Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Літературний навігатор: топ-5 книжок для роздумів та насолоди
Ви любите читати? Якщо книга є атрибутом вашого повсякдення, то цей допис для вас. Навігації у світі сучасної літературі – спроба задати орієнтир у напрямку якісних літературних доробків від українських та світових авторів . Захопливі сюжети, яскраві герої, реалістичні події, глибокі роздуми – все це у творах, на які ми радимо звернути читацьку увагу.
 
Оксана Давиденко, Zhytomyr.Travel. Чільне фото - Max Delsid
 
 
Тираж закінчився
Декілька слів про автора треба сказати обов’язково, щоб зрозуміти, чому розповідь така реалістична. Передбачити долю одного з шести дітей у сім’ї засуджених ірландців, мешканців шахтарського міста, іноді буває доволі складно. Принаймні навряд чи можна назвати типовою долю Річарда Фленегана, котрий став одним найкращих випускників університету Тасманії, степендіатом «Rhodes Scholarship» в Оксфордському університеті, спробував себе як журналіст, письменник та кінорежисер. Над романом «Вузька стежка на далеку північ» автор працював майже 12 років, взявши за основу події з життя рідного батька: у часи Другої світової війни Фленеган-старший потрапив у полон до японців, де з іншими військовополоненими будував залізничне сполучення між Бірмою і Таїландом, яке називали «Дорогою смерті». Переповідати сюжет ми не будемо, скажемо лишень, що він не лінійний, а Дорріго Еванс, головний герой роману, постає перед нами на різних етапах свого життя. Завдяки Фленегану і його герою читачі вчергове постають перед роздумами про жахіття війни, про втрату величі цілої нації, про руйнування культурних традицій та відповідальність особистості за події. Твір не можна віднести виключно до категорії творів про війну, це по-східному вдумливе споглядання на світ очима головного героя, якого рятуватимуть одвічні цінності: любов до родини та улюбленої справи, які дарують миті щастя. «Вузька стежка на далеку північ» – перша книга Річарда Фленегана, переведена українською мовою.
 
ЗАВДЯКИ ФЛЕНЕГАНУ І ЙОГО ГЕРОЮ ЧИТАЧІ ВКОТРЕ ПОСТАЮТЬ ПЕРЕД РОЗДУМАМИ ПРО ЖАХІТТЯ ВІЙНИ І ВТРАТУ ВЕЛИЧІ ЦІЛОЇ НАЦІЇ
 
Кадзуо Ішіґуро «Похований велетень»
 
 Класична антиутопія часів глибоко середньовічної Англії – ідилія з драконами та оґрами у часи після смерті короля Артура. Зануреність в епоху Середньовіччя дала авторові можливість створити твір-притчу про жах війни, незалежно від того де і коли цю війну переживали люди. Попри поєднання, здавалося б, абсолютно різних прийомів, на містично-фінтастичному підґрунті автор створює надзвичайно сучасний світ забуття Головного Сенсу: подивіться на головних героїв, подружжя Аксель і Беатрис, які під заклятим диханням драконки Кверіґ позбулися минулого – і особистого, і соціального. За суто фантастичною розповіддю про родину, котра проживає довге життя, не завжди розуміючи велич Історії, ми усвідомлюємо, що знання і пам’ять – це завжди відповідальність, а іноді й біль. Вони потрібні не для фіксації подій у часі, а задля аналізу та прийняття гуманних рішень, які не повторюють цикл жорстокості. Для любителів філософської прози роман «Похований велетень» – зразок філігранної майстерності проводити найнеочікуваніші історичні паралелі, а для прискіпливих реалістів – аналогії та типові риси існування тоталітарних режимів. У творі мало екшену, проте багато старої доброї Британії. А ще роздумів про жорстокість війни, яка наздоганятиме свої жертви навіть крізь роки та відстані…
 
ЗА СУТО ФАНТАСТИЧНОЮ РОЗПОВІДДЮ ПОСТАЄ УСВІДОМЛЕННЯ ТОГО, ЩО ЗНАННЯ І ПАМ’ЯТЬ – ЦЕ ЗАВЖДИ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ, А ІНОДІ Й БІЛЬ
 
«Номінація»: Уся проза Іздрика
 
Тираж закінчився
105 грн
У КОШИК Icon
 Видана збірка з 52 текстів культового Юрка Іздрика, представника українського постмодернізму, частини «станіславського феномену». Чим цікава ця книга? Для шанувальників автора та любителів пошуків сенсу це справжній подарунок, оскільки видання стало узагальненням творчої дільності впродовж довгих двадцяти років та вмістила навіть ті твори, які раніше були опубліковані лише у періодичних виданнях. Для самого письменника видання стало справжнім випробуванням: виявилось, що Юрко Іздрик не зберіг архіви для повного видання і, за його словами, «стягував» тексти з сторінок Інтернету, заново переживаючи свої твори при підготовці видання. Фінал історії – зібрання творів на 850 сторінках, на яких вибагливий читач шукатиме сенс буття, насолоджуючись фірмовими літературними колажами Юрка Іздрика. Якщо ви полюбляєте символічну та психологічну прозу, книга саме для вас. Якщо тільки починаєте знайомство з творами автора, можливість обрати з усього спектру іздриківської прози найвиразніші зразки українського постмодернізму від одного з найвідоміших українських авторів.
 
ЯКЩО ВИ ПОЛЮБЛЯЄТЕ СИМВОЛІЧНУ ТА ПСИХОЛОГІЧНУ ПРОЗУ, КНИГА САМЕ ДЛЯ ВАС
 
Дейв Еґґерс «Сфера»
 
Тираж закінчився
 Для працівників приватної фірми «Сфера» цифровий світ – зручна та корисна річ. Але що станеться, якщо ця користь доведеться до «абсолюту»? Тотальний контроль, втрата власного «Я», дивні стосунки приватної фірми з державою та ще багато такого, що потребує, як мінімум, пояснень. «Сфера» – роман-пересторога, у якому звичні та зручні опції сучасного світу стають схожими на загрозу. Герої твору – працівники корпорації, амбітні молоді люди, для яких пошуки сенсу у житті тільки починаються. Про те, чим вони можуть завершитись та на які небезпеки наражатимуться герої, ми й дізнаватимемось у романі. Окрім технологічної реалістичності та актуальності, твір цікавий глибоким філософським змістом та образами, які видаються такими повсякденними й схожими на нас з вами. Після прочитання твору ви точно замислитесь про власну активність у соціальних мережах та межі відкритості особистого простору. До слова, книга була екранізована, а у фільмі знялися кінозірки Том Ґенкс й Ема Уотсон. І хоч екранізація фільму є доволі успішною, радимо все ж таки почати з «першоджерела», оскільки автор і режисер не завжди мають ідентичне бачення проблеми. Сталося так із «Сферою» чи ні? Відповідь після прочитання антиутопії «Сфера».
 
«СФЕРА» – РОМАН-ПЕРЕСТОРОГА, У ЯКОМУ ЗВИЧНІ ТА ЗРУЧНІ ОПЦІЇ СУЧАСНОГО СВІТУ СТАЮТЬ СХОЖИМИ НА ЗАГРОЗУ
 
 
Повідомити,
коли з'явиться
Ми повідомимо Вас коли з'явиться цей товар на Вашу електронну пошту!
 Філіп Сендс – професор в University College London, британський юрист-міжнародник. Одна випадкова зустріч науковця-практика зі студенткою-львів’янкою стала поштовхом до написання художнього твору. В інтерв’ю після видання книги Сендс розповідав, що спочатку просто прагнув дізнатись якомога більше про свого діда, жителя Лемберга-Львову, відшукати його будинок у місті. Саме так він і робить, але після повернення у Лондон і розуміє, що хоче написати книгу про Львів, людей та злочини. Герої роману Херш Лаутерпахт і Рафал Лемкін – правники, які свого часу закінчили Львівський університет. Професійна діяльність та трагічні події сприяли тому, що саме їм випало на долю встати у витоків системи міжнародного права. Як юрист Сендс дуже уважний до деталей, як художник – до почуттів читачів та героїв. «Східно-Західна вулиця. Повернення до Львова» – детектив і розповідь, дослідження і художній вимисел одночасно. Детальні описи, занурення в епоху та глибока історична правда – все це у творі є. А ще у ньому є біль, страждання, любов та багато-багато старого Львова, який може бути знайомим та близьким не тільки для головних героїв і автора, а й для читачів.
 
ПОВЕРНЕННЯ ДО ЛЬВОВА» – ДЕТЕКТИВ І РОЗПОВІДЬ, ДОСЛІДЖЕННЯ І ХУДОЖНІЙ ВИМИСЕЛ ОДНОЧАСНО

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage