Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Магічний екореалізм «Землі загублених» Катерини Калитко
У рамках 24 Форуму видавців у кав’ярні «Дзиґа» Катерина Калитко презентувала свою збірку малої прози «Земля загублених, або Маленькі страшні казки», що вийшла у «Видавництві Старого Лева». Окрім цього, авторка представила свою фотовиставку світлин, зроблених під час мандрівок різними місцями, у тому числі – Кримом. До закінчення Форуму видавців (до неділі, 17 вересня) можна буде стати власником листівок-світлин та плакатів від Катерини Калитко, пожертвувавши будь-яку суму у спеціальні скриньки. Зібрані за час виставки-аукціону кошти будуть передані «КримSOS» для допомоги дітям кримських політв’язнів.
 
 
Центральною темою розмови, яку модерувала перекладачка Анна Вовченко, стала вдячність місцям та людям. Говорили про те, що і як позначається на особистості й робить її собою, за що цінувати і бути вдячними різним досвідам, у тому числі й таким, які здаються важкими чи непотрібними. 
 
«Жоден із наших авторів не робить того, що робить Катерина Калитко – в її текстах війна є протиприродним явищем у прямому значенні слова «природа», – зауважила Анна Вовченко. – Не російсько-українська, Перша світова чи Друга світова – будь-яка війна протиприродна. Земля і війна взаємно впливають одна на одну. Навіть ті кримчани, які перебралися після анексії на материк, після своїх спорадичних повернень додому запевняють, що навіть повітря в Криму змінилося».
 
 
«Моє суб’єктивне відчуття – світ погострішав, – говорила Катерина Калитко. – Повітря стало гострим, як скло, ним важко дихати. І дуже болісно це відчувалося 2014 року. Спостерігається загальне людське «зневоднення» у плані психічних ресурсів, не лишилося сил у всіх сенсах. Літературний критик Ганна Улюра дуже влучно окреслила жанр «Землі загублених» – магічний екореалізм. Саме про взаємодію людських базових інстинктів із землею мені, певним чином, і хотілося поговорити у своїй книзі. Здається, дія будь-якої війни – це розбиття цих паралельних зв’язків, знищення дерева пам’яті (за аналогією фільму «Аватар»). Будь-яка війна нівелює сенс і образ того краю, землі, який люди тримали доти в голові. І вони повинні це якось по-новому для себе формувати, віддаючи, в тому числі, своє життя за це». 
 
«Земля загублених» – це багато країн одночасно, її дуже складно віднести до якоїсь конкретної території. «Мені хотілося створити у «Землі загублених» притулок для тих, хто немає куди йти, – продовжувала письменниця. – Для тих, хто шукає свій сенс і свою землю. Я сама часто переживаю такі відчуття, знаю, що мої друзі теж. Захотіла створити метафоричний притулок. Землі тут присутні ті, про які хотілося трішки подбати, аби вони не пішли в небуття через «розщеплення сенсів». І ті, по яких мені хотілося прокласти дорогу, розмикаючи занадто товстий панцир української ідентичності».
 
 
Уявлення про землі, які можуть послугувати притулком для тих, хто його шукає, і лягли в основу фотовиставки. «Ця серія фото зроблена у знакових для мене місцях, віддалених одне від одного на мапі, але водночас і пронизаних дуже тонким спільним відлунням, – розповідала Катерина Калитко. – Тут є Крим, Вінниця, Сараєво, Герцеговина й Адріатичне узбережжя – місцини, які позначали важливі моменти мого життя й формували мене, ті, де цілком могли би жити герої «Землі Загублених». Є й барикада на Грушевського – тепер, із віддалі часу, мені здається, що ця точка функціонувала як портал у тонші світи. Я загалом багато фотографую, сприймаю процес як унаочнення пам`яті, яка є водночас найважчим тягарем і найбільшим благом. Місця з цих фото вклали найбільше сенсів у Землю Загублених – і тепер моя черга їм віддячувати».
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage