Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Маркіян Прохасько: «Для мене не існує ідеального міста. Але я прагну його знайти»
У п`ятницю, 23 лютого, в київській Книгарні «Є» (вул. Хрещатик 46) відбулася презентація першої книжки журналіста і письменника Маркіяна Прохаська – «Нестримна сила води». Про пошуки ідеального міста, прозу без сюжету та героїв автор говорив разом із філософом та письменником Володимиром Єрмоленком.
 
«Ця книжка мені видалася дуже незвичною, рефлексивною, – розпочав розмову Володимир Єрмоленко. – “Нестримна сила води” наповнена великою кількістю міркувань. Вона не є типовою художньою літературою. Не є просто історією. Це суміш літератури і філософії. І тут піднімаються такі філософські теми як питання простору, часу, розвитку особистості».
 
Маркіян Прохасько розповів, що його книжка короткої прози – не звичні історії, це швидше міркування на різні теми, думка, яка розвивається і творить сюжет. Врешті, «сама думка може бути єдиним сюжетом оповідання», - зауважив автор.
 
 
«Зараз письменники все частіше відходять від літературних форматів ХХ століття – романів без сюжетів і персонажів, – повертаються до простих історій. Натомість “Нестримна сила води” – протилежна. Ці історії герметичні; це тексти, які вимагають дуже серйозної концентрації – тут не прописані персонажі, можна лише здогадуватися, хто ці люди без імен», – зауважив Володимир Єрмоленко.
 
«Я не зумисне прагнув створити такий результат, – пояснив Маркіян Прохасько. – Раніше я дуже нервувався, коли читав книжку зі значною кількістю деталей, які від мене вислизали. Такі твори –  світ, який не вдається повністю промацати. Потім зрозумів, що у них є своя магія. Література та кіно все-таки є блідим відображенням життя, хоча й в дійсності ми не завжди встигаємо сконцентруватися на важливому. У своїх текстах я намагався дати певні деталі, з яких можна розвинути окремий сюжет. І кожен читач може вибудувати свій світ з цих дрібничок».
 
 
Говорили учасники презентації й про ідеальне місто і те, яким воно повинно бути та як цього досягнути за допомогою літератури. «Читаючи ці оповідання, у мене виник фонтан тем та образів, про які хочеться розмовляти, -  поділився Володимир Єрмолекно. - На мій погляд, ключовими для цієї книжки є образи простору та міста. Наприклад, в оповіданні “Ключ міста” люди потрапляють в один простір і відмикають для себе альтернативні – ідеальні –  міста».
 
У своїй книжці Маркіян Прохасько намагається осягнути, що стоїть за фасадом у місті, яким місто є насправді. «Для мене не існує ідеального міста, - розповів Маркіян. – Але я прагну його знайти. Це, начебто ідеальне, місто у книжці містить у собі властивості міст із усього світу. Навіть я, як автор, не можу сповна його собі уявити. Воно є ідеальним із загальної точки зору. Але усі ми маємо свої рецептори, для кожного з нас ідеальним є інше місто. Якби такий ідеал був скляною кулею, вона б розпалося на безліч шматочків і кожен з них став би ідеальним містом для окремих людей».
 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage