Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Найкращою книжкою за півстоліття став роман «Англійський пацієнт»
Журі однієї з найпрестижніших літературних нагород – Букерівської премії – обрало найкращу книжку за останні 50 років. Володарем так званої Золотої Букерівської премії (Golden Man Booker Prize) став канадський письменник Майкл Ондатже, якого відзначили за роман «Англійський пацієнт».
 
 
Журі з п’яти членів нагороди обирало серед 51 кандидата, які здобули Букерівську премію за останні півстоліття. Спершу з них було складено короткий список, куди, окрім «Англійського пацієнта», потрапили «Місячний тигр» Пенелопи Лайвлі, «Вовчий зал» Гіларі Ментел, «Лінкольн в бардо» Джорджа Сондерса та «У вільній державі» Відьядхара Найпола. Згодом, за результатами відкритого громадського голосування, обрали переможця – роман «Англійський пацієнт».
 
 
Одна із членів журі, Каміла Шамсі, сказала: «"Англійська пацієнт" – це рідкісний роман, який пробирає до глибини душі і змушує повертатися до нього знову та знову, щоразу приносячи нову несподіванку та насолоду…  Уявлення Ондатже не визнає кордонів, коли воно рухається між Каїром, Італією, Індією, Англією, Канадою – між пустелями та віллами і ямами від бомб... І через все це він змушує вас закохатися у своїх героїв, жити їхніми радощами та їхнім горем».
 
 
Дія роману відбувається під час Другої світової війни – в ході Північно-Африканської кампанії, під час протистояння англо-американських та італо-німецьких військ. За сюжетом в італійському монастирі канадська медсестра доглядає за обгорілим пацієнтом – анонімним англійцем, травмованим до невпізнання, якого переслідують болісні спогади… Роман «Англійський пацієнт» подарував світову славу Майклу Ондатже, був перекладений багатьма мовами, 1992 року здобув Букерівську премію, а 1996-го – був екранізований.
 
 
Кадр з однойменної екранізації «Англійський пацієнт», 1996 рік
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage