Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Міжнародна букерівська премія: короткий список 2017
Журі однієї з найпрестижніших літературних нагород світу – Міжнародної букерівської премії – оголосило «короткий список» претендентів. У 2017 році за перемогу боротимуться автори з Франції, Ізраїлю, Норвегії, Данії та Аргентини. Хто переможе – дізнаємось 14 червня.
 
 
Перелік претендентів виглядає так:
 
 
Матіас Енар (Франція), «Компас». У книзі автор розкриває погляди Заходу на Схід. Головний герой роману, музикознавець Франц Рітер, щойно дізнався про свою смертельну хворобу. Під час безсонної ночі у віденському готелі він згадує свої численні поїздки на Схід. Цей роман уже приніс автору Гонкурівську премію. У травні книга побачить світ у «Видавництві Старого Лева» в українському перекладі Ірини Славінської. 
 
Давид Гроссман (Ізраїль), «Кінь заходить у бар». Історія розвивається у невеличкому ізраїльському місті, а в центрі сюжету – комік та його історія виживання і втрат, його спогади про дитинство і удари, які він на себе приймав. Один вечірній виступ героя може змінити не лише його життя, а й долю усіх, хто прийшов подивитися на нього.
 
Рой Якобсен (Норвегія), «Невидиме». Історія Інгрід Баррі, яка виросла на острові та «вийшла» у великий світ. Проте життя на материку не дається легко, а врешті їй доводиться рятувати батьківський будинок на острові, з якого вона так хотіла утекти. 
 
 
Дорті Норс (Данія), «Дзеркало, плече, знак». Перед читачем постає життя 40-річної самотньої жінки Соні, якій бракує уваги. Ситуацію потрібно змінити – але з чого почати? Зрештою, наскільки складним може виявитися це завдання? 
 
Амос Оз (Ізраїль), «Юда». Радикальне та трагікомічне переосмислення поняття зради. У центрі книги – Єрусалим 1959-60 років, Шмуель – молодий студент-ідеаліст, а ще заплутана історія, яка стосується не тільки єврейсько-арабського конфлікту, а й християнства в цілому. 
 
Саманта Швеблін (Аргентина), «Гарячкові галюцинації». Це кошмар, що став реальністю. Це історія реального світу, історія любові й повчальна оповідь водночас. Книга розповідає про молоду жінка на ім'я Аманда, яка помирає у сільській лікарні, та хлопчика на ім'я Девід, котрий  повинен пережити цю трагедію разом з нею. 
 
«Наш список охоплює епос і буденність. Від гарячкових галюцинацій до безсонних ночей, від віддалених островів до гнітючих міст, ці чудові романи пролити світло на неперевершених осіб, які намагаються осмислити своє місце в цьому складному світі», – зазначив голова журі Нік Барлі.
Премія вручається щорічно за книги, видані чи перекладені англійською. Призовий фонд становить майже 65 тисяч доларів, які розділять переможці – автор та перекладач. Кожен письменник та перекладач книг, що потрапили до короткого списку, отримають винагороду у розмірі 1200 доларів.
 
 
 
Нагадаємо, у 2016-му переможцем стала книга  Хани Канг «Вегетаріанка».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage