Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Кротяча епопея – добрі й мудрі книжки про дорослішання
Справжній аншлаг відбувся у стінах Львівської обласної бібліотеки для дітей. Адже саме там Мар`яна Прохасько й Тарас Прохасько розповідали дітлахам про кротячу епопею – книги «Хто зробить сніг», «Куди зникло море», «Як зрозуміти козу» та «Життя і сніг». Про те, що таке дружба і як важливо не боятися всіх, кого не розумієш, про затишний й авантюрний світ та героїв, які у ньому живуть, про сміливість та самостійність, про дорослішання й важливість пізнання нового, – про це та багато іншого говорили автори під час зустрічі у рамках Форуму видавців. А маленькі читачі із задоволенням розповідали про улюблені моменти в історіях та наводили приклади, як вони знаходять спільну мову з іншими.
 
Слухачі дізналися, як творилися усі книги та що стало поштовхом для того чи іншого сюжету. Наприклад, ідея другої історії про кротів як детективів зародилася завдяки маленькій дівчинці, котра завжди просила розповісти їй якусь пригодницьку, детективну історію. А от остання книга – «Життя і сніг» – була бажанням Мар`яни адаптувати історію «Хто зробить сніг» до нового книжкового формату. 
 
 
«Якщо забрати картинки з книги, то цю розповідь не зрозуміють. Станеться теж саме, якщо прибрати слова й залишити лише ілюстрації. Мені дуже цікаво, коли є таке поєднання і є взаємодія. Книжка-картинка – це малюнок і слово, де й одне, й інше мають однакові ролі. Мені дуже подобається такий різновид видань, тож і я вирішила зробити книжку-картинку про кротів», – поділилася з гостями зустрічі Мар`яна. А ще розповіла, що серед усіх чотирьох книг для неї найновішою є саме «Куди зникло море», бо днями у «Першому театрі» у Львові відбулась прем`єра однойменної вистави. До речі, серед гостей презентації була й режисер вистави – Олена Крилова.
 
Олена Крилова
 
А от Тарас Прохасько зазначив, що попри різні сюжети, усі ці історії – про дорослішання й самостійність. «Звісно, кроти дорослішають швидше, аніж ми (Сміється). У першій книзі кротенята оточені турботою батьків й друзів. У другій – у них вже менше опіки. А в третій книзі взагалі вирушають у самостійну подорож. Так, вони повинні йти назустріч новому і знаходити спільну мову, аби порозумітися з іншими та вирішити ті труднощі, які чекають на них у житті. Це добрі й мудрі книжки про дорослішання».
 
На важливості вміти і, головне, не боятися знаходити спільну мову з різними людьми наголосили обоє авторів. «Можна подумати: я не розумію тебе, а ти не розумієш мене – все, до побачення. Але це не кінець, а навпаки початок історії пошуків спільної мови. І книга «Куди зникло море» – історія саме про те, що можна знайти спільну мову за допомогою жестів, емоцій... Адже лише пізнаючи інших ми зможемо зрозуміти ким є самі», – розповідав Тарас. На його думку, одним із таких способів порозумітися є книжки, адже вони дають змогу дізнатися нові слова, навчитися висловлювати думки та пізнавати щось нове. Тому у «Як зрозуміти козу» Муркавці доручена місія – написати книжку.
 
 
А на завершення зустрічі на маленьких читачів чекав квест за мотивами книг Тараса й Мар`яни. І найвідданіші читачі отримали у подарунок квитки на виставу за мотивами «Куди зникло море». А ви знаєте, як називається атракціон у Буковому лісі? Хто навчив Муркавку плавати? З якого лісу прибули троє кабанів? На яке свято Загата отримала найбільший подарунок – корабель – та як назвали судно? Як звали крота, який спустився з неба на корабель?..
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage