Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Майкл Катакіс презентує свою книжку про Гемінґвея в Україні раніше, ніж у США
Упродовж останніх 35 років письменник і фотограф Майкл Катакіс пише про розмаїті культури й географічні локації та фотографує їх. Серед країн та регіонів, якими він мандрував: Китай, Західна Африка, Куба, Угорщина, Марокко, Туреччина, США, Корея, Філіппіни, Тайвань, Італія, Греція, Британія, Франція, Іспанія та багато інших. Наприкінці вересня письменник завітає і до України, аби презентувати свою книжку «Ернест Гемінґвей. Артефакти з життя» на 25 Book Forum.
Фото - Ralph Elliott Starkweather
Майкл Катакіс є розпорядником літературного спадку Ернеста Гемінґвея, тож для написання цієї книжки він використав матеріали з найповнішого архіву одного з найвпливовіших і найзагадковіших письменників минулого століття. Десятки листів, понад 400 фотографій, спогади сучасників, передмова сина Патріка та післямова онука Шона — все це відкриває нам не просто автора безсмертних романів, а людину, яка ніколи не пропускала сходу сонця.
Майже 30 років тому письменник познайомився зі сином Ернеста Гемінґвея – Патріком. Разом вони почали роботу над добірко есе, а пізніше йому запропонували керувати літературним спадком класика. Так почалася історія, пов’язана з життям Гема, яка згодом переросла у книжку «Ернест Гемінґвей. Артефакти з життя».
 
Окрім книжки про Гемінґвея, Майкл Катакіс є автором таких книжок, як «Тисяча осколків: Інша Америка» (A Thousand Shards of Glass: There is Another America) (в-во Simon and Schuster, UK, 2014), «Мандрівник: спостереження американця у вигнанні» (Traveller: Observations From an American in Exile) (в-во Scribner, New York, 2009), «Меморіал ветеранів війни у В’єтнамі» (The Vietnam Veterans Memorial) (Crown, New York, 1988) – підсумки дворічного дослідження, як меморіал емоційно впливає на відвідувачів, «Таємні істини: нариси про службу й відповідальність» (Sacred Trusts: Essays on Stewardship and Responsibility) (Mercury House, San Francisco, 1993), «Добування голосів: дослухаючись до світлин індіанців» (Excavating Voices: Listening to Photographs of Native Americans) (University Museum Publications, University of Pennsylvania, 1998), а також лімітованого видання «Депеші» (Despatches) (Foolscap Press, Santa Cruz, California, 2008), що його низка інституцій – зокрема, Музей Вікторії й Альберта і Стенфордський університет – придбали для спеціальних колекцій.
 
Ще у 1989 праці Катакіса увійшли до книжки «75 років фотоапарату Leica» (75 Years of Leica Photography), а його фото були надруковані поруч зі світлинами Анрі Картьє-Брессона, Роберта Капи, Себастіо Сальґадо, Альфреда Ейзенштадта й інших майстрів фотографії.  
 
У 2011 році у Галереї фоліантів, що у Британській бібліотеці, відкрилася виставка світлин Майкла Катакіса, приурочена до публікації книжки «Світлини і слова», яку він написав спільно з доктором Крісом Гардіном і яка того ж року вийшла друком у видавництві Британської бібліотеки.
 
 
А вже у листопаді того ж року голова Британської бібліотеки баронесса Блекстоун представила Майкла Катакіса й доктора Гардіна Її Величності Королеві Єлизаветі. Врешті Катакіса призначили послом Британської бібліотеки, а 2012 року обрали директором «Американського фонду підтримки Британської бібліотеки».
 
У 2008 році Британська бібліотека придбала світлини й тексти Майкла Катакіса й доктора Гардіна для американської колекції. Того ж року ця установа записала велике аудіо-інтерв’ю з Катакісом і доктором Гардіном для Відділу усної історії. Тепер у Британській бібліотеці зберігаються всі праці Катакіса й Гардіна.
 
 
У 2017 році режисери Кен Бернс і Лінн Новік запросили Катакіса стати консультантом під час зйомок документального фільму про Ернеста Гемінґвея.
 
Найцікавіше те, що нова книжка Катакіса – «Ернест Гемінґвей. Артефакти з життя» (Ernest Hemingway: Artifacts From a Life) в Америці вийде друком лише у жовтні 2018 у видавництві «Scribner».  
 
Проте українці зможуть дізнатися найцікавіші історії з життя Ернеста Гемінґвея вже у вересні.
Заходи за участі Майкла Катакіса на 25 Book Forum:
П'ятниця, 21 вересня:
13:00 - 13:45 – Ернест Гемінґвей: «Прощавай, зброє». Війна і людина. Література в пошуках гуманізму – Учасники: Майкл Катакіс (США), Віктор Морозов, Романа Романишин та Андрій Лесів – Модераторка: Оля Ренн –  Кінопалац «Коперник» (вул. Коперника, 9).
 
Субота, 22 вересня:
18:00 - 18:45 – «Артефакти з життя: Ернест Гемінґвей». Презентація книжки, розмова про письменника – Учасники: Майкл Катакіс (США), Аскольд Мельничук (США), Мар'яна Савка – Кінопалац «Коперник» (вул. Коперника, 9).
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage