Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Лариса Денисенко: «Конституція – не для юристів, а для всіх людей»
В останній день Книжкового Арсеналу відбулася презентація книжки, яка пояснює Конституцію для дітей простою мовою та ілюстраціями – «Я і КонституціЯ». Що ми знаємо про Конституцію і чому про неї взагалі потрібно знати дітям – на цю тему спілкувалися автори книжки Лариса Денисенко та Альона Шуліма, модерувала подію Мар’яна Савка. Зібрали для вас декілька цитат із зустрічі.
 
Лариса Денисенко про Конституцію для дітей
 
«Конституція – не для юристів, а для всіх людей, зокрема й дітей.
Вона має бути написана зрозумілою мовою. Деякі процеси не можна збагнути на власному досвіді з погляду дитини. Малеча може лише поговорити з мамою чи татом. Тому  ми намагалися адаптувати конституційну мову на мову життя, щоб було зрозуміло, як врешті працює Конституція».
 
«Конституція – це про те, що усі виграють. Коли ми користуємося правами, свободами і обов'язками – усі у виграші: і кожна конкретна людина, і держава. Ми вже народжуємося з правами і свободами. Важливо навчитися їх використовувати».
 
«Конституція долає страх і невпевненість. Якщо ти знаєш, на що маєш право, можеш висловитися, маєш право бути почутим і чути інших. Якщо ця система бездоганно працює – тобі немає чого боятися. Але, на жаль, вона працює не так добре. Ми часто самі порушуємо ці права».
 
 
«Конституція – це про відповідальність і повагу до себе. Коли людина поважає себе, вона не зневажає інших людей. Демонстрація зневаги – неприпустима. Це не може робити ані дорослі, ані діти одне щодо одного. Дитина чудово усвідомлює, що таке несправедливо. Конституція також може дати зрозуміти дитині, що з нею не так поводяться – як вдома, так і в школі. Вона допомагає зрозуміти свої права».
 
Альона Шуліма про права та обов’язки дітей
 
«З того моменту, як ми починаємо говорити з дитиною, вона вже має права. Право на піклування батьків, на повагу і гідність. На дитячому майданчику діти часто проявляють свій характер чи вередують, але наше завдання – розповісти їм про їхні права навіть там: про те, що не можна брати чужі іграшки чи ображати інших дітей, адже це порушення права на гідне ставлення щодо інших».
 
 
«Права неможливі без обов’язків. Дитина має поважати вчителя – це про обов'язки. Але й вчитель також мусить гідно ставитися до учнів. Конституція – це все, що забезпечує наше комфортне існування. Це не тільки про президента та депутатів, це про нас з вами».
 
«Цю книжку ми також писали для батьків. Наприклад, щоб вони знали про право на таємницю у дітей. Батьки часто його порушують. Замість намагатися дізнатися про дитину все, порпаючись у приватних речах, краще будувати такі стосунки, щоб не було потреби зазирати в щоденники».
 
 
Мар’яна Савка про право на захист
 
«Наразі у суспільстві триває розмова про важливість толерантності. Наскільки важливо розуміти іншого. Питання нерівності виникає у дуже юному віці. Конституція – це найперше захист для кожної дитини, яка має почуватися спокійніше, розуміючи свої права. А також знати про захист: захистити малечу можуть не лише рідні і друзі, а й Конституція та відповідні інституції».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage