Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Днями у книгарнях з’явилося актуальне фентезі для підлітків, написане ще до повномасштабного вторгнення. У книжці Олени Захарченко «Метро до Темного Міста» постає Київ, який хочуть знищити темні сили, та на сторожі стоять люди, історичні постаті та потойбічні сили. Герої з минувшини та сьогодення, сучасні підлітки і жителі Іншого Києва – межа між легендами і реальністю зникла, всіх об’єднало спільне завдання: вберегти рідне місто і вистояти.

Книжка затягує у вихор подій, які, незважаючи на всю фантастичність, емоційно знайомі. Чи вдасться дати відсіч злу? Київські підземелля, містичні таємниці, реальні загрози та паралельні світи, що в часи найбільших історичних потрясінь все-таки перетинаються, – динамічний сюжет, яскраві персонажі та приголомшливі співпадіння зацікавлять усіх, хто любить фентезі, історію та Київ. Дев’ятикласник Марко випадково знайомиться з Любавою, дівчиною з Іншого Києва, хоча навіть не уявляє, якою небезпечною пригодою це стане для нього. Але чому це трапилося саме з ним? Можливо, причина криється у якійсь давній родинній таємниці Марка, про яку йому так не хоче розповідати мама? Та у хлопця немає часу на роздуми — потрібно рятувати Київ від нападу підступного Демона.

Олена Захарченко розповідає: «Всяка книжка починається з дивної думки – коли мої діти були молодші, вони весь час губили ключі від шкільних шафок, тому досить часто я їхала до них із запасними курткою та черевиками. Шафки стояли в підвалі, там же було укриття, школа стара, збудована в кінці 40-х років, коли ще пам’ятали війну.  І от, стоячи в підвалі, думала – дивно, що тут не зустрічаються привиди старого Києва, що вийшли з підземної річки Хрещатик або зі старих бункерів, що в Урядовому Кварталі поруч.

Війна, що тривала в країні, на Сході з 2014 року, додала щось до цього сюжету – я роздумувала, що б робили привиди і духи, як би боронили місто? Ну, і після того вже пішло формування книжки – в мене були друзі, що займались київською демонологією, а також руфери, і київські дігери, що розказали багато легенд».

«Героя звати Марко, як мого старшого сина, але в ньому все, що я бачила в знайомих підлітках, – як вони переживають дорослішання, розлучення батьків, смерть близьких. В одного з героїв батько загинув на війні, і він робить все, щоб ще один раз із ним поговорити.

Звичайно, першими читали діти, тобто підлітки – і виправляли все, мої сини фактично співавтори батальних сцен, бо в них більший досвід бійок, ніж в мене.

У тексті багато так званих «пасхалок» – натяків, які можна розшифровувати. Лицарі Києва – хто вони  такі? Копєщік Москви Міхаіл – хто він такий? Сліпий Князь, сторож Феодосій, Русалка з Лук’янівки, троль метро Турнікетник, демон Лапласа – всі мають реальних прототипів.

Роман вже готувався до друку, коли стався реальний напад на Київ. У книжці з москалями справились за одну ніч, в реальності вийшло трохи довше», – ділиться письменниця.

Літературна редакторка Катерина Щадило додає: «Наприкінці 2021 року, коли ми з Оленою погоджували остаточний варіант тексту перед друком, я й подумати не могла, що мене так довго не відпускатиме книжка. Як авторці в історії для підлітків вдалося так точно передбачити події, що трапилися після 24 лютого 2022 року? Як у жанрі фентезі змогла так чітко змоделювати те, що потім сталося насправді? Минуло кілька місяців, і коли ми переглядали готовий макет книжки, здавалося, що якось по-новому, значно ширше сприймається цей текст. Відчуття реальності й асоціативної схожості вражало: лихий і шалений Демон хоче знищити Київ; у Демона багато помічників, і деколи годі здогадатися, хто свій, а хто – зрадник. І люди, які об’єдналися для захисту столиці, мають стільки сили і таке всеохопне бажання перемоги, що навіть постаті з минулого, потойбічні сили й міфічні істоти приходять на допомогу.

Олена Захарченко вдало переплітає вигаданий світ із реальним на рівні персонажів і на рівні часопростору. Гілки київського метрополітену ведуть в Інший Київ, який населяють не лише люди, а й загадкові істоти. Сподіваюся, це зацікавить підлітків: дивний, іноді моторошний світ, який переплетений з реальним; родинна таємниця, про яку так вперто мовчать; насичений сюжет, у якому важлива кожна подія і навіть найменша дрібниця має значення».

Оформлення книги створила Тетяна Баковська. 

Олена Захарченко – письменниця, авторка книжок для дітей і дорослих, серед них повість-казка «Хутір», «Вертеп. #РоманПроМайдан», «Третя кабінка — Лос-Анджелес» та інші. Працювала програмісткою, системною адміністраторкою, викладачкою кафедри прикладної математики у Національному університеті водного господарства та природокористування. В Києві працювала журналісткою у всеукраїнських інформаційних медіа та аналітикинею медійного аналітичного центру. В юності об'їхала всю Європу автопстопом. Майже рік жила в Нью-Йорку. Одружена з письменником Артемом Захарченком, мама трьох синів.

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage