Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Крута наука: геніальний нон-фікшн для школярів і не тільки
 
Здається, потроху минають ті часи, коли прославитися у школі розумником чи розумницею було соромно, коли з відмінників і відмінниць насміхалися однокласники, а крутість визначалася за зовнішнім виглядом. Сьогодні знання — це круто, тож питання стоїть лиш у тому, як саме їх отримувати. Коли ти вже відносно дорослий/доросла і знаєш, куди саме хочеш рухатися, тобі у поміч стають різноманітні курси на безкоштовних і платних освітніх платформах, вузькопрофільні видання та відкриті лекції. А от для тих, хто лише починає свій шлях майбутнього генія, щоби визначитися потрібно щось інше. Щось таке, як от пізнавальні книжки із цієї добірки.
 
Міра Київська, Букмоль
 
 
Крута математика, Кейті Г’юветт, Трейсі Янґ (Моя книжкова полиця)
6+
 
Множення та ділення, дроби та корені, прості числа та біноми — на перший погляд, усе це звучить не надто захопливо, еге ж? Але це лише на перший погляд, адже математика — один із трьох китів всіх освітніх систем на світі — може бути на всі 100% крутою та, як на кита, зовсім не важкою. Бо, як переконує процитований на початку книжки «Крута математика» Стен Ґаддер, «суть математики не в тому, щоб ускладнити просте, а в тому, щоби спростити складне», зокрема — більшість основних математичних операцій, з якими доводиться зіштовхнутися дітям у початковій і середній школі.
 
Секрети супершвидкого множення та ділення, зрозумілі пояснення складних математичних операцій і термінів, вигадливі практичні завдання, цікавезні задачі та навіть фокуси! Книжка Кейті Г’юветт і Трейсі Янґ має усі можливі козирі, щоби знищити дитячий страх перед цією наукою та переконати і малих, і дорослих читачів у тому, що математика потрібна нам значно більше, ніж може здаватися. Бо хто ж його знає. Можливо, вам просто завтра доведеться виміряти висоту дерева без необхідних для того засобів, швидко перевести температуру зі шкали Цельсія у Фаренгейти або ж визначити вірогідність і того, і того. Та й, погодьтеся, нікому не завадить вміння залишати чайові, за які не соромно глянути в очі офіціанту та знову повернутися до ресторану. Крім того, ця симпатична та компактна енциклопедія повідає справді чимало цікавих фактів з історії математики, а, отже, зробить цю науку ще ближчою, зрозумілішою та не такою сухою, як ми звикли бачити її у шкільних підручниках.
 
 
Крута архітектура, Саймон Армстронрґ (Моя книжкова полиця)
6+
 
Гаразд, мало в якій голові може виникнути думка про те, що архітектура некласна. Архітектура — ця унікальна міждисциплінарна наука та водночас вид мистецтва — крута апріорна. І саме тому вона просто не здатна не викликати зацікавлення, інтересу та щирого захвату як у дітей, так і у дорослих. Та й хіба ж не через нашу універсальну любов до архітектури загалом та будівництва зокрема однією з найпопулярніших іграшок усіх часів і народів є конструктор Lego? Але історично склалося так, що дітей у цю сферу не дуже й залучаються. Тож, якщо фізика, математика та чимало інших наук є невід’ємними складовими шкільної програми, то шлях у захопливий світ архітектури розпочинається хіба в аудиторіях університетів. Малечі ж лишається тільки будувати замки з піску чи кубиків. А дарма. І книжка Саймона Армстронрґа «Крута архітектура» — прекрасний тому доказ. Адже, попри поширену думку про те, що архітектура — не для дітей, ця книжка легко, доступно та захопливо вчить, пояснює і закохує у цю крутезну науку-мистецтво.
 
Як проектувати та будувати справжні замки, будинки та навіть піраміди? Як робити перші кроки в ролі архітектора? Як відрізняти іонічні колони від доричних, а Людвіґа Міс ван дер Рое із Ле Корбюзье? Як випадково не сплутати іспанський музей Ґуґґенгайма із американським, а баугауз із ар-деко? Як навчитися бачити всю красу брутальної архітектури та дотепну чарівність постмодерної? І що, як на мене, чи не найважливіше, як усвідомити важливість архітектури у нашому житті та збагнути, що кожна будівля — це дзеркало свого часу епохи. Відповіді на ці запитання маленькі читачі знайдуть на яскравих ілюстрованих сторінках «Крутої архітектури» Саймона Армстронґа. А паралельно дізнаються про ключових архітекторів, основні стилі та їхній взаємовплив, дивовижні винаходи, геніальні досягнення та найцікавіші пам’ятки архітектури.
 
 
Крута фізика, Сара Гаттон (Моя книжкова полиця)
6+
 
Навряд із-поміж вас знайдеться багато тих, кому фізика видається нудною. Чорні діри, кванти, бозон Гіґґса, теорія відносності, ентропія й електромагнітне випромінювання — у наш час усе це не сходить з язиків, усе викликає загальний інтерес і неабиякий ажіотаж. Але, на жаль, у школі навіть ця крутезна наука здебільшого викладається настільки нудно та нецікаво, що дітям стає байдуже до того, як же ж працює Всесвіт — від найбільших галактик до найменших субатомних частинок. Втім, британський науково-популярний посібник з фізики від Сари Гаттон має все необхідне для того, щоби змінити таку прикру несправедливість і захопити цією наукою навіть найзатятіших гуманітаріїв.
 
Як умістити світ у сірникову коробку? Як виправдати безлад у кімнаті ентропією? Як виміряти швидкість світла за допомогою зефірок-маршмелоу та створити хмари у склянці? Як зробити морозиво та змайструвати камеру-обскуру? Кожна розгортка видання інтригує та дивує, кожна пропонує напрочуд вдалі приклади та справді цікаві факти, кожна розповідає щось нове та доступно пояснює найважливіші фізичні явища, спонукаючи дітей (і дорослих, яким пощастило зазирнути до цієї книжки) не зупинятися на вже вивченому, а продовжувати пошуки невідомого. Бо, як казала свого часу Марія Кюрі, «у житті немає нічого, чого варто було би боятися — є тільки те, що потрібно зрозуміти». До речі, про Кюрі. Імпонує, що цілу розгортку книжки присвячено відомим фізикиням. Та й загалом — приводів прискіпуватися до книжки Сари Гаттон хоч удень зі свічкою шукай — не знайдеш.
 
 
Від тиранозавра до півня. Велика книга еволюції тварин, Кристина Банфі, Кристина Перабоні, Ріта Скьяво, Роман Ґарсія Морі (Віват)
6+
 
Усе пізнається в порівнянні — й еволюція не є винятком. Отож і не дивно, що саме через порівняння автори ілюстрованої Романом Ґарсія Морі пізнавальної  книжки «Від тиранозавра до півня. Велика книга еволюції тварин» відкривають своїм юним читачам її загадки та секрети. Кожна з сімнадцяти розгорток цієї енциклопедії розповідає про дивовижне перетворення: тиранозавра на курку, дінорніса на страуса, дипротодона на вомбата, мезогіпуса на коня, майже метрової меганеври на бабку, а хижого ендрюзарха на невинну вівцю. І це прекрасно з різних причин.
 
По-перше, такий підхід дозволяє дітям і дорослим побачити реальні сліди існування динозаврів у нашому сьогоденні. По-друге, дає зрозуміти, що ж таке еволюція. По-третє, спонукає замислитися над тим, чому саме наш світ, а насамперед його мешканці, виглядають саме так, як виглядають. І, що не менш важливо, мова йде про різних тварин — і про ссавців, і про птахів, і про риб, і про комах і, певна річ, про рептилій.
 
Якщо з малюнками усе зрозуміло — варто лишень зазирнути до книжки й одразу ж переконатися в тому, наскільки вони чарівні та водночас інформативні, то про текст варто таки сказати кілька слів. Кожна розгортка має коротеньку статтю, що допомагає розібратися з тією чи іншою темою чи розкриває одну з еволюційних таємниць, а також стислу інформацію про різні види прадавніх тварин і їхніх нащадків. І все це з цікавими фактами, інтригами та… лакунами, заповнювати які читачам неодмінно захочеться. От тільки робити це доведеться вже самотужки, заглиблюючись у дослідження щодо тих тварин, як зацікавили найбільше.
 
 
Бджоли, Пйотр Соха, Войцех Грайковський
3+
 
Навіщо створювати цілу енциклопедію бджіл? Таке запитання можуть поставити лише ті, хто в очі не бачив славнозвісної польської книжки художника Пйотра Сохи та біолога Войцеха Грайковського. Великої, безкінечно цікавої та красивої книжки, що називається «Бджоли» та розповідає про бджіл.

Скільки важить бджола і як вона побудована? Відколи існує і як існує? Як бджоли співіснують одна з одною та з іншими тваринами? Чому мільйони років тому вони вирішили стати вегетаріанцями? Як і для чого збирають мед? Як бачать наш світ? Яку роль відіграють у природі? Що робити коли вкусила бджола? І чому саме на їхніх тендітних прозорих крильцях тримається наш великий і важкий світ? У цій унікальній енциклопедії на дітей очікують не просто зрозумілі, короткі та водночас вичерпні відповіді на ці запитання, а справжня мандрівка до загадкового бджолиного Всесвіту — така собі прогулянка із задоволенням і не без моралі (але не переймайтеся, без дидактизму та моралізування). Тож, ось так от подорожуючи від однієї сторінки до іншої, діти зможуть зазирнути у бджолину домівку та завітати до неї на роботу, побачити таємничі бджолині танці, відвідати найцікавіші сторінки історії стосунків бджіл і людей, довідатися про видобуток меду у різні часи та в різних куточках світу, дізнатися купу цікавих фактів, кумедних історій і навіть кілька рецептів медових смаколиків! А крім того, усвідомити, наскільки важливим є цей вид комах і не просто зрозуміти, чому бджоли нині потребують від нас особливої уваги та захисту, а отримати кілька підказок щодо того, як саме це зробити.
 
Одна з найочевидніших особливостей книжки та найбільших її переваг у малюнках, які займають майже 90% кожної розгортки. Яскраві, деталізовані, інформативні (майже інфографічні!) та надзвичайно емоційні вони роблять книжку просто незамінним читвом для дитини, додають виданню грайливості, дотепності, сприяють запам’ятовуванню прочитаного та, що вже там казати, закохують і дорослих, і малих у цих фантастичних смугастих трудівниць. Тож, якщо після прочитання «Бджіл» (першого, другого чи третього — бо ж до цієї енциклопедії хочеться повертатися і повертатися), вам закортить змайструвати вулик та зайнятися бджолярством, не дивуйтеся, а сміливо рушайте вперед до мрії. І байдуже, що ви живете у місті — не дарма ж навіть на дахах Паризької опери та Собору Паризької Богомтері є вулики! 
 
 
Енциклопедія неуків, бунтівників та інших геніїв, Анн Бланшар, Жан-Бернар Пуї, Серж Блох (Видавництво Старого Лева)
6+
 
Немає нічого нуднішого у вимірах шкільної програми, ніж біографії людей, які зіграли важливу роль у розвиткові тієї чи іншої науки, того чи іншого виду мистецтва або ж в історії людства загалом. Але проблема, як завжди, не у них — не у Наполеоні, не в Авраамі Лінкольні, не в Александрі Дюма, не в Ґюставі Флобері, не у Дарвіні, не у Ленноні і вже точно не у Леонардо да Вінчі, — а у нас самих. У тих, кому вдається навіть про найзахопливіше життя розповісти так, що у слухачів і читачів (особливо юних і ще не звиклих до занудства) від позіхання зводить щелепу. Втім, усе не так погано. Адже є з-поміж письменників-біографів і ті, що вміють навіть наймолодшу аудиторію зацікавити історіями чужих злетів, падінь, навчань у школі, байдикувань і неймовірних шляхів крізь терни до зірок. Французька «Енциклопедія неуків, бунтівників та інших геніїв», що з’явилася в українському перекладі у «Видавництві Старого Лева», — чудовий тому доказ.
 
Іронічно та смішно, легко та влучно Анн Бланшар і Жан-Бернар Пуї розповідають про найнеперсічніших особистостостей усіх часів і народів, розкривають їхні таємниці, виводять на передній план їхні унікальні характери та харизму, а найгучніші та найважливіші досягнення буквально виносять на маргінеси. І це найбільша перевага книжки, адже перед нами не до блиску начищені типові ідеальні образи зразкових і бездоганних людей, а безладні та непередбачувані бунтівники, які помиляються, роблять дурниці, йдуть проти течі, прокрастинують… але, звісно ж, досягають свого. На відміну від шкільних підручників і багатьох книжок про видатних особистостей, «Енциклопедія неуків…» робить найгеніальніших людей минулого дуже близькими та навіть рідними читачам. А хіба може схожість із Пікассо чи Ейнштейном не надихати?
 
 
Якісь історії життя ми дізнаємося нібито від самих героїв енциклопедії (хіба ж зможе хтось розповісти про життя Оноре де Бальзака ліпше за самого Бальзака), а якісь — із вуст прекрасного оповідача, наділеного неабияким почуттям гумору та вмінням вишукано поєднувати лаконізм із артистизмом. Отож кожному герою та героїні присвячено кілька сторінок тексту про життя, коментарів і фактів щодо здобутків і звершень, а також оберемок вишуканих грайливих колажних ілюстрацій Сержа Блоха — того самого Блоха, що намалював книжку-картинку «Ти є тим, що їси», проілюстрував «Ворога» Давида Калі та створив десятки інших дитячих книжок, які стали всесвітньо відомими.
 
Наостанок зазначу лише, що імпонує у виданні власне і сам добір героїв. Різні країни, різні часи, різний ступінь популярності, різні досягнення — творцям книжки вдалося не тільки зруйнувати стереотипи, що побутують у подібних збірках коротких біографій, але й показати у своїй усю красу різноманіття, бо ж єдність і сила саме в ньому.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage