Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Мушкетери, детективи та український «Артек»
Артек... «Артек» - це літо, сонце, море, свобода, пригоди, веселощі і дружба! Справжня щира дитяча дружба! Це підтвердить кожен, кому пощастило хоч раз побувати «Артеку».
 
Колись давно пощастило й мені. Шалені пригоди нашої артеківської інтернаціональної «банди» - це чи не найяскравіші спогади мого дитинства. Багато років по тому, подорожуючи Кримом та проїжджаючи повз «Артек» і Ведмідь-Гору, я часто замислювався над тим, щоб описати ті пригоди. Так виникли «Детективи в Артеку»...
 
У цій повісті перемішалися як реальні, так і вигадані персонажі й події. «Артек», та й увесь Крим - це земля, наповнена багатющою історією. Майже усі європейські та азійські цивілізації залишили тут свій слід – від давньої Греції і Риму до Османської імперії і Кримського ханства. Їхні пам’ятки досі є окрасою Криму - руїни античного Херсонесу, генуезькі фортеці древньої Сугдеї (Судака) і Кафи (Феодосії), палац кримських ханів у Бахчисараї та багато-багато інших.
 
Крим наскрізь просякнутий легендами. Є серед них вигадані, а є й цілком правдиві. Так, наприклад, дослідники стверджують, що печера, де славнозвісний Одіссей протистояв одноокому циклопу – це не якийсь там міфічний острів, а кримська бухта Балаклава під Севастополем. Є своя давня легенда і в «Артеку». Понад двісті років тому (тоді, звісно, табору ще не існувало) у невеличкому будиночку на березі моря жила така собі графиня Жанна де Ламотт, котра обікрала французьку королеву і потім усе життя переховувалася від її помсти. Пізніше Олександр Дюма зробив її прототипом знаменитої Міледі з «Трьох мушкетерів»! Саме історія хитрої придворної аферистки і лягла в основу сюжету «Детективів в Артеку».
 
Усі головні герої повісті мають своїх прототипів у реальному житті. І друзі – детективи-скарбошукачі, і дядько Лев - корабельний кок, а за сумісництвом артеківський кухар, і навіть тітка-екстрасенс, котра допомагає дітям у пошуках скарбу!
Тож попри усю фантазійність, історія про артеківських детективів не така вже й вигадка. І хто зна, чого в ній більше – правди чи вимислу...
 
... Коли повість уже готувалася до друку, сталося те, чого не можна було уявити навіть у химерному сні – «добросусідська» Росія, скориставшись складною ситуацією в Україні, тихцем, як нічний злодюжка, окупувала Крим. «Артек», опинившись в окупації, одразу ж спорожнів. Українських дітей сюди більше не пускають, а російських дітей завбачливі батьки теж не поспішають відправляти в таке неспокійне місце. Натомість, у Карпатах постав новий, альтернативний кримському «Артек», куди перейшли працювати більшість його працівників.
 
Одразу виникли сумніви – чи варто в таких умовах видавати повість? Як тепер читач сприйматиме веселі й життєрадісні пригоди дітей у таборі, якого вже начебто й немає. Довелося нашвидкуруч переписувати сюжет, переносити місце подій з Криму до Одеси.
 
Та все ж, порадившись з видавцем, ми вирішили таки залишити в повісті усе як було спочатку – і Крим, і «Артек». Адже «Артек» – це пам’ять мільйонів людей. За свою 90-літню історію табір стільки пережив, але ж вистояв! Без сумніву, він переживе й ці нелегкі часи і зрештою повернеться в Україну, щоб знову радо прийняти на відпочинок нове покоління дітей, котрих, як і героїв повісті «Детективи в Артеку», теж чекатимуть несподівані, фантастичні й захопливі пригоди!

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage