Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Надійка Гербіш: «Долаючи власні страхи, можеш отримати щось особливо приємне»
У п’ятницю, 4 жовтня, у книгарні-кав’ярні Старого Лева у Києві письменниця Надійка Гербіш разом із ілюстраторкою Богданою Бондар презентували книжку для дітей «Мандрівки із Чарівним Атласом: Париж». Про подорожі, ідею серії книг, натхненників та любов до Франції спілкувалися разом із модераторкою події Саломе Енгибарян. Ми для вас занотували декілька цитат із зустрічі.
 
Надійка Гербіш:
 
З Парижу разом із донькою ми привезли багато спогадів, які і стали згодом книжкою. Усе, що робила Дануся у Парижі, згодом і робила героїня цієї книжки — Терезка.
 
Тираж закінчився
105 грн
У КОШИК Icon
Чарівний Атлас мені допоміг вигадати чоловік. Прототипом дідуся із книжки став мій дідусь Григорій. Він був для мене Всесвітом. Я любила гортати дідусеві атласи, в мене до них було особливе ставлення. Так виникла ідея про Чарівний Атлас, на якому можна перенестися в іншу країну і розуміти мову, якою там розмовляють, але мандрівка ця триватиме лише півгодини в реальному часі.
 
Книжка про Париж вже трішки відрізняється від попередніх. Тепер до дідуся приєднується бабуся. Бабуся не хотіла подорожувати. Я ж бажала показати право на вибір в епізоді із страхом мандрувати у бабусі. Дідусь дуже цінує її вибір, він її не заманює, він дозволяє їй зважитися на подорож вперше за сорок років. Мені також хотілося розповісти про страхи. Долаючи власні страхи, можеш отримати щось особливо приємне.
 
На щастя, Париж перевершив мої сподівання. У мене не було великих очікувань, як і щодо Венеції. Париж дуже атмосферний і світлий. Донечка їздила на поні по МонМартру, ми їли круасани і пили каву. Це все дуже гарно проілюструвала Богдана.
 
Одним із особливих місць книжки стала кав'ярня «Кансолетт». Я у ній зробила особливу фотографію чоловіка та доньки. Тому мені захотілося її перенести у книжку, щоб зберегти цей спогад.
 
В книжці Ейфелева Вежа дуже витончена. У ній також присутня історія цієї споруди. Про виставку, на які вона опинилася, і як вона спочатку не подобалась парижанам. Але згодом вона стала символом. Інколи те, що нам здається недоречним, врешті стає дуже важливим.
 
У Парижі є особлива книгарня «Шекспір і компанія». Під час Другої світової війни солдати подорожували з книжками і залишали їх там, в паризьких книгарнях; досі там є багато англомовних книжок як частина цієї традиції.
 
 
Богдана Бондар:
 
Замовлення на створення ілюстрацій для цієї книжки було наче подарунком. Це те, з чим ти живеш найближчі шість місяців. Цю книжку читала із великим задоволенням, дуже повільно, не хотілося, щоб вона закінчувалася.
 
Особливим місцем цієї книжки є кабінет дідуся. Мій дідусь також був художником. І в його майстерні було дуже багато цікавих речей: саморобні пензлики, прилади для малювання. Там я часто бувала, це місце мене зачарувало. Тож цей кабінет став прототипом кабінету дідуся у книжці. Там є багато цікавих приладів. Вони всі реально існують, це прилади з середньовіччя, наприклад, для вимірювання пилюки в повітрі.
 
 
Ілюстратор завжди малює трішки більше, ніж є в історії. Наприклад, я додала до історії багато тварин:  котів, песиків, мишок. Я працюю акварельними фарбами, фотошопу не використовую. Для маленьких малюнків у мене є величезне збільшувальне скло.
 
Мені не хотілося малювати Ейфелеву Вежу банально, повністю. Вона і так дуже впізнавана. Тому я вирішила зобразити лише нижню частинку.
 
Я в Парижі ще не була, тому туди помандрувала, як герої, із Чарівним Атласом. Щоб ілюстрації були атмосферними, слухала французьку музику, їла круасани, почала вчити французьку. Намагалася максимально перенестися туди на час створення книжки.
 
 
У кожній книжці я малюю пташку чи папужку, на згадку про одного хлопчика, який став янголом. Йому дуже подобалися мої малюнки, і він постійно казав, щоб я маю ілюструвати книжки. Я умисно в книжках малюю людей з особливими потребами, щоб діти знали, яким різноманітним є світ, і щоб таким людям було простіше жити в суспільстві.
 
Дитячі мрії є дуже важливими. Моя – здійснилася: я мріяла малювати дитячі книжки ще в дитячому садку. І минуло аж тридцять років, щоб мені замовили намалювати першу книжку із цієї серії про Чарівний Атлас. Не чекайте так довго і втілюйте свої мрії у життя зараз.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage