Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Нобелівську премію з літератури цього року не вручатимуть
Цьогоріч переможця Нобелівської премії з літератури не оголошуватимуть. Про це заявила Шведська академія, яка вручає нагороду. Причиною цього стало зменшення довіри до Нобелівського комітету, зокрема через звинувачення чоловіка однієї членкині академії у сексуальних домаганнях та розкриті імен майбутніх лауреатів нагороди.
 
У листопаді минулого року 18 жінок звинуватили французького фотографа Жана-Клода Арно у домаганнях – чоловік начебто домагався їх у приміщеннях, які належать Академії. Крім того, фотографа називають винним у розкритті імен майбутніх лауреатів стороннім особам. Сам Арно відкидає усі звинувачення щодо себе. 
 
Унаслідок кризи зі складу Шведської академії вже вийшли її керівниця Сара Даніус, письменник Клас Остергрен, історик Петер Енглунд, літературознавець К’єлл Еспмарк, а також дружина фотографа Арно – поетеса та письменниця Катаріна Фростенсон. Утім, зі складу Нобелівського комітету Фростенсон не виключили. Про свої наміри також вийти зі штату Академії заявила письменниця Сара Стрідсберг.
  
«Рішення підкреслює серйозність ситуації і допоможе зберегти довготривалу репутацію Нобелівської премії», – йдеться в повідомленні. У Шведській академії заявили, що таке рішення ухвалили «з огляду на скорочення штату в установі та зменшення суспільної довіри».
 
Переможця Нобелівської премії з літератури 2018 року оголосять вже через рік, у 2019 році, разом з ім’ям наступного переможця.
На вручення нагороди в інших галузях ця криза не вплине.
  
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage