Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Магнетизм» Петра Яценка і «Довгі часи» Володимира Рафєєнка – серед фіналістів премії «Анґелус»
Стали відомі імена фіналістів премії Центральної Європи «Анґелус» 2021. Серед семи видань за перемогу боротимуться дві книги, що побачили світ у «Видавництві Старого Лева»: «Магнетизм» Петра Яценка і «Довгі часи» Володимира Рафєєнка. 
 
Премія відзначає книги, видані польською мовою протягом останнього року, які розкривають актуальні теми. Роман Петра Яценка «Магнетизм» вийшов польською у перекладі Marcin Gaczkowski, Wydawnictwo Warstwy; «Довгі часи» Володимира Рафєєнка побачили світ у пер. Anna Ursulenko i Marcin Gaczkowski, видавництво Kolegium Europy Wschodniej. Хто переможе дізнаємося 16 жовтня. Переможець отримає 150 тис. злотих.
 
Роман Петра Яценка — магічна історія про те, як у диво­вижний спосіб пов’язані люди й міста: вони притягуються і відштовхуються, можуть із легкістю знищити одні одних, а можуть дати одні одним життя… Головна героїня Марія на прізвисько Гайка тікає з окупованого Донецька останнім потягом до Києва й опиняється сама в чужому великому місті. Ще в дитинстві вона відкрила в собі дивний хист бачити історії людей, записані на металі, а тепер чує мову будинків і знає їхні імена. День за днем перед нею постають нові химерні виклики, але найголовніший із них — чи зможе вона своєю жертвою врятувати рідне місто, серце якого перестало битися? Про це — у книжці. 
 
Тираж закінчився
«Довгі часи» — міська балада, казка для дорослих про життя і смерть в часи війни, де фантасмагоричне та ірреальне перемежовується з дійсністю, правдою нашого буття. Роман складається з двох частин. Перша — це моторошна казка, де на околиці Z у триповерховій лазні «П’ятий Рим» без сліду зникають окупанти і щоранку лунає гімн України, де колорадські жуки з ногами-кинджалами перетворюють роздачу гуманітарної допомоги на бійню, де, врешті, аби потрапити у Київ, потрібно прийняти смерть. Друга частина — новели, написані у реалістичній манері та вплетені у тло казки. Новели про людей, які живуть і виживають у Донецьку. Реальні долі, реальні історії, від яких стискається серце.
 
Нагадаємо, лауретом літературної нагороди Центральної Європи «Анґелус» 2020 став словенський письменник Ґоран Войнович, якого журі відзначило за роман «Югославія, моя батьківщина».
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage