Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Любовні листи Марселя Пруста до композитора Рейнальдо Ана виставлено на аукціон
Близько 70 рукописів, книжок та листів Марселя Пруста, що проливають світло на життя одного з найвідоміших французьких письменників, 24 травня будуть продані на аукціоні «Sotheby's» в Парижі. Серед цікавих лотів – любовні послання письменника до його першого кохання – композитора Рейнальдо Ана, які ніколи не були опубліковані. 
 
 
У березні 1896 року Марсель Пруст почав писати листи до своєї першої любові та таємної пристрасті. Пара була свого роду культурними маяками для свого покоління, але їхні стосунки, відомі в близькому колі знайомих, приховувала від громадськості. Тоді 24-річний Пруст писав: «Я хочу, щоб ти завжди залишався тут – як бог, якого жоден смертний не впізнає». Любовне послання до Ана було написано, коли Пруст видав свою першу книжку «Радості й дні» – збірку ранніх віршів та прози.
 
Пруст познайомився з Аном 1894 року в салонах паризької художниці Мадлен Люмер. Їхні стосунки зав’язалися на спільній любові до живопису, літератури та французького композитора Ґабріеля Форе.
 
Фото – Sotheby’s
Серед лотів також є малюнок Пруста для Ана, а ще – дев’ять листів від Ана Прусові.  В одному з листів між двома чоловіками, Пруст радить своєму другові бути обережним. «Спали лист... одразу», – писав він, підписавши лист просто «Марсель».
 
В іншому листі до Пруста Ан детально розповідає, як письменник повинен провести свій день. Ще в одному, від 1898 року після розриву стосунків, Ан звинувачує свого друга в тому, що він пише вкрай ріжко. «Все в житті – це питання непорозуміння. Можливо, ви думаєте, що я можу обійтися без новин від вас; це знак того, що ви можете легко обійтися без мене».
 
«Але я ніколи не здамся, поки відчуваю цю велику прихильність до вас ... Зверніть увагу, що у всьому цьому немає тіні докору. Люблячи вас так лагідно, ви є єдиним, кого я не можу звинувачувати в тому, що пишете мені так мало, бо знаю всі причини, які зупиняють вас, аби писати частіше».
 
До цих пір колекцією листів та рукописів автора володіли його нащадки – єдина племінниця Пруста Сузі та внучата племінниця автора Марія-Клоді Манте. Після смерті Пруста його маєток перейшов до молодшого брата Роберта, а потім до його дочки Сузі – жінки, яка прагнула зберегти пам'ять про Пруста, сприяючи публікації його робіт та листування, хоча часто приховувала все, що натякнуло на гомосексуальність письменника. У 60-х роках вона продала частину колекції Французькій національній бібліотеці. Решта після її смерті 1986 року була поділена між її трьома дітьми. Широкий загал зможе побачити цю колекцію уже цього тижня в Парижі.
 
Фото – Sotheby’s
Також колекція лотів включатиме деякі з найвідоміших творів Пруста, як-от частини семитомного роману «У пошуках утраченого часу», його нотатки та колекцією зі 138 листи від видавця Пруста Гастона Галлімара 1912-1922 років.
 
В одному листі Галлімар показує незвичайну відданість зірковому авторові: «Я відчуваю ревну любов до [вашої роботи], як і до вас. Скажіть чітко, що ви хочете, і я докладу всіх зусиль, щоб ніколи не розчаровувати вас».
 
Беноут Путтеманс, заступник директора «Sotheby's Paris» заявив, що листі Галлімара, вартістю до 150 тисяч євро, є одними з найважливіших лотів. «Ми маємо 10 років переписки між Галлімаром, найзначнішим французьким видавцем того часу, і Прустом, який був найважливішим письменником Франції», – зазначив він.
.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage