Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Книжки як цінності: як працює Видавництво Старого Лева
Марія Глушко, Lviv.com, фото -  Катерини Москалюк; На чільному фото - головний редактор ВСЛ Мар`яна Савка
 
Усе починалось 2001 року з книжки Дарії Цвєк "Малятам і батькам". Зараз видавництво Мар’яни Савки щороку друкує сотню книжок накладом понад двісті тисяч примірників. Возить свої видання на міжнародні книжкові ярмарки до Франкфурта, Болоньї, Вільнюса, привозить до Львова премії та відомих письменників: Джеремі Стронґа, Генрі Марша, Паоло Джордано та інших. 2016 року "Видавництво Старого Лева" було назване найкращим українським видавничим брендом за версією Forbes Ukraine.
 
Починалось видавництво навмання, без досвіду й спеціальних знань. "Без ризику ти не зможеш зробити прорив, – пояснює свою тогочасну рішучість засновниця й головна редакторка ВСЛ Мар’яна Савка. Людина, яка постійно зважує й живе лише у своїй зоні комфорту, не робить кроків уперед. У кожному бізнесі має бути баланс між авантюрою і здоровим глуздом". Від авантюризму тих часів залишилась готовність експериментувати з авторами та оформленням книжок.
 
Другий секрет ВСЛ – уміння вчасно вхопити світовий тренд. Так було з антистрес-розмальовкою "Чарівний сад", яку випустили якраз на піку популярності подібних видань у світі. "Зараз дуже популярними стають віммельбухи – книжки-розглядалки з яскравими інформативними ілюстраціями: “Що ховається у лісі”, “Під Землею. Під водою”. Згодом популярними стануть picture books, книжки, в яких історію розповідають як словами так і ілюстраціями. Наступним кроком будуть pop-up books, книжки трансформери. Хоч і з невеликим запізненням, але ми наздоганяємо світові тенденції у книговиданні", – говорить Мар’яна.
 
Спершу ВСЛ сприймалось як суто дитяче видавництво, але 2013 року почало видавати книжки для різного віку. "Ми намагаємось підбирати книжки так, аби було цікаво дітям від зовсім маленького віку і до дорослих найстаршого віку", – пояснює політику видавництва Мар’яна Савка.
 
Заступник головного редактора ВСЛ Катерина Міхаліцина
 
За словами керівниці PR-відділу видавництва Оксани Зьобро, ВСЛ прагне охопити якнайширшу аудиторію. За словами керівниці маркетингового відділу видавництва Оксани Зьобро, ВСЛ має амбіції охопити якнайширшу аудиторію. Тому видавництво старається спілкуватись із читачами та збирає їхні ідеї щодо нових видань.
 "Для нас читачі – не абстрактність: вони завжди включені в робочий процес", – говорить заступниця головного редактора ВСЛ Катерина Міхаліцина.
Окрім читацьких смаків, важливу роль у доборі книжок ВСЛ відіграють цінності, які в них закладено. "Нам важливо, щоб читачі поділяли нашу систему цінностей. Саме через книжки ми намагаємось з ними ділитись і про це говорити", – пояснює Мар’яна Савка. Вона сподівається, що видання ВСЛ формуватимуть молоде покоління активних громадян – "людей, якими неможливо буде маніпулювати, які будуть самі собі господарями".
 
 ВСЛ робить особливий наголос на візуальному оформленні – обличчі книжки. Загалом із видавництвом співпрацюють близько дев’яноста зарубіжних і українських ілюстраторів. Художник опрацьовує текст і за можливості комунікує з автором.
 
Художній редактор ВСЛ Назар Гайдучик
 
 Це, звісно, вдається не завжди. Художній редактор ВСЛ Назар Гайдучик, який створив понад сорок книжкових обкладинок, не зміг поспілкуватись із Паоло Джордано під час роботи над оформленням українського видання його книжки "Чорне і сріблясте". Тому, спираючись на власні враження від прочитаного, зобразив на обкладинці квітку стреліцію. Згодом автор був вражений, побачивши на обкладинці свою улюблену рослину.
 
Видана 2016 року збірка Олени Гусейнової "Супергерої" була знаковою для ВСЛ. Це арт-проект, що народився у співпраці авторки, видавництва та творчої майстерні "Аґрафка" Андрія Лесіва й Романи Романишин.
 
 Завжди популярний образ супергероя збірка подає через трагічні події останніх років – Революцію Гідності та війну на Донбасі. Вірші Олени Гусейнової та ілюстрації "Аґрафки" витворюють цілісну композицію. "Події останніх років показують, як багато серед нас людей зі суперсилами. Завдяки цій книжці ми вкотре переконалися, що наші автори, ілюстратори (всі, хто творять книжку), і, звичайно, читачі,  – люди, які мають надздібності, а, отже, разом ми суперкоманда", – каже Оксана Зьобро.
 
Керівник відділу маркетингу та зв`язків з громадськістю Оксана Зьобро
 
Образ супергероя був частиною промоції книжки. Популяризація та просування книжки починається задовго до її виходу: міні-концерти, зустрічі на книжкових ярмарках, презентації та тури містами України, а також робота в соціальних мережах, із рецензентами та блоґерами. У випадку збірки Олени Гусейнової видавництво запустило флешмоб "Супергерої серед нас", запропонувавши читачам розповісти про своїх знайомих супергероїв.
"Збірка Олени наштовхнула нас на оформлення стенду на Форумі видавців і слоґан Book Is My Superpower", – розповідає Оксана.
Крім паперових, ВСЛ планує розвивати інтерактивні й електронні книжки. За словами Мар’яни Савки, це рух назустріч потребам аудиторії та "засіб популяризації читання в час, коли світ комп’ютеризується". Електронні книжки – це новий продукт, що доповнюватиме паперові, а не конкуруватиме з ними.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage