Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Найнезвичайніші видання Біблії
Біблія вважається найпопулярнішою книгою у світі. За два останніх століття видали 8 мільярдів примірників. Біблія перекладена на понад 2500 мов світу.
 
Найменша Біблія. Вчені з ізраїльського технологічного університету «написали» весь текст Старого завіту на кремнієвій пластинці площею 0,5 квадратного міліметра. За розміром ця пластинка рівноцінна піщинці. Для написання тексту був використаний пучок іонів гелію. За одну годину на кремнієву пластинку нанесли 300 тисяч слів давньоєврейською мовою.
 

Найбільша Біблія. Найбільшу у світі Біблію довжиною 249 см (у відкритому вигляді) і висотою в 110,5 см створив американський тесля у 1930 р. Вага Біблії − 496 кг, об'єм − 8048 віддрукованих вручну сторінок, шрифт тексту − майже 3 см заввишки. Створювалася вона за допомогою саморобного друкарського преса. На реалізацію проекту було витрачено 2 роки і $ 10 тис. Зараз цю книгу можна побачити в бібліотеці Абеліського Християнського Університету, де вона зберігається у дубовому футлярі.
 
Найбільша рукописна Біблія. Суніл Йосип Бхопал з Індії створив найбільшу в світі рукописну Біблію, що складається з 16 тисяч сторінок і важить 61 кг. Він переписав вручну всі вірші Нового Завіту за 123 дні.
 
Найдорожча Біблія. Біблія Гутенберга, видана у 1456 р., стала крапкою відліку історії книгодрукування в Європі. Гутенберг надрукував 180 примірників Біблії: 45 − на пергаменті, а решта − на італійському папері з водяними знаками. До сьогодні з повним змістом збереглася тільки 21 книга. Примірники оцінюють від $ 25 млн. до $ 35 млн.
 
Радянська Біблія. У радянські часи, коли релігійна література була недоступною, у 1960-х роках Корній Чуковський запросив дозвіл на видання біблійних переказів, адаптованих для дітей відомими літераторами. Проект дозволили, але тільки за умови, що в книзі не повинні згадуватися ні Бог, ні євреї. Чуковський придумав для Бога псевдонім «Чарівник Яхве». Біблія для дітей була випущена у1968 р. видавництвом «Дитяча література» і називалася «Вавилонська вежа та інші стародавні легенди», але практично відразу була знищена. Наступне видання книги відбулося тільки у 1990 р.

Біблія Сальвадора Далі. У 1963 р. колекціонер, мільйонер та християнин Джузеппе Альбаретто запропонував Сальвадору Далі проілюструвати нове видання Біблії. За 2 роки художник створив свій найбільший графічний цикл − 105 робіт у змішаній техніці (гуаш, акварель, туш, олівець і пастель). Ще 3 роки знадобилося, щоб малюнки перевести в літографію. Після виходу першого видання в Італії випустили особливий примірник в білій шкіряній палітурці з золотом. Цю книгу подарували Папі Римському.
 
 
 
 
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage