Найновіші книжки про їжу 2018-2019 років
Євген Клопотенко обіцяє читачам своєї книги «емоційний шторм». Шеф Джеймі Олівер підготував добірку «супер’їжі» на кожен день. А британка Нікі Сегніт уклала довідник смаків, який вже називають найкращою кулінарною книгою XXI століття. PostEat підготував добірку самих цікавих і корисних книг про їжу 2018-2019 років.
Ліса Москоні
«Їжа для мозку. Наука розумного харчування»
«Наш Формат», 2019
Книгу «Їжа для мозку» написала професорка неврології Ліса Москоні, яка вивчає хворобу Альцгеймера у Корнелльському університеті та викладає на факультеті харчування в Нью-Йоркському університеті. Вона все життя займається питанням впливу їжі на наш мозок і пам’ять, а книжка стала результатом її досліджень. Читача чекають розвінчання міфів, щодо «корисних продуктів» для пам’яті, цікаві приклади з досліджень та науково обґрунтовані поради, як вберегтися від «Альцгеймера» та надовго зберегти молодість мозку.
Колін Кемпбелл, Томас Кемпбелл
«Китайське дослідження. Класична книга про зв’язок здоров’я та їжі»
Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2019
Книга побачила світ у 2005 році та стала бестселером в США — за шість років було продано понад 500 тис. примірників. Професор кафедри харчових технологій Корнелльського університету Колін Кемпбелл та його син Томас підготували цікавий та практичний звіт 40-річних досліджень впливу харчування на здоров’я людини. Автори дають рекомендації, як перетворити щоденний раціон на «ліки у тарілці» та дають відповідь на питання, які продукти й техніки приготування можуть призвести до виникнення хронічних хвороб.
Джеймі Олівер
Видавництво «Старого Лева», 2019
Щоб написати цю книгу шеф Джеймі Олівер здійснив справжню подорож у світ здорового харчування — десятки інтерв’ю з лікарями, сотні порад від дієтологів та адептів здорового способу життя. На основі зібраної інформації Джеймі розробив 90 рецептів корисних, простих і смачних страв на всі випадки життя — від сніданку до офісного перекусу. Для кожного рецепта прораховано кількість калорій та корисних інгредієнтів.
Євген Клопотенко
«Зваблення їжею. 70 рецептів, які захочеться готувати»
#книголав, 2019
Шеф ресторану «Сто років тому вперед» та автор здорового меню для школярів Євген Клопотенко впевнений, що готувати смачні страви — легко. Його книга «зваблює» готувати цікавими історіями про страви й продукти, якісними ілюстраціями (хоч зараз в Instagram!) та простими рецептами. Всього у збірнику 70 рецептів — сніданки, салати, закуски, перші й другі страви, дитяче меню, десерти й варення. За словами Євгена приготування кожної страви займе не більше 20 хв, всі інгредієнти можна знайти в холодильнику, а смак схожий на емоційний шторм.
Стівен Ґандрі, Олівія Бел-Буель
«Рослинний парадокс»
Book Chef, 2019
Кардіолог та кардіохірург Стівен Ґандрі довгий час намагався позбавитись зайвої ваги й відмовився від їжі тваринного походження. Втім і рослинна дієта не стала для нього панацеєю. Вчений виявив, що білки лектини, що містяться у зернах овочів, фруктів і злаків, потрапляючи в організму, починають з ним справжню «війну». Білки запрограмовані захищати рослину і сприймають людину, як ворога. На думку автора, відмова від певних продуктів здатна покращити самопочуття людини, зменшити вагу і навіть вилікувати від раку. Дотримуватись дієти від Стівена Ґандрі буде непросто — наприклад, автор пропонує замішувати тісто з кокосової муки на молоці молодої буйволиці.
Олена Соболева
«Кримськотатарська кухня»
їzhak, 2019
Етнологиня, кандидат історичних наук Олена Соболева розповідає про історію киримли (кримських татар) за допомогою страв. Всі страви тут подані з історією людей, які їх готували. Читач дізнається, як змінювалась кримськотатарська кухня протягом століть, що готували на щодень, а які страви були святковими. Історія кожної страви підкріплена розповіддю старожилів про неї. Наприклад, з прямої мови киримли стає зрозуміло, що після депортації 1944 року кримська кухня кардинально змінилась — рецепти деяких страв було просто втрачено.
Ольга Франко, коментує Маріанна Душар
«1-ша українська загально-практична кухня»
Folio, 2019
Ольга Франко підготувала збірник рецептів «Перша українська загально-практична кухня» ще у 1929 році і книга стала бестселером свого часу. У 2000 роках добірка стала настільною книгою українських шефів. Сьогодні книга повертається до читача у первозданному варіанті, але з коментарями блогерки на кулінарної експертки Маріанни Душар («Пані Стефа»). Книгу проілюстровано сучасними фотографіями та рисунками з оригінального видання.
Ярослава Зелинська-Джонсон
Видавництво «Старого Лева», 2019
Донька українських мігрантів у США Ярослава Зелінська-Джонсон почала кар’єру на посади кухаря у Балтиморі, а зараз керує власною юридичною компанією. Кулінарну книгу почала писати ще у 2010 році. Записувала рецепти бабусі Юліани Булавки, тітки Ганни Ящук, тітки Марії Булавки та мами Раїси Зелинської. У книжці кожен рецепт доповнений сімейною історією, фотографією господинь та сім’ї авторки.
Нікі Сегніт
«Тезаурус вкусов. Словарь сочетания вкусов, рецепты и идеи для креативного приготовления еды»
«Эксмо», 2018 год
«Тезаурус смаків» колишнього маркетолога Нікі Сегніт відмічена Гільдією письменників, що пишуть про їжу та премією ім. Андре Сімона, як найкраща книга про їжу. Також її включили в шорт-лист книжкової премії Galaxy National Book Awards. Книга побудована за принципом конструктора — популярні інгредієнти поділені на 16 основним смакових груп. До кожного з них авторка пропонує вдалі пари продуктів і наводить приклади справ, де цей тандем працює. Описи страв проілюстровано особистими враженнями авторки, смачними знахідками у подорожах, екскурсами в історії кулінарії. Книгу можна читати з кінця або з середини — за форматом вона схожа на довідник смаків.
Коментарі
Щоб залишити коментар, необхідно