Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Міністр рекомендує. Що дивитися, читати та слухати у листопаді
"Українська правда. Життя" започатковує нову рубрику, у якій міністр культури Євген Нищук раз на місяць радитиме книжки, вистави, музику та кіно і пояснюватиме, чому саме їх він обрав.
 
Повний текст – у джерелі "Українська правда. Життя".
 
КНИЖКИ
 
Сергій Жадан. "Інтернат". Видавництво "Meridian Czernowitz"
 
Часто я чую від друзів – "Жадан пише так, ніби про мене". Майстерним пером Сергій дійсно вміє зачепити найтонші емоції кожної людини, іноді повеселити, а часом – не дати вчинити помилок.
 
Дійсно тішить, що творчість Сергія надихає не лише його численних читачів, які готові годинами стояти за автографом улюбленого письменника, а й інших творчих людей – музикантів, які створюють пісні на його тексти; режисерів, що ставлять у театрах вистави та знімають кіно.
 
Книгу "Інтернат" я придбав собі на Форумі Видавців у Львові, з інтересом прочитав, тому і раджу.
 
 
Кость Москалець. "Поезія Келії". "Видавництво Старого Лева"
 
".. І знову братися за справу українську –
 
писати вірші, сіяти зерно
 
і думати про військо запорізьке,
 
якого вже немає так давно.
 
Не відректися нам своєї вдачі,
 
Як білці колеса, як зорей – небесам..
 
Чого ти плачеш, гетьман Сагайдачний?
 
Чому ти знову сам не свій – і сам?.."
 
Кость Москалець – неординарна і надзвичайна постать в українській літературі. Мільйони людей дослівно знають його вірші – "Вона", "Ти втретє цього літа зацвітеш", втім дехто щиро впевнений – то тексти "народні", настільки співзвучні вони кожному з нас.
 
У його віршах червоною стрічкою одвічне і надважливе – любов. Любов до людей, до рідної землі, Бога.
 
Ця книга – чудова нагода зануритись у світ поезії. Тут все, для настрою прохолодного осіннього дощового дня – чисті та щирі емоції, доброзичливий гумор, ніжність та роздуми про життя.
 
КІНО
 
"Сторожова застава". Режисер Юрій Ковальов, за мотивами книги Володимира Рутківського
 
Гарне, якісне, актуальне, наше кіно. Надзвичайно приємно спостерігати з перших днів прокату величезні черги на покази цього фільму. Зали наповнені дітлахами різного віку, але, як я зауважив, і батьки живо реагують на події на екрані та щиро сміються з жартів персонажів.
 
Українське кіно протягом останніх років стрімко й потужно розвивається, і я радий безпосередньо бути причетним до цього процесу.
 
Фільм став одним з переможців п’ятого пітчингу Держкіно, впевнений, кіновиробникам варто звернути пильну увагу на успіх цього фільму – юна аудиторія, хоч і дуже вибаглива, але і така ж вдячна.
 
Окремо хотів відзначити саундтрек до фільму, зокрема, "Мантра" з сольного проекту мого товариша Олега "Фагота" Михайлюти у фінальних титрах звучить максимально потужно. 
 
"Межа/Ciara". Режисер Петер Беб’як, фільм відзнятий у копродукції Україна-Словаччина
 
Кіно про контрабанду на кордоні між Україною та Словаччиною.
 
Проблематика, піднята авторами фільму, досить специфічна – кордон, а також стосунки в родинах людей по обидва його боки. Але, разом з тим, у стрічці є елементи гумору, подекуди дещо чорного, однак він рятує, та є добре зрозумілим і в Україні, і в Словаччині, і в Чехії, і інших країнах, близьких до нас.
 
У липні я був на прем’єрі цього фільму на кінофестивалі у Карлових Варах, тоді багато чув від європейських колег про невипадковість цієї прем’єри – саме у той час, коли Україна позбувається радянських пут, долає свої формальні межі, долучається до великої європейської родини, частиною якої ми є вже багато століть.
 
Ми відкриваємо себе, і саме мова мистецтва стає тою мовою, яка робить нас більш зрозумілими для світу.
 
З іншого боку, окрема моя радість – чудові українські актори в кадрі – Римма Зюбіна, Станіслав Боклан та інші. Щобільше таких фільмів – то краще.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage