякісної сировини.

Ще один аспект, на який варто звертати увагу — це країна походження. Пробуючи й експериментуючи, ви можете згодом обрати свою країну-фаворитку, чия кава підходить вам найбільше.

Якщо ж ви хочете придбати в кав’ярні, то раджу одразу звертатися до бариста. Ви скажете, як зазвичай готуєте каву, і професіонал обере для вас і каву, і країну-виробника, і обсмажку та обробку.

 

ПРО МОВУ КАВИ

Дескриптори, або букет — це характеристики аромату кави, які зазвичай вказують на пакованні. Це не ароматизатори, а природні смакові якості, які залежать від країни походження, клімату, обробки.

Кислотність буває низькою, середньою і високою. Кава завжди має викликати приємні відчуття в ротовій порожнині. Якщо у вас виникає дискомфорт — зводить скули, з’являється терпкість, виникає бажання запити — то це означає, що кава або погано обсмажена, або неякісно приготовлена.

Тіло — це щільність самого напою. Вона може бути більш легкою, як чай, або мати сиропне тіло, наближеніше до киселю.

Останнє, що описують в розмові про каву — це баланс, збалансованість. Вона не має виділятися гіркотою чи кислотністю.

 

ПРО ПРИГОТУВАННЯ КАВИ ВДОМА

Зовсім не обов’язково мати різноманітні сучасні прилади, щоб приготувати якісну каву в домашніх умовах. Ви можете просто запарювати її в чашці, але дотримуватись певних рекомендацій. Беріть орієнтовно 6 грамів кави на 100 мілілітрів води — це приблизно дві повні чайні ложки. Вода після кипіння повинна трішки охолонути — орієнтовно до 95 градусів. Тобто варто почекати хвилинку-дві після кипіння. Заливайте каву водою і настоюйте 4 хвилини. Такий спосіб приготування — цілком оптимальний, якщо у вас немає спеціальних девайсів.

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage