Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

“Ловець пластику та інші професії майбутнього” Софії Россі та Карло Канепи — це видання, яке познайомить читачів з неймовірними й цікавими професіями, які будуть популярними через кілька десятків років. У цій книзі ви знайдете програмістів самосвідомих роботів, клонувальників вимерлих видів, фермерок, які вирощують їжу без водити і ще багатьох представників фантастичних спеціальностей. А окрім цього книжка розповість дітям про кліматичні зміни, проблеми довкілля та важливість піклування про навколишнє середовище.

Перекладачка книги Ксенислава Крапка та письменник і популяризатор науки Кирило Безкоровайний зустрілись у прямому ефірі на Facebook-сторінці Старого Лева для розмови про цю особливу книгу. Вони обговорили зміни, які нам принесе майбутнє, а також розповіли, як нова книга допоможе дітям врятувати нашу планету. Переглянути відеозапис розмови можна у нашому профілі на Facebook, а найцікавіші думки Ксенислави та Кирила читайте нижче.

ПРО ЗМІНИ І НОВІ ПРОФЕСІЇ

Кирило Безкоровайний: Готуючись до цієї розмови, я знайшов дуже цікаву статистику від “The World Economic Forum”. Вона говорить, що у зв’язку з розвитком технологій до 2022 року зникнуть 75 мільйонів робочих місць. Вони просто будуть непотрібними, тому що їх замінять машини. Це число здається величезним, але той же “The World Economic Forum” прогнозує появу 133 мільйонів нових робочих місць. Тобто майже вдвічі більше! Усі ті, чию роботу легко замінять роботи, повинні будуть перекваліфікуватись.

Зі свого оточення — людей, які народилися вже у незалежній Україні — відчуваю, що дуже багато професій з’явилися нещодавно. До прикладу, SMM чи галузь маркетингу. Що тут казати, якщо в нас є навіть факультет Tik-Tok. Світ дуже швидко змінюється.

ПРО КНИГУ ТА НАЙБІЛЬШ ОСОБЛИВУ ПРОФЕСІЮ

Ксенислава Крапка: Світ рухається до того, що скоро не буде звичних для нас спеціальностей, яких ми прагнули в дитинстві. Сучасні діти матимуть зовсім інші спеціальності, які зараз ще не винайдені. Про це і йдеться у книжці “Ловець пластику та інші професії майбутнього”. Тут описано 18 різних професій. Мені дуже подобається, що дотримано гендерну рівність, адже показано 9 хлопців і 9 дівчат.

Мене особливо вразила професія кравчині ДНК. Це людина, яка вирізає та перепрошиває гени. Я дізналася, що редагування генів уже існує та успішно застосовується. Є вже кілька технологій, які застосовуються для того, щоб лікувати деякі захворювання, як хвороби крові чи навіть рак. Поки це дуже експериментально, але виглядає так, що редагування генів — багатообіцяюча спеціальність.

Та разом із тим ця професія і лякає мене найбільше, бо коли люди навчаться змінювати ДНК, вони зможуть створювати навіть людей з певними нахилами. Деякі вчені вже говорять про те, що це досить небезпечна сфера. Сподіватися, що будуть якісь етичні кодекси, за межі яких не виходитимуть.

ПРО РОБОТУ НАД ПЕРЕКЛАДОМ

Ксенислава Крапка: Професія перекладача полягає в тому, щоби відобразити іншомовний текст точнісінько таким, яким його подав автор. Я не спрощувала ніяких важких термінів. Це автори книжки написали її такою доступною мовою. Моїм завданням було тільки зробити цю книжку такою ж доступною в українському перекладі.

З технічної точки зору це не було важко, бо книжка була дуже цікавою мені самій. Коли беруся до перекладацьких проектів, то завжди стараюся брати щось таке, що мені самій треба підтягнути. Я не сильна в наукових термінах, природничих науках. Тому ця книга також поповнила базу моїх особистих знань.

Перекладаючи книгу — особливо перші частини, у яких розповідаються історії — важко було не додати чогось свого. Автори розвивали свою фантазію і описували, як усе може виглядати не за 50, а за 200 років, скажімо. Колонізація Марсу, коли людина на планеті, де немає води, вирощує кавуни. Важко в такі моменти не придумувати щось своє:

ПРО МИТЦІВ МАЙБУТНЬОГО

Ксенислава Крапка: У митцях майбутнього, яких подано у цій книзі, я не побачила особливої мистецької складової. Тут кожна професія має нотку творчості та креативу. Коли до людських знань додаються технології, то виходить щось дуже цікаве. Мені важко уявити, чим мистецтво майбутнього — образотворче, до прикладу, чи пісенне —  відрізнятиметься від того, яке ми маємо зараз. Людина матиме більше знань і можливостей, матиме під руками технології, із допомогою яких зможе творити. Якщо разом із цим вона також матиме не забруднений розум і творче мислення, то зможе творити щось зовсім інакше. Щось таке, чого я особисто навіть не можу собі уявити.

ПРО ДІТЕЙ ТА ПОРЯТУНОК ПЛАНЕТИ

Ксенислава Крапка: Діти, які читатимуть цю книжку — це діти покоління Альфа, які народилися після 2010 року. Умовні рамки цього покоління окреслюють 2010 — 2025 роками. Кажуть, що з усіх поколінь, які виділяли до цього — Х, Y, Z — покоління Альфа будуть найбільш успішним, багатим і технологічно розвинутим поколінням. Вони народилися в еру, коли в усіх сферах життя вже були технології. Вони не уявляють свого життя без технологій. Коли характеризують це покоління, говорять також, що ці діти набагато чутливіші, ніж були їхні батьки. Вони значно уважніші до своїх потреб і до потреб інших. Зокрема й до проблеми екології. Можливо, так відбувається тому, що у них вже закрито багато потреба, які не були закритими у попередніх поколінь — їхніх батьків, дідусів та бабусь. Адже важко думати про те, як врятувати планету, коли тобі доводитися думати, як вижити і що їсти.

Наші діти мають потенціал для того, щоб реалізовувати екологічні ініціативи та рухати світ до змін. Але батьки і наші законотворці мусять їм у цьому допомагати.

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage