Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Мистецькі акції існують для того, щоб не було "ми" і "вони"»
2 квітня, у Міжнародний день інформування про аутизм, в арт-центрі «Дзиґа» відбулася зустріч «Бути іншим, але не чужим». Поетеса, видавчиня Мар`яна Савка, психологиня Оксана Винярська, перекладачка Наталя Іваничук та співачка Соломія Чубай говорили про присутність людей з аутизмом у літературі, музиці, культурі та нашому житті.
 
«2 квітня - це і міжнародний день дитячої книжки, і Міжнародний день інформування про аутизм, тож дуже символічно, що ми говоримо про книги і особливих людей, - зауважила Мар'яна Савка. - Адже книжки - це ідеальний спосіб проговорити складні теми, відчути душу людини, яка поряд».
 
 
У «Видавництві Старого Лева» вийшли дві книги, де головними героями є діти з аутизмом – щемкі листи батька до сина «Любий Ґабріелю» Гальфдана Фрайгова у перекладі Наталі Іваничук та дитячий детектив «Розумник» Кім Слейтер у перекладі Ганни Лелів. «Книжку Гальфдана Фрайгова я взяла до рук 2006 року, - розповіла Наталя Іваничук. - Моя студентка привезла мені її з Норвегії зі словами, що у скандинавів вона дуже популярна. Я "проковтнула" ці листи батька до сина за одну ніч, була під враженням. Але як виявилося, перекладати їх набагато складніше. Це надзвичайно емоційний текст. Я не могла перекладати більш як 3 сторінки на день. Хвилювалася й щодо прізвища автора - воно нетипово скандинавське і доволі складне навіть для них. Фрайгов, який власне і є батьком хлопчика з аутизмом, не надто активний автор, він написав 2 чи 3 книжки і видав їх у своєму видавництві. Попри це текст "Любий Ґабріелю" набув розголосу. І думаю, ця книжка мусила "вистояти" 11 років, щоби бути почутою і актуальною в Україні».
 
 
«Ми стали зрілими, емоційно підросли, якщо сидимо сьогодні тут і говоримо про людей з аутизмом, - погодилась Оксана Винярська. - І також прикметно, що розмова не відбувається в занепадницькому чи негативному ключі. Бо для мене, наприклад, Навчально-реабілітаційний центр "Джерело", який надає послуги дітям та молоді з особливими потребами і де я працюю, є місцем внутрішньої свободи. Попри весь біль, тут багато радості і багато життя».
 
 
«Я добре пам'ятаю часи, коли мами, які виховували дітей з аутизмом, стояли під Міськрадою з плакатами і казали: "Ми є! Ми "хтось", - розповіла Соломія Чубай. - Сьогодні я можу сказати, що інформаційна завіса впала, я відкриваю Facebook і моя стрічка всіяна постами про #Львівублакитному, усе меншій кількості людей треба пояснювати що це і для чого. Низький уклін усім батькам і педагогам, які є поряд з цими дітьми. Це справді щоденна титанічна праця, і це дуже складно. Проте я була і є переконана в тому, що, тільки культивуючи у собі добро і тепло, тільки зберігаючи оптимізм, ми передаємо його дітям - і вони відкриваються. Я знаю це, бо мій син Олекса - це моє найбільше натхнення і з кожним днем я люблю його все більше».
 
 
Вечір завершився на позитивній ноті - неймовірним виступом Соломії Чубай з «Колисковими для Олекси» за участі музикантів Сашка Главацького, Сергія Тучапця та гурту «Rockoko». Власне, це і є ті колискові, які Соломія співала для свого сина Олекси, особливого хлопчика з синдромом Аспергера.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage