Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Коли «картинки» важливіші: альбоми на Форумі видавців – 2014
На Форумі видавців цього року в списку найкращих книг традиційно опинилося декілька альбомних видань.
 
«Карти» Олександри та Даніеля Мізелінських вийшли у «Видавництві Старого Лева» і одразу стали бестселером форуму. 42 країни «описані» через найголовніші аспекти культури, історії, побуту в малюнках. Загалом книга «розглядальна», бо текст використаний лише для підписів в декількох словах. В маленьких картинках рослин і тварин, пам’яток та гір, одягу та страв розкривається ціла країна, її краса та особливості. На карті Британії ви зможете дізнатися, що таке тікка масала, а на карті Японії – що означає статуетка котика з піднятою лапкою, перед вами постануть гори Непалу, тропіки Еквадору, острови Греції та багато-багато інших відомих на перший погляд речей, але таких далеких насправді.
 
На замовлення «Старого Лева» автори домалювали карту України і тепер пропонують книгу світовим видавництвам тільки з нею. Це надзвичайно важливо для нас саме зараз, адже є можливість показати дітям і дорослим інших країн, що Україна – не тільки війна і свавілля влади, це – можливість розповісти про те, що в нас є власна культура й історія, відмінна від російської, що ми зовсім інша держава. До речі, карта нашої країни все ще з Кримом, і художники не збираються це змінювати і надалі.
 
Книга буде цікава не тільки дітям, а й дорослим, адже її можна розглядати годинами, вишукуючи нові й нові деталі. Чудові кольори і техніка авторів роблять книгу не тільки пізнавальною, а й справжнім витвором мистецтва.
 
«Бруно Шульц. Книга образів», яку упорядкував Єжи Фіцовський, вийшла у видавництві «Дух і літера» і доповнила вже відомі читачам «Цинамонові крамниці» в перекладі Юрія Андруховича, збірник листів та критичних статей Шульца (упорядник – Єжи Фіцовський). Альбом містить близько 500 ілюстрацій, рисунків і графічних робіт Шульца.
 
Укладач провів неймовірну роботу, відшукуючи роботи Шульца по горищах і напівзруйнованих будинках, пишучи його друзям з проханням надати все, що можна, щоб зберегти хоча б щось зі спадщини відомого письменника і художника. Більшу частину творів літературних і художніх було втрачено, адже Шульц був польським євреєм і у 1942 році потрапив у концентраційний табір, де і був розстріляний.
 
Книга покаже, як автор сам уявляв, наприклад, горище, повне птахів, чи темний шкільний клас малювання, так яскраво описані в його повістях. А для тих, хто ще не знає про цього письменника або просто захоплюється графікою, альбом, можливо, стане джерелом натхнення та прикладом для наслідування.
 
Сергій Параджанов був не тільки режисером зі світовим ім’ям, а ще й художником. Коли заборони змусили його перестати знімати кіно, він перейшов до колажу та асамбляжу, створюючи мистецтво з буденних предметів, знаходячи красу серед найзвичайніших речей.
 
Його роботи упорядкувала Діана Клочко в книгу «Сергій Параджанов. Колаж. Асамбляж. Предмет» і вийшла вона у видавництві «Дух і літера» з українськими, російськими та англійськими коментарями. Параджанов казав, що колаж – це спресований фільм, адже після того, як відсидів 4 роки в українській тюрмі і ще 8 місяців у грузинській за свою творчість у кіно і переконання, колажі були єдиною можливістю продовжувати працювати, проявляти себе.
 
Книга показує інші, невідомі більшості, грані творчості Параджанова і як людини, і як художника. Кожна сторінка сповнена красою, емоціями, енергією, що завжди були відчутні і в фільмах художника.
 
 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage