Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Щойно у «Видавництві Старого Лева» побачила світ третя книга з серії «Місія «Порятунок» авторства письменниці та активістки Євгенії Завалій. Після розповідей про ведмедів та бджіл, цього разу у центрі історії – дельфіни, що потерпають у дельфінаріях та мріють про життя у морі. Як і у двох попередніх частинах, «Місія «Порятунок»: дельфіни» містить художню складову, що знайомить маленьких читачів з дельфінятком Матісом та його другом, хлопичком Марком, й нон-фікшн частину з низкою цікавих фактів про дельфінів та їхнє життя. Художнє оформлення книги виконала Марія Шевченко.

Знайомство хлопчика Марка, який не розмовляє, з маленьким дельфінятком на ім’я Матіс переросло у глибоку і дивовижну дружбу. Марк дбає про Матіса в дельфінарії і водночас розуміє, що його друг потребує найважливішого — свободи. Адже у дельфінарії ці чудесні тварини дуже страждають від тісняви і сліпнуть від хлорованої води. Марк вигадує спосіб, як звільнити Матіса та його батьків, а також — решту дельфінів. Але чи вдасться хлопцю порятувати своїх улюбленців?

«Місія «Порятунок»: дельфіни» трохи не схожа на інші книжки серії. Тут вже історія не лише про тварин, а одним з головних персонажів є хлопчик Марк, який дружить з дельфіном. Історія писалася довго, приходилось навіть радитись зі своїми підписниками у фейсбуці. Саме читачі придумали ім‘я для дельфіна – Матіс. Як завжди в «Місіях» є і нон-фікшн частина, де я намагалась показати різноманіття виду дельфінових й розказати про те, чому ці тварини зникають. Головна ж ідея цієї книжки - показати наскільки нецивілізованим є існування дельфінаріїв. На жаль, в Україні і досі багато людей і дітей їх відвідують,розповідає авторка Євгенія Завалій, – Текст я віддала у видавництво за декілька днів до повномасштабного вторгенння, тому зараз довелося дописувати післямову про те, як війна вплинула на наше довкілля, за підрахунками екологів за останній рік загинуло близько 50 тис. дельфінів. Дії росії вже названі екоцидом. Тим не менш це дуже світла книжка про любов до тварин і добро, яке врешті перемагає. Просто за перемогу треба боротись».

Євгенія Завалій – письменниця, волонтерка, активістка, популяризаторка сучасної української літератури. Мешкає в Одесі. Здобула ступінь магістра в галузі політології. Бере участь у громадських ініціативах, пов’язаних з екопроєктами. Засновниця проєкту «Екземпляри», що спрямований на ознайомлення з українськими книжками. Упродовж кількох років Євгенія Завалій була волонтеркою АТО і військового шпиталю. Авторка книг «Це всі ми», «Місія «Порятунок»: ведмеді», «Місія «Порятунок»: бджоли», «Місія «Порятунок»: дельфіни».

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage