Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кирило Безкоровайний про Зоряний пил і Великий вибух
Стартував 27 Львівський міжнародний BookForum, з 16 по 20 вересня десятки різноманітних подій, важливих розмов і дискусій відбуваються в онлайн-режимі. 17 вересня на YouTube-каналі Book Forum співзасновник науково-популярного медіа «Куншт» і автор книжки для дітей «Моя подруга з темної матерії» Кирило Безкоровайний і астрофізикиня Олена Компанієць спілкувалися на «космічні» теми.
 
Лекція для юних дослідників про Сонячну систему, знайомство із персонажами з нонфікшн історії «Моя подруга з темної матерії» відбувалися в інтерактивному форматі, Кирило розмальовував планети і радився з науковицею, щоб не промахнутися з кольором. Беріть олівці чи фломастери, завантажуйте розфарбовку та вмикайте відео «Ким ми були: Зоряний пил і Великий вибух».
 
 
А ми занотували цікаві факти, які почули в уявній мандрівці нашою галактикою з Кирилом та Оленою.
 
***
 
У нашої планети є космічна адреса: галактика Молочний шлях, Сонячна система, зоря Сонце, планета Земля. Сонце — зоря звичайного розміру, або дуже гаряча кулька газу, яку називають плазмою. Температура поверхні нашого Сонця 6 тис. градусів за Цельсієм, а в центрі — від 12 до 14 млн. Якщо порівняти його з розмірами Землі, то 1 млн. 300 тисяч штук наших планет поміститься у Сонце.
 
Меркурій — найближча до Сонця планета і найшвидше обертається. Він робить повний оберт навколо Сонця за 88 днів, тому Новий рік тут можна святкувати щотри земних місяці. Тут значні перепади температури: денна сторона може нагріватися до +460 градусів за Цельсієм, а нічна охолоджується до -180.
 
Венера — друга планета від Сонця. Тут дуже щільна атмосфера, тому температура стабільна — +460 градусів. Головний герой книжки «Моя подруга з темної матерії» тішиться зі своєю сестрою Соломкою, що народилися на планеті зі сприятливими кліматичними умовами.
 
Земля
— єдина планета у Сонячні системі, що має придатний для дихання хімічний склад атмосфери. Земля — найближча до Сонця планета, що має природній супутник. Місяць має заглибини «моря», коли влучали різні кам’янисті тіла. Тому з внутрішніх шарів на поверхню піднімалася лава, яка з часом застигла, — і ми бачимо її як «моря» темно-сірого кольору.
 
Марс має у складі оксид заліза, тому він червоного кольору, це перший кандидат для створення колонії землян. Коли там заходить Сонце, то небо набуває блакитного відтінку. Марсіанська зима холодна, температура близько -100 градусів за Цельсієм, а під час марсіанського літа — +15. На Марсі є висока гора під назвою Олімп, її висота — близько 20 кілометрів.
 
Юпітер — газовий гігант, що має вихор «велику червону пляму», який втричі більший за нашу планету. Мав 79 супутників, 4 з них — найбільші Іо, Європу, Ганімед та Каллісто — відкрив Галілео Галілей. У Юпітера на екваторі тривалість доби триває приблизно 10 годин.
 
На Сатурні повний оберт навколо Сонця займає 29 з половиною земних років. Всі газові гіганти мають систему кілець, у цієї планети вони найбільші. Тільки в Сатурна є супутник Титан з дуже щільною атмосферою.
 
Уран — крижаний гігант, який знаходиться дуже далеко від Сонця, атмосфера тут найхолодніша -224 градуси. Рік триває 84 земних роки. Обертається навколо своєї осі боком (лектори показують у відео).
 
Нептун має синій колір, який зумовлений хімічним складом атмосфери, що складається з метану. В оточенні має всього 14 супутників.
 
Плутон довгий час вважався дев’ятою і останньою планетою Сонячної системи. Та за ним знайшли ще ряд малих планет. Щоб пройти кастинг треба мати сферичну форму, домінувати на своїй орбіті, але разом з Плутоном на «колії» довкола Сонця ще рухається кілька планет, тому їх перенесли в окрему категорію.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage