Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Нелюдські переживання та пристрасті: 20 книжок, в яких головні герої — не люди
Коли ще звірі говорили… В книжках вони говорять у наш час, тож ми добряче пошукали і знайшли низку книжок, де головні герої: звірі, чудовиська, легендарні персонажі – словом, геть зовсім не люди.
 
Юлія Дутка, Yakaboo
 
Білл Віллінгем «Казки. Легенди у вигнанні. Книга 1» (Рідна Мова, 2019, пер. Ярослава Стріха)
 
Перша частина культової серії коміксів про казкових персонажів, які через навалу кровожерних загарбників мусили залишити свої тридесяті королівства. Більшість з героїв тут схожі на людей – навіть Сірий Вовк перевтілився (як це йому вдалось – довга історія), та все ж не люди – живуть сотні років, не старіють, деякі навіть зберегти магічні сили. Ця історія починається з жахливого злочину – хтось вбив Рожинку, рідну сестру Білосніжки. Помешкання дівчини заляпане кров’ю, тож ймовірно у Казкополі орудує маніяк. Хто він – сумнозвісний Синя Борода, Джек з бобового стебла чи, може, збанкрутілий Прекрасний Принц? 
 
Анастасія Нікуліна «Завірюха» (Віват, 2019)
 
Тут не бракує людських персонажів і вони важливі, та все ж більшість головних ролей відійшла менш прозаїчним створінням: прадавнім богам та таємничим Завірюхам, яких можна було б назвати покращеними людьми: довший термін життя, більші витривалість і сила, менше емоцій. Діти Лютої – примхливої та холодної богині зими. Цей роман про те, що старі закони можна переступити, якщо віриш у свою правоту всім серцем, про те, що кохання створює, а не руйнує. Додатково виділю мотив спільноти – тут дуже важливо, що Завірюхи вміють триматись разом.
 
Бернар Вербер «Завтра будуть коти» (Terra Incognita, 2018, пер. Ярина Тарасюк)
 
Колись коти врятують світ – Бернар Вербер вже це передбачив. Пухнасті мурчики – майстри дзену та потужні філософи зупинять знищення людства, адже, коли люди почнуть кровопролитну війну, найбільше радітимуть щури, які наберуться сили і підуть нищити тих, кого не дістала зброя. І тоді мислитель Піфагор (сіамський кіт) та граційна кішечка Бастет разом з величезною котячою армією покажуть їм, хто ж тут головний. Епічні битви та несподівані союзники – і що нарешті допоможе людям і кота зрозуміти одне одного. Обов’язкове чтиво для котолюбів.
 
Мирослав Лаюк «Заврик і його молодший брат» (Видавництво Старого Лева, 2019)
 
Маєте молодших братів-сестер? Чи, може, ви самі молодші? Навіть якщо ви – єдина дитина в сім’ї, спостерігати за традиційним конфліктом між старшим та молодшим братом у динозаврячому сімействі буде вельми цікаво. Ревнощі за «втрачений престол», переоцінка, яка стане підвалиною для міцної дружби та відповідальності за меншого, якому потрібно допомогти знайти своє місце у світі – все це спіткає стегозавра Заврика у першій дитячій книжці Мирослава Лаюка. Сподіваємось, письменник невдовзі продовжить цю динозаврячу тему.
 
Тираж закінчився
Оксана Була «Туконі - мешканець лісу» (Видавництво Старого Лева, 2018)
 
Ви не знайдете про туконі інформації в Червоній книзі, хоч вони й рідкісні. Їхніх видів – чимало, і кожен з них має особливе призначення. Хтось піклується про дерева, хтось про тварин, хтось проганяє зиму, щоб торувати дорогу весні – і всі вони знайшли у лісі свій дім. А ось цей симпатяга з наплічником-жолудем любить мандрувати і зараз прямує до друга. Здогадуєтесь, до того він йде? Він може чимало розказати про дружбу та життя у лісі, та тільки, якщо ви готові слухати і уважно дивитись.
 
Майк Міньйола, Джон Бірн «Геллбой» (Vovkulaka, 2019)
 
Червоне породження пекла з кам’яною рукою, кривава прадавня богиня, амфібія Ейб та монстрожаби – тут чимало нелюдських персонажів. У цьому виданні розміщені дві оригінальні арки про походження Геллбоя та його перші кроки на Землі, а також призначення брутального створіння, адже хлопчик з пекла прийшов не створювати – принаймні, у це вірять ті, хто його викликав – Распутін та його нацистські поплічники. Особливої уваги заслуговує скетчбук Майка Міньйоли, який показує, як еволюціонував улюблений персонаж.
 
Сашко Дерманський «Чудове Чудовисько» (у трьох томах) (А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014)
 
Одного разу людська дівчинка Соня зустрічає рожевого та волохатого велетня – миле чудовисько Чу – і вони стають друзями. Виявляється, що Чу – не єдиний монстрик у світі, їх таких цілий ліс (чи болото, якщо правильніше). Три томи їхніх пригод (»Чудове Чудовисько», «Чудове Чудовисько в країні Жаховиськ», «Чудове Чудовисько і погане поганисько») читаються на одному подиху – і кожна нова частина ще динамічніша за попередню. Друзі разом долають випробування й перемагають небезпечного та підступного ворога.
 
Юлія Лактіонова «Маєчка» (Nebo BookLab Publishing, 2019)
 
Щодня проходите повз них і не помічаєте – безпритульні собаки туляться по закутках та випрошують їжу. Вони намагаються не привертати багато уваги. Вони бояться. Маєчці пощастило – в неї тепер є сім’я – любляча та турботлива. Співчутливим господарям маленька чотирилапа покаже, що таке справжня дружба та радіти по-собачому. Вона надихає ділитись почуттями, ставати відкритішими та дарувати приємні емоції. Маєчка показує, що доброго друга можна знайти й на вулиці.
 
Роман Крижанівський «Орден лицарів. Привид з минулого» (ТУТ, 2019)
 
У цьому ілюстрованому фентезі персонажі незвичайні навіть для супергероїв, адже Орден лицарів – кролики. Узп, Намхерн, Вась, Ла-Крун, Рекстоун та Савамура – так їх звати, і кожен з них має свій набір талантів, надсил та духа-охоронця. У когось головна зброя – катана, а в когось – вибухова свинка. Хтось підкорив час і простір, хтось переміщується з надшвидкістю, а хтось навчився розчинятись у повітрі. Разом – вони неймовірна команда, яка вміє розгадувати загадки та давати на горіхи недоброзичливцям.
 
Редьярд Кіплінґ «Метелик, який тупав ногою. Казки-оповідки» (Nebo BookLab, 2019, пер. Дмитро Щербина)
 
Знайти щось класичніше за оповідання Редьярда Кіплінга про тварин важко. Хіба його «Мауглі» – сюжет про хлопчика, вихованого вовками. Ці казки письменник вигадав для свої дітей і тепер їх знають у всьому світі. Чому метелик тупав ногою, звідки в леопарда плями, а в слона – довгий хобот. Чому у верблюдів є горб, а коти гуляють на самоті – все це і багато іншого у барвисто ілюстрованій збірці казок-оповідок, яка запропонує новий погляд на тваринний світ. Звісно, Кіплінґ міг помилятись. А якщо ні?
 
Террі Пратчетт «Чаротворці» (Видавництво Старого Лева, 2018, пер. Анастасія Коник)
 
Навіть якщо жителів Дискосвіту теоретично можна вважати людьми, то тамтешні чарівники – щонайменше супегерої. Чаротворець – це восьмий син восьмого сина, потужне джерело магії і щонайменше завелике его. Койн десь такий – надзвичайна сила і влада захопили його та зіпсували. А розбиратись з цим доведеться Ринсвінду – не надто вправному магу в компанії з героями Коніною та Найджелом, але найколоритнішим у цій античаротворчій коаліції буде капелюх архітектора, який гумором та кмітливістю може навіть затьмарити славнозвісний Сортувальний капелюх з «Гаррі Поттера».
 
Ірина Лазуткіна «Єнотик Бо і повітряна куля» (Видавництво Старого Лева, 2018)
 
Єнотик Бо мріє про небо, він хоче підкорити висоту на велетенській барвистій повітряній кулі. Він малює свою мрію і прагне всім серцем, щоб вона здійснилась. Летіти разом з ним має кротик Ом – помічник та вірний друг. Вони злітають – та чи встигнуть зробити все, що планували? Спіймати хмаринку ніжно-рожеву хмаринку? Повернутись вчасно, адже небо просто так не відпускає. Неймовірні пригоди повітроплавців-початківців чекають на вас у книжці Ірини Лазуткіної.
 
Ольга Фреймут «Кажан Жан» (Snowdrop, 2018)
 
Кажан Жан – ще той бунтарівник, адже він не кориться забобонам, а воліє сам знаходити відповіді на запитання. Він по-дитячому цікавий та допитливий, не боїться виходити за межі, окреслені світом дорослих. Він дозволяє собі мислити по-іншому та чинити нестандартно. Він – та чиста дошка, відкрита для світу, якою кожен з нас перестає бути під впливом суспільства. Зухвалий і водночас такий мудрий Кажан Жан знає, як пізнати себе, а також світ довкола. Для цього потрібно лише…
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage