Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Вже у продажу нова книжка для дітей письменниці та мовознавиці Лесі Мовчун«Космічні пухнастики вчать українську» — це весела і пізнавальна мандрівка у світ мови. Що таке спілкування? Якими бувають звуки? Чи бувають слова-близнята? Що таке речення? Про усе це малеча дізнається, читаючи про веселі пригоди двох друзів-інопланетян Чуха і Пуха.

Гадаєте, маленьких читачів можна зацікавити лише пізнавальними книжками про комах і птахів, про життя в минулі геологічні епохи або про космічні дива? Леся Мовчун розповідає про мову так захопливо, що діти неодмінно захочуть дочитати книжку до кінця!

Мовні явища – абстрактні, тож дорослим буває непросто пояснити малечі, у чому відмінність між звуком і літерою, що таке значення слова, як відрізнити головні члени речення від другорядних чи навіщо нам відмінки. Завдяки цій книжечці, написаній у формі коротких пригодницьких історій про кумедних друзів-інопланетян, батьки зуміють дохідливо розтлумачити дітям складні мовні поняття, а вчителі зможуть образно й цікаво пояснити учням програмні теми.

Авторка розповідає:

«Мене ніколи не полишала думка, що про мову можна створити таку ж яскраву пізнавальну книжку, як і про рослини чи про космос, про птахів чи динозаврів.

Одного дня я відчула: уже час! То був момент, коли мені й самій потрібно було перезавантажитися після написання докторської монографії «Українська рима в системі мови і в мовній практиці».

У мові забагато абстракцій? Лише для тих, хто не відчуває до неї трепетної любові. Мова багатобарвна, жива, конкретна. Звук, слово, значення – то чудовий матеріал для ілюстрування! Неперевершені малюнки художниці Наталії Кудляк підтверджують це.

Книжка вийшла такою, яку б мені самій хотілося читати й перечитувати в дитинстві, аби знов і знов насолоджуватися кольоровими малюнками і графічними вкрапленнями в текст, вдало дібраним шрифтовим виділенням найважливішої думки кожного розділу. А головне – сприймати мову в зрозумілих конкретних образах.

Українська – космічне явище, і погляд на неї має бути космічним, щоб уважно роздивитися всі деталі.

Кожна дитина (старше дошкільня і молодший школярик) уже є досвідченим мовцем. Висловлюючи думку, вона не замислюється над тим, що таке іменник чи сполучник. І вона просто ставить запитання чи розповідає, а не аналізує: оце я вживаю питальне речення, а це – розповідне. Проте головні поняття мови – основа для навчання грамоти. Так чи йнак ці знання дитина мусить засвоїти. Книжка «Космічні пухнастики вчать українську» допомагає не лише легко запам’ятати основні мовні поняття, а й зрозуміти їх.

Боюсь, що відтепер учителі матимуть менше роботи. Той, хто прочитає книжку, сам зможе пояснити одноліткам, з чого складаються слова, що таке корінь, суфікс і префікс та для чого потрібно знати відмінки».

Леся Мовчун — українська дитяча письменниця, поетеса, мовознавиця.

Народилася 26 серпня 1969 р. у м. Києві. У 1987 р. закінчила Київський державний педагогічний інститут, у 2000 р. захистила кандидатську дисертацію зі спеціальності «Українська мова». Постійний автор рубрики «Наш скарб – рідна мова» (журнал «Барвінок»), у 2004 – 2008 р. – автор і ведуча передачі «Цікаве мовознавство» (Національна радіокомпанія України, 1 канал), у 2007 – 2008 р. – була заступником головного редактора журналу для підлітків «Пригоди».

Має понад 100 публікацій у журналах для дітей «Малятко», «Барвінок», «Соняшник», «Перець», «Пізнайко», «Стежка», «Однокласник», «Веселка» та ін., а також 8 книжок для дітей «Неслухняні яблучка» (1997), «Чепуриться черепаха» (1999), «Для чемних ведмежат», (1999), «Кактусове королівство» (2007), «Ви такого ще не чули?» (2008), «Мовна лікарня. Пригоди Лєрки Севрючки і цікаві завдання з культури мови» (2009), «Усе підростає» (2010), «Арфа для павучка» (2011) та 2 збірок поезії «Боса троянда» (1993) та «Відцвітають птахи» (2005).

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage