Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Наталка Малетич: «Дорослішання – це вміння керувати своїми емоціями»
Перші гості Дитячого Форуму у Львові мали нагоду зустрітися з письменницею Наталкою Малетич та поговорити про її чудову книгу «Щоденник Ельфа», дізнатися, звідки там взявся Ельф, які історії ховаються під обкладинкою та які ідеї, на думку авторки, книга повинна була донести читачам. Модерувала розмову заступник головного редактора ВСЛ, письменниця та поетеса Катерина Міхаліцина.  
 
Наталка розповіла, що рукопис книжки з`явився три роки тому і був присвячений донці Вікторії. «Вікторія почала цікавитись підлітковою літературою, тож я написала для неї цю книжку», - зізналася письменниця. На її думку, ці оповідання повинні допомогти підлітку подорослішати, знаходячи відповіді на певні питання.
 
«У цій книзі є різні персонажі – і позитивні, і негативні. Цим я хотіла показати, що у різний час всі ми переживаємо різні емоції, і погані теж. Тому, сказати підлітку «Будь чемною дитиною», - те саме, що сказати сонцю «Світи постійно». Але ж дорослішання – це вміння керувати своїми емоціями, чому діти вчаться власне у підлітковому віці», - говорила письменниця.
 
 
Катерина Міхаліцина та Наталка Малетич ділилися своїми думками про те, кого легше змальовувати у художніх творах: чемних персонажів чи нахабних непосидьків, і про те, які теми не варто піднімати у підлітковій літературі. 
 
«Такі підлітки, як моя дочка, люблять дуже нечемних персонажів, тих, хто вміє себе показати, - ділилася думкою Наталка Малетич. – Мені здається, що про нечемних цікавіше і писати, і читати, але в усьому має бути своя міра. Дуже складно знайти один рецепт писання для підлітків, бо у різних читачів різне сприйняття. У моїй книзі є оповідання «Мій друг маніяк», де дівчинка знайомиться у мережі з хлопцем, а при зустрічі виявляється, що це дорослий чоловік. І кожен читач може сприйняти це по-різному. Звісно, не потрібно подавати контраверсійні речі, тобто надмірно змальовувати жорстокість чи вбивства - це вже занадто».
 
Під час зустрічі письменниця зачитала кілька уривків із книги, а гості заходу,  які прочитали історію, ділилися враженнями про «Щоденник Ельфа» та називали улюблені оповідання. «Найбільше мені подобається оповідання саме про Ельфа, - розповідала одна з читачок. – Це дуже повчальна історія, бо тут йдеться про те, що вигляд немає значення, значно важливіша сутність людини».
 
 
Наталка Малетич зауважила, що дорослим теж важливо звертати свою увагу на підліткову літературу: «Якщо батьки читають книги для підлітків, вони зможуть краще зрозуміти своїх дітей. І я хотіла показати, що підліток – це вже не дитина, це майже дорослий. І як казав Януш Корчак, батьки формують з дітей дорослих, і у цій справі їм має допомогти добра література». 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage