Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Маріо Варгас Льоса відвідав Україну
У Києві із студентами та всіма поціновувачами якісної літератури зустрівся лауреат Нобелівської премії Маріо Варгас Льоса. Письменник говорив про теперішні події в Україні та європейську інтеграцію, поділився своїми думками про літературу, розповів про суть авторської честі та міркував про сутність життя. Пропонуємо кілька тез із розмови з письменником.
 
 
Про Україну та Європу
 
Україна прожила героїчне минуле, і я думаю, що більшість українців хоче стати членами цієї Європи, яка будується на основі свободи і культури. Цей проект, незважаючи на важкі часи з економічної точки зору, дуже важливий для Європи та свободи в всьому світі. Тому про те, що трапилося в Україні, знають в усьому світі.
 
Те, що сталось в Україні… Всі побачили, що є країна, яка хоче бути в Європі. Цей ідеал мобілізує найкращий авангард, політиків, і на це дивляться з захопленням в Європі.
 
Одна з причин, чого я приїхав у Україну – я так хотів сюди приїхати! – це той рух громадського суспільства, яке хоче покінчити з авторитарними традиціями.
 
Ми побачили зблизька, як люди мобілізуються для досягнення свободи. Українці не хочуть більше російських інтервенцій, корупції, коли політика є лише засобом збагатитись для кількох осіб.
 
Про літературу, письменників та читачів
 
Література існує, бо вона наповнює пустоту, яка є у всіх людей. Завдяки літературі ми можемо жити іншим життям, пересуватись у часі, мати якесь незвичне життя, переживати якісь пригоди, переживати любов, закоханість, незвичайні почуття.
 
Література відкриває нам очі, показує, що цей світ складніший, дає інше життя. І тому вона є вічною, трансцендентною.
 
Хороші книжки роблять нас критичними, виробляють критичний погляд на життя, ми знаємо, як можна змінити життя, аби воно було легшим.
 
Дуже важливо, аби література не зникла, аби доходила до найбільшої кількості читачів. Це постійна критична активність щодо влади, і вона абсолютно необхідна, коли є насильство, експлуатація, несправедливість.
 
Я думаю, що можуть бути письменники, які будуть разом з диктатурою – але добрі письменники ніколи не будуть разом з диктатурою.
 
Я думаю, що молоді не потрібні поради. Але я б дав одну рекомендацію – читати хорошу літературу. Це дуже сильно збагатить їхнє життя, допоможе обрати своє покликання, дасть їм глибший погляд на світ.
 
Ніщо не приносить такого задоволення як читання великих творів. Людина може зруйнувати тюрму, яка є довкола, читаючи книжку. І пізнавати світ почуттів, емоцій, нові досвіди, про які навіть могла не знати.
 
Письменник не може передбачити, що станеться з тим, що він написав і як відреагує публіка і його читачі. Дуже часто він описує внутрішніх демонів, і він не знає, як вплине це на його читачів. Коли це негативний вплив, то я дуже шкодую про це, а б дуже хотів, аби вплив був позитивний.
 
Ми маємо вимагати чесності від автора. Якщо він робить це так, як я кажу, то є більша ймовірність, що воно дійде до особистості.
 
А ще Льоса назвав книги, які суттєво вплинули на його життя та творчість: «Війна та мир» Льва Толстого, «Мадам Боварі» Гюстава Флобера, «Оповідання» Хорхе Луїса Борхеса, а також романи «Буденброкии», «Доктор Фаустус», «Зачарована гора» Томаса Манна.
 
 
Фото - УНТ

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage