Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Фото з сайту https://kaznice.art/

Мисткиня з Харкова Діна Чмуж реалізувала у Казніце (яка є колишньою в'язницею, а зараз стала творчим центром та музеєм) у місті Брно проєкт, ідея якого полягає у написанні поетичних рядків українських поетів та поеток чеською мовою на забитих вікнах, щоби їхні голоси продовжували звучати.

Так на зовнішніх вікнах Діна написала вірші Максима Кривцова та Вікторії Амеліної з важливою приміткою, що ці люди були вбиті російською ракетною атакою, а у подвір'ї тепер є диптих, що складається з вірша Вікторії Амеліної на жіночій частині колишньої в’язниці (два забитих вікна) та вірша молодого поета Артура Дроня, що зараз воює за свободу України, на чоловічій частині (чотири вікна).

Ось, що розповідає Діна Чмуж про свою ідею: «З повномасштабного вторгнення я почала робити серію „поетичне маркування міста“, як собі це накреслила. Це українська поезія різних авторів, написана мною на забитих вікнах. Власне у Харкові, де через постійні російські обстріли пошкоджено дуже багато будівель, але комунальні служби швидко закривають їх OSBдошками і таким чином місто виглядає в цих плитах, наче „в обладунках“. Я здебільшого пишу сучасну поезію (хоча інколи і вірші сторічної давнини, що звучать напрочуд актуально), яка максимально реазонує з сьогоденням — фіксує, нагадує, лікує. Найболючіше писати твори вже загиблих авторів — вірші Вікторії Амеліної, Максима Кривцова, Володимира Вакуленка». Мисткиня додає, що це надзвичайно важливо: «Бо єдине, що ми можемо зробити для них — пам’ятати, цінувати та продовжувати боротьбу зі злом». 

Цей проєкт реалізований у співпраці з Divadlo 3+KK, Театром «Публіцист» / Theatre «Publicist» та Магістратом міста Брно. Детальніше про нього можна прочитати >>> за цим посиланням.

    

Діна Чмуж — художниця, поетка, ілюстраторка, займається стріт-артом, а останні два роки тісно співпрацює з театром. Навчалася в ХДАДМ на монументальному живописі і книжковій графіці.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage