Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«#НАШІ» – книжка про українців, якими захоплюється світ
Під час 25 Book Forum відбулася презентація неймовірної книги «#НАШІ на карті світу» – про українців, якими захоплюється світ. Авторка проекту Уляна Скицька, кураторка проекту Ольга Ренн та один із героїв книжки – легендарний мандрівник Павло Резвой – розповідали про творення збірки історій та унікальних (на жаль, маловідомих в Україні) людей, які своїми вчинками змінили світ. Усі вони – українці за походженням, і про жодного з них вам не розповідали у школі. У книжці є історія про шпигуна, що став прототипом Джеймса Бонда, про мультиплікатора, який створив відомих діснеївських героїв, про українських відчайдухів, котрі перетинали Атлантику та здійснювали експедиції в Антарктиду, про науковців, роботи яких дали поштовх до створення першого комп'ютера.  
 
«Усе почалося зі завдання шефредактора – створити телепроект тривалістю в 2 місяці, – розповіла Уляна Скицька. – Я зрозуміла, що це повинен бути дуже цікавий, вражаючий проект, який би прикував увагу публіки. Тому почала шукати героїв – українців, які би захоплювали. Так я знайшла мікробіолога, який винайшов вакцину від бубонної чуми, – Володимира Хавкіна. Хлопця з українським корінням Вільяма Сідіса, котрий в 11 років вступив у Гарвард, а його рівень IQ сягав 250 балів. Легендарного сумаїста українського походження Маркіяна Боришка, який отримав 34 пожиттєвих титули. Мене здивувало, наскільки багато цих історій і що ми їх не знаємо. Звісно, у книжці присутні відомі особистості, на кшталт Сікорського, але зібрано й чимало нових цікавих фактів».  
 
 
«Насправді, історій з телепроекту було 500, і лиш про 80 героїв ми змогли розповісти у книжці, – зауважила Ольга Ренн. – Адже важливо, аби ця збірка була легка та читабельна. Тобто попри вагомий фактаж, ця книжка дуже легко читається, герої поділені за роками та виділено основні моменти. Звісно, без суб'єктивності у відборі героїв не обійшлося. Мій улюбленець, наприклад, Володимир Титла – діснеївський мультиплікатор, який створив безліч відомих нам сьогодні героїв».
 
 
«Якщо говорити про моїх улюбленців, то їх дуууже багато, бо усі вони вже рідні, – додала Уляна. – Зокрема, це Антон Омельченко – хлопчина з Полтавщини, який 1911 року в складі команди Роберта Скотта здійснив експедицію на Антарктиду. Збереглася світлина і навіть фрагмент відео, де він танцює гопак. Я була вражена: чому нам не розповідають про таких відважних, неймовірних українців?».
 
 
З одним із героїв книги відвідувачі зустрічі могли познайомитися особисто – Павла Резвоя називають українським підкорювачем океанів. На його рахунку – приборкання Атлантичного й Індійського океанів. «Я не вважаю себе героєм, –  зауважив пан Павло. –  Моє ім'я внесли до Книги рекордів Гіннеса, бо я найстарший веслувальник у світі. Але, насправді, я не прагнув поставити рекорд. Хотілося "поспілкуватися" з океаном, побути з ним наодинці. І мені це вдалося! Так я пересік Атлантику, а потім на тому ж човні «Marion Lviv» через Карибське море доплив до Куби та Ямайки. Пізніше я хотів поплисти до Мадагаскару, але мене відмовили – сказали, що на острові високий рівень злочинності, а я плив один. Тому завернув на Сейшели».   
 
Уляна додала: «Павло Дмитрович – філософ, якого можна цитувати. Це людина неймовірного спокою, він переконаний: яким би не був шторм, після нього обов'язково вийде сонце». «За професією я геолог, – пояснив мореплавець. –  Працювати довелося у Пальмірі, де часто була жахлива погода. Тому перипетії в океані мені не були страшні: там ти просто йдеш у каюту, пристібаєшся і чекаєш хорошої погоди. Поки ти в човні – акули тобі не загроза. Дивує інше: серед шведів було кілька людей, які у віці 60-ти років намагалися побити мій рекорд, але так і не наважилися... А я у віці 70-ти хотів перетнути Тихий океан, але, на жаль спонсора, не знайшлося, а такі запливи – справа доволі дорога».
 
 
 
 Книжки про успішних людей шукайте за посиланням https://starylev.com.ua/tags/istoriyi-uspishnyh-lyudey

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage