Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Мар`яна Савка: «Важливо оживляти бібліотеки новими книгами і людьми»
У Львівській обласній бібліотеці для юнацтва відбулася прес-конференція з нагоди соціальної акції «Більше поезії у бібліотеках!»: Старий Лев передав поетичну серію з 21 книги у 52 бібліотеки України. Головний редактор видавництва Мар’яна Савка, поет Григорій Семенчук, директор Львівської обласної бібліотеки для юнацтва Тетяна Пилипець та директор Львівської обласної бібліотеки для дітей Лариса Лугова говорили про емоції, що дарує поезія, про популяризацію читання та нові книжкові проекти.
 
Цього тижня «Видавництво Старого Лева» надіслало понад 1000 поетичних книг у 52 бібліотеки України. Це поетична серія, видана впродовж останніх трьох років. Серед них - збірки, які щойно прийшли з друкарні («Зорі у квадраті» Ольги Ковалевської та «Паперовий міст» Василя Махна) і вже добре відомі читачам («Листи з Литви/Листи зі Львова» Мар'яни Савки і Маріанни Кіяновської, «Календар любові» Юрка Іздрика та ін.). «Кожній з бібліотек, контакти яких надала нам Українська бібліотечна асоціація, ми надіслали 21 томик поезії і наш поетичний календар, зроблений на основі цих текстів, - розповіла Мар'яна Савка. Мене гріє думка, що тепер вірші Грицька Семенчука, Маріанни Кіяновської, Юрка Іздрика, Василя Махна та ін., а ще наших класиків – Грицька Чубая й Василя Стуса – читатимуть практично у кожному куточку України: від Луганщини до Ужгорода, від Херсону до Чернігова. Що особливо тішить: книжки будуть не лише в обласних центрах, а й в районних бібліотеках. Мені завжди хотілося, аби співпраця між видавництвами і бібліотеками мала також соціально-просвітню складову, і аби відбувалася вона в творчому ключі. Важливо оживляти бібліотеки новими книгами і людьми. Звісно, я свідома того, що ці 1000 книг «Видавництва Старого Лева» не вирішать проблему нестачі сучасної якісної літератури в українських бібліотеках. Але, можливо, соціальна акція «Більше поезії у бібліотеках!» надихне інших видавців та авторів доєднатися».
 
 
«З бібліотеками мене пов'язує приватна історія, а саме - мої відвідини на початку 2000-х Хмельницької бібліотеки для юнацтва, – розповів Грицько Семенчук. – Власне з цього й почалася моя любов до літератури. Та й взагалі на той час це було чи не єдине вікно в сучасну українську літературу, бо навіть у Хмельницькому знайти книжку сучасного українського автора тоді було складно. Цікаво, що минуло трохи більше десяти років і вже мою збірку хтось читатиме у бібліотеці. Загалом віршова серія Старого Лева – це дуже хороший зріз української поезії. Тож можу сказати, що наскільки погано у нас працюють державні механізми щодо популяризації української книги і читання, настільки добре спрацьовують видавництва, виховуючи свого майбутнього читача».
 
 
«Українська Бібліотечна Асоціація запропонувала саме ці 52 бібліотеки, адже вони є партнерами асоціації і лідерами бібліотечної справи, – зазначила Лариса Лугова. – Це означає, що кожна книга буде прочитаною, пропрацьованою, й інформацію про неї буде надано читачам у креативний спосіб. І мені хочеться подякувати «Видавництву Старого Лева»,  бо усі ми добре пам'ятаємо нещодавню полеміку в соцмережах, де у бібліотекарів знову полетіли стріли щодо книгозакупівель. А Старий Лев, замість звинувачувати і вступати у чвари, просто взяв і зробив - передав книги».
 
 
«Сучасна поезія - той жанр літератури, який рідко потрапляє у бібліотеки. А читач, що любить поезію, власне й чекає на неї у бібліотеці. Адже, у пошуках «своєї» поезії, потрібно перечитати чимало збірок, – зауважила Тетяна Пилипець і запропонувала створити новий формат літературних зустрічей, що буде знайомити читачів з сучасними поетами та поетесами. – Ми провели внутрішнє дослідження, з якого виходить, що найбільше наших відвідувачів приходить саме на поетичні зустрічі.  Тому в Обласній бібліотеці для юнацтва плануємо організувати «Поетичний балкон»: з нашого балкона, що виходить на львівську площу Ринок, відомі поети читатимуть свої вірші львів'янам та гостям міста».
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage