Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Ловець повітряних зміїв» і його історій
Ця історія не лише про книжку і не стільки про неї. Вона про співпадіння, центром яких може стати, а ще про те, до яких знайомств і випадкових приємностей може привести, яку деталь з мільйона, що оточують нас, вона може виокремити і перетворити на окрему історію.
 
Володя Гринюк дуже і дуже багато подорожує. Він обирає екзотичні країни і нетуристичні маршрути. Неймовірно красиво фотографує і не менш прекрасно потім пише про свої мандри у блозі @bloggryniukcom. Про місця, які побачив, про людей, яких зустрів. Однією з країн, у яких він побував і які полюбив, був Афганістан. Саме тому на день народження він отримав книжку «Ловець повітряних зміїв» Халеда Госсейні, у центрі якої історія болю і втрат цієї країни.
 
 
Але ця розповідь не про Афганістан, а про Індію. Вкотре вирушаючи мандрувати нею, Володя взяв «Ловця...» з собою. І перше співпадіння, до якого привела ця книжка, – власне, повітряні змії. Того дня, коли він дочитав до опису боїв повітряними зміями, які страшенно популярні в Афганістані, він побачив, як бавляться в цю гру індійські діти на вулиці. Того самого дня. Здається, якби він не прочитав цей сюжет у книжці, то все одно побачив би десятки зміїв, що літають небом і підрізають один одного, змагаючись за право залишитись єдиним у цілому небі. Побачив би, але не відомо, чи справді звернув увагу і зацікавився ними.  
 
 
Про це перше співпадіння він написав мені, і я попросила його сфотографувати книжку і зміїв. І він сфотографував –  «Ловця...» і зміїв, «Ловця...» і дітей, які їх запускають, а ще продавців, які продають цих зміїв. Він знайомився з ними всіма, ставав частиною їхньої історії і перетворював їх на частину не лише своєї мандрівки, а й подорожі книжки. Діти розповідали йому свої історії – про те, як обирають зміїв, як їх запускають, які трюки використовують, щоби перемогти зміїв конкурентів, підрізавши і обірвавши нитки, на яких тримаються змії інших.
 
 
Продавці повітряних зміїв не завжди усміхалися, стоячи у кайтшопах, що часто виглядали як квадрати землі або обдерті халупи, з розкладеним в них яскравим ганчір'ям, що лише в небі перетворювалося на змія – гордого і сповненого вітру. Одного з цих продавців Володя і вирішив розпитати про зміїв. Зокрема, скільки вони коштують – від 1 рупії (це десь 40 копійок). Це найпопулярніші повітряні змії, зроблені з бамбукових палочок, скотчу, якогось поліетилену. Вони яскраві, часто принтовані зображеннями популярних героїв мультфільмів чи зірок Боллівуду.
 
 
Але були серед цього товару і справжні змії-зірки – елітні з карбону, міцні і неймовірно дорогі. Власне найдорожчого змія – 600 рупій (неймовірні гроші) – продавець і взявся показувати Володі. І витягнув синьо-жовтого з тризубом і написом «I ️ Ukraine». Так вони і зустрілися: найдорожчий made in China змій з українською символікою, яка нічого не говорила ні продавцю, ні потенційним індійським покупцям, і Володя, який так і не навчився підрізати повітряним змієм інших, та й зрештою запускати їх, але якому багато що говорила і символіка, і кольори, особливо в Індії.
 
 
Ця історія зовсім не про те, яка класна і неймовірно прониклива книжка Госсейні «Ловець повітряних зміїв». Хоча ця книжка саме така. Але якщо тільки одна її присутність у рюкзаку допомогла статися таким милим співпадінням і зустрічам, то на що здатна вона, якщо її читати і перечитувати, а ще дозволити собі стати частиною її історії?
 
 
Фото - Володя Гринюк.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage