Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Надія Мориквас: «Сила письменника – у здатності змінювати несправедливість долі»
Попри святковий день – Успіня Богородиці, - презентація роману «Корнелія» Надії Мориквас у Львівській обласній універсальній науковій бібліотеці пройшла з аншлагом. Цього разу розмова з львівською публікою мала вигляд дискусії, зокрема підіймалося питання суперечливості особистості та поглядів поетів-молодомузівців: Василя Пачовського, Михайла Яцківа, Степана Чарнецького, Петра Карманського... Не оминули увагою й основну, любовну лінію роману між головним героєм твору Петром Карманським та його юною ученицею Корнелією Опришко.
 
«Я мав нагоду прочитати уривок з «Корнелії» ще до її виходу у ВСЛ – минулого року він був надрукований у журналі «Дзвін», - зауважив модератор зустрічі, кандидат філологічних наук Данило Ільницький. - Гадаю, «Видавництво Старого Лева» не прогадало, видавши цю книгу. Особливість роману у тому, що його автор - Надія Мориквас – письменниця-дослідник, письменниця-есеїст і водночас науковець, тема кандидатської роботи якої власне оберталася навколо «Молодої Музи», а саме була присвячена творчості Степана Чарнецького. Згодом вийшла книга «Меланхолія Степана Чарнецького», а цьогоріч з`явився роман-есей «Корнелія», де йдеться про життя і творчість іншого «молодомузівця» - Петра Карманського. «Корнелія», щоправда, є повноцінним художнім твором, де має місце художній домисел».
Справді, окрім детально описаних реальних історичних подій (репресій 30-х та війни 40-х років ХХст. на Галичині) та справжніх дійових осіб (Корнелії Опришко і Петра Карманського), у книзі має місце вигаданий любовний трикутник: між ученицею Дрогобицької гімназії Корнелією, її однолітком Орестом та викладачем гімназії Карманським. Та й історію Корнелії після того, як її заарештував НКВС, довелося додумувати, зізнається письменниця. 
 
«Я продовжила історію Корнелі після фатального 1941 року, коли понівечене тіло дівчини у блакитній суконці знайшли на подвір’ї НКВС, - розповіла Надія Мориквас. - Пошматована сукня справді належала Корнелії, але чи була це вона – невідомо. У романі я «врятувала» Корнелію: описала її втечу, переїзд у Львів, життя у Винниках та останню зустріч з Карманським. Власне, у цьому й полягає сила письменника – у здатності змінювати несправедливість долі».
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage