Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Надійка Гербіш: «Я вірю в те, що дитина не має жити в якомусь суто дитячому гетто».
Мандри і балет – що між ними спільного? Але саме ці теми, які лягли в основу чудових дитячих новинок від Надійки Гербіш – «Мандрівки з Чарівним Атласом: Гринвіч» та «Пуанти для Анни». Про ці видання, мистецтво у житті дітей, мандри з малюками, важливі питання, що постають на сторінках книжок і про прототипів головних героїв говорили Надійка Гербіш, Мар`яна Савка, Наталка Малетич, Богдана Бондар та Анна Муромцева.
 
 
Надійка Гербіш написала вже дві мандрівні книжки: герої першої подорожували до Венеції, другої – до Гринвіча. «Я думала, куди би помандрувати після Венеції. Хотілося, щоб це була інша частина світу, де була б не тільки земля, а й трішки космосу, не лише суходіл, а й моря-океани. Тому обрала Гринвіч – місце, де проходить нульовий меридіан, є Королівська обсерваторія, де можна водночас побувати у двох частинах планети. І тому головних героїв – Луку й Терезку – я вирішила відправити туди. А далі вони продовжуватимуть своє дослідження світу в Парижі», – розказала письменниця.
 
За словами ілюстраторки мандрівних книжок Богдани Бондар, їй було лячно малювати про міста, в яких не була і про які знає мало. «Я хвилювалась, чи вдасться передати атмосферу цих міст. Але текст виявився такий близький, що виникло почуття занурення. Коли малювала Венецію, почали відбуватися якісь дива, наприклад, падав дощ – і ось уже ця Венеція у нас в дворі. А коли читала Гринвіч – здавалося, що побувала там і малюватиму з натури».
 
 
А лише цього тижня із друкарні приїхала зовсім новенька книжка Надійки – «Пуанти для Анни» з ілюстраціями Юлії Пилипчатіної. «Ця книжка – про втілення мрії, про доторк до прекрасного, – каже Мар’яна Савка. – І вона дуже мистецька завдяки чудовим, ніжним і повітряним ілюстраціям Юлії Пилипчатіної».
 
«Задумка народилася завдяки Данусі, яка раптом захотіла танцювати, – розповіла Надійка Гербіш. – Тож вона пішла до танцювальної студії, дуже захопилася балетом. А я в цьому нічого не розуміла, тож захотіла дізнатися, чим вона тепер живе. Тоді натрапила на сторінку Анни Муромцевої, її чудові фото світу балету й того, що відбувається поза сценою. Так виникла ідея написати книжку з різними дрібничками про балет і не тільки».
 
 
Балерина Анна Муромцева стала прототипом однієї із героїнь книжки. Саме завдяки їй юні читачі дізнаються чимало термінів і нюансів із мистецтва балету. «Ця книжка, яку написала Надійка, справді дуже важлива для світу балету та його популяризації. Радію, що вона написана доступною для дітей мовою. Я займаюся балетом щодня, працюючи над собою все більше і більше. Тому трішки втратила те відчуття магії від танцю, яке мала колись. Надійка змогла мені знову повернути відчуття малої дівчинки, що мріє стати балериною. Вкрай важливо зберігати мрію та магію у своїй справі, бо коли це губиться, то балет перетворюється з мистецтва на роботу. Важливо читати цю книжку дорослим, які прагнуть повернути трішки магії життя, повернути натхнення і віру в себе та своє мистецтво. Сподіваюся, що дівчатка, які прочитають її, захочуть займатися балетом й творити своє мистецтво на сцені».
 
«Мене найдужче у цій книжці вразила атмосфера потягу до мрії і радості, – зауважила керівниця напрямку дитячої літератури «Видавництва Старого Лева» Наталка Малетич. – Надійка чудово володіє словом, а Анна допомогла доповнити книгу цікавими деталями про балет. Окрім того, тут є прототипи, які роблять цю історію дуже реальною: маленьку героїню авторка змалювала з донечки, а  прототипом бабці-мандрівниці є мама Надійки».
 
 
Говорили і про те, коли потрібно прививати дитині любов до мистецтва, як це роботи та й чи варто взагалі. «Я вірю в те, що дитина не має жити в якомусь суто дитячому гетто. Бо коли вона стикається з дорослим світом, їй важко там, у неї виникає багато питань, натомість з’являється недовіра до дорослих, якій її обманювали й обмежували. Звісно, піврічна дитина не зможе оцінити картину, але будучи в слінгу на мамі вона звикатиме бути в різних середовищах, вбирати в себе їхню атмосферу. Що раніше діти почнуть долучатися до дорослого світу загалом і світу мистецтва зокрема, то швидше ми зможемо нашу державу зарухати в потрібному напрямку», – переконана Надійка Гербіш.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage