Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Мар'яна Савка: Діти - наш найщасливіший проект
Яким би важким не був наш день, в обіймах дитини ми забуваємо про втому. Діти рятують нас від тривог і образ, так часто присутніх у нашому дорослому житті. Тільки після того, як ми стаємо батьками, закривається якийсь дуже важливий гештальт, і ми нарешті пізнаємо самих себе, розуміємо, ким ми є, що здобули, чого нам бракує і до чого прагнути. Діти перевертають наш світ, ці зміни незворотні і прекрасні, – якщо ми їх правильно приймаємо. 
 
Сьогодні, у день, присвячений дітям, мені би хотілося говорити про батьків. Бо в щасливих батьків щасливе дитя. Особливо важливо, щоб дитина бачила радісну щасливу маму. Роль татусів не хочу нічим принизити, бо вони потрібні своїм дітям не менше. Але батько у багатьох українських родинах – це свято, а мама – то будні. Це мама найчастіше виходить у декрет і жертвує власною кар’єрою, це мама поруч, коли хворіє дитина, це мама викроює кожну вільну хвилину від свого часу, щоб зайнятися домашнім господарством, купити дітям одяг, переробити купу справ. А можна ж так організувати власне життя, щоб і мама отримала час на себе – на реалізацію в професії, на добрий вигляд, зрештою.
 
За останній рік я познайомилася з багатьма молодими мамами. Всі вони різні. Одні мами фанатично дотримуються певних педагогічних теорій, чим інколи трохи лякають. Інші – досить легковажні і свої обов’язки перекидають на власних батьків. Є такі, що цілком поринули у своє материнство і випромінюють гармонію, а є виснажені і навіть зламані тягарем щоденних турбот. Виховання дітей – то дуже непроста, відповідальна справа, яка забирає багато сили. А ще ж робота, бо звідкись треба черпати ресурси для життя. Дуже часто діти отримують знесилених і роздратованих батьків, втомлених своїми чадами, роботою, побутом. Коли ми говоримо про День захисту дітей, то для мене передусім це захист дітей від дорослих. Я вже не кажу про якісь важкі явища фізичного насильства. Діти інколи так потребують захисту від звичайної байдужості дорослих, від емоційної спустошеності власних батьків. Дитина заслуговує на щасливого і задоволеного життям тата, енергійну та реалізовану маму. Я думаю для того, щоб і батьки, і діти були задоволені, в багатьох сім’ях бракує зазвичай ефективного менеджменту всіх сімейних справ. Якщо ви маєте можливість, щоб вашими дітьми опікувалася професійна няня, не вагайтеся, тоді ви повертатиметеся додому і з легкою душею віддаватимете себе не комп’ютеру, а дитині.
 
Любі батьки, ставтеся до свого життя як до найважливішого і найцікавішого проекту, який потребує справді якісного ведення, аналізу, планування, віднаходження вузьких місць, проблемних ділянок і розумного вирішення поточних проблем. Робіть себе щасливими і тим самим робіть щасливими власних дітей. Не потрібно жертвувати собою, тим самим програмуючи дітей на вічну провину. Краще пожертвуйте новим телевізором і знайдіть час на відпочинок з дітьми. І бавтеся з дітьми так само щиро і по-справжньому, як і вони. Діти це обов’язково оцінять.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage