Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Мар’яна Савка: «Дитина для кожної мами – джерело щоденної науки»
Що варто дозволяти сучасній дитині, а що ні? Яку роль у розвитку особистості грає читання? Відповіді на ці та багато інших питань шукали під час розмови «Як виховати дитину, готову до викликів 21-го століття?» головний редактор «Видавництва Старого Лева», поетеса Мар`яна Савка, психолог Роксолана Ортинська-Гривул, письменниця Галина Вдовиченко та модератор зустрічі, директор Львівської обласної бібліотеки для юнацтва Тетяна Пилипець. Захід відбувся з нагоди 425-річчя від дня народження видатного чеського мислителя та педагога Яна Амоса Коменського. 
 
 
«Виховання – це процес, який не є одностороннім, – вважає Тетяна Пилипець. – Зараз ми часто не розуміємо, коли ми виховуємо, а коли вже нас виховують. Наші діти впливають на нас так само, як і ми на них, і ми маємо чудову нагоду вчитися у власних дітей».
 
«Ми часто забуваємо про те, що діти не думають з позиції досвіду дорослого, бо вони цього досвіду просто не мають, – продовжує Роксолана Ортинська-Гривул. – Діти діють з позиції дослідження світу, і не важливо, чи їм рік, чи п’ять, чи п’ятнадцять років, – вони все ще відкривають світ. У нас прийнято вважати, що ми краще знаємо, бо у нас більше досвіду. Але у житті все навпаки: дитина ще не зіпсована досвідом, адже він буває не лише позитивним, а й негативним. Дуже важливо прислухатися до того, що нам каже дитина, не залежно від її віку».
 
 
«Від дітей батьки багато чому вчаться, навіть якщо діти дуже маленькі, – погоджується Мар’яна Савка. – Дитина для кожної мами – джерело щоденної науки, спосіб відкрити якісь нові речі у собі. Завдяки дитині ми стаємо справжніми… Універсальним інструментом виховання є любов, яка часто корегує твою поведінку. Що більше ти любиш людину, якою б вона не була маленькою, що більше у тобі поваги і відкритості до цієї людини, тим простіше знайти з нею спільну мову».
 
 
Галина Вдовиченко поділилася власним досвідом виховання: «Я дітям майже нічого не забороняла, бо відстоюю право дитини на помилку. Ми не завжди зможемо забігати на перед і підкладати подушки. Вони повинні самі зробити деякі помилки і подивитися, до чого це призводить. Звісно, коли це помилки у певних межах». 
 
 
Учасниці розмови погодилися у тому, що читання є надзвичайно важливим у вихованні, серед чого і родинні читання вголос. «Покоління дітей 90-их років виросли у провалі традиції читання, і якісних книг тоді було недостатньо, – говорила Мар’яна Савка. – І ми досі намагаємось виправити цю ситуацію. Я спостерігаю за мамусями і татусями, і сьогодні є так багато хороших прикладів спільного читання. Люди стали більш відкрито про це говорити та ділитися цією радістю. Читання  – це справді дуже важливий, майже інтимний момент спілкування з дітьми. Саме у цей момент між найріднішими людьми народжується якась особлива енергетика».
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage