Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Книжки весни 2019: що вже вийшло і що готується до друку
Навесні з’являється безліч свіжих, цікавих книг, тож кожен, хто ставить перед собою питання «Що ж далі почитати?», обов’язково знайде щось собі до смаку. Блог Yakaboo  підібрав для вас перелік книг, на які варто звернути увагу.
 
 
«Феміністки не носять рожевого та інші вигадки» Скарлетт Кертіс (переклад Ганни Лелів)
 
«Феміністки не носять рожевого та інші вигадки» Скарлетт Кертіс – це збірка есеїв всесвітньовідомих жінок (акторок, співачок, активісток, письменниць), серед яких – Кіра Найтлі, Сірша Ронан, Гелен Філдінґ, Емма Вотсон… Ця книжка – не посібник про те, як бути ідеальною феміністкою, чи історія руху. Вона про приватні історії дуже різних жінок. І про те, що ці жінки нічого нікому не винні, зате мають право. Вони користуються косметикою (якщо хочуть), носять рожеве (якщо хочуть), плачуть (або ні) і почуваються сильними (або ні). Ця книжка показує, що бути феміністкою – це трохи інакше, ніж часто думають чи уявляють. Це книжка почуттів, що перетворюються на думки, які трансформуються у дії. Вона не розповідає все, що треба розуміти чи знати про фемінізм, зате показує, що в серці фемінізму – жінки.
 
 
«Високі гори Португалії» Янн Мартель (Переклад: Віктор Морозов)
 
«Високі Гори Португалії» – неймовірний роман канадського письменника, автора книжки «Життя Пі», лауреата Букерівської премії Янна Мартеля. Це історія пошуків власного дому, спокою, сенсу, сповнена відчуття великої та світлої любові та ще більшої втрати, потужної сили віри та безпорадності перед обличчям смерті.
 
Томас починає ходити навспак і вирушає на пошуки особливого артефакту, що має змінити хід історії та уявлення про релігію. Евзебіу, який проводить найдивніший у своїй практиці патологоанатомічний розтин, випадає нагода дослідити звʼязок творів Аґати Крісті з Євангеліями. Пітер покидає кар’єру сенатора та їде в далекі й таємничі Високі Гори Португалії разом зі своїм другом – шимпанзе Одо.
 
Усі три історії пов’язані між собою переплетіннями доль, загадками сімейних історій, знаками й символами. Це книга-квест, книга-символ, книга-джерело, книга-відкриття.
 
 
«Троянда» Мирослав Лаюк
 
Поетична книжка Мирослава Лаюка «Троянда» – це занурення всередину слів і змістів, спрощення й ускладнення одночасно. Поет відшуковує в собі й старих сенсах нові сили, а ілюстраторка Альона Соломадіна увиразнює це графікою і шрифтами, які ще й у візуальний спосіб занурюють читача в образ слова.
 
«Троянда» – нова поетична книжка Мирослава Лаюка, автора поетичних книжок «Осоте!» (2013) і «Метрофобія» (2015).
 
 
«Чаротворці» Террі Пратчетт (Переклад: Анастасія Коник)
 
«Чаротворці» – третій роман підциклу «Ринсвінд» із серії «Дискосвіт» Террі Пратчетта.
 
Жив собі якось восьмий син восьмого сина і був він, як повелося на Дискосвіті, чарівником. Дивним чином у нього теж народилося восьмеро синів, і наймолодшому, Койнові – чарівникові в квадраті – судилося стати джерелом магії, чаротворцем. Завдяки цьому юному хлопцеві стара магія Дискосвіту, що вже потрохи вивітрювалася, тепер відродилася і набула небаченої сили. Утім, нездорові чаротворчі амбіції та диктатура магії можуть бути небезпечними та навіть руйнівними й загрожувати цілісності світобудови. Рятувати світ та протистояти супермогутньому чаротворцеві Койну береться чарівник-невдаха Ринсвінд разом із вправною геройкою Коніною і сповненим ентузіазму героєм-початківцем Найджелом. А допомагатиме відчайдухам капелюх архіректора, що за довгі роки спілкування з видатними чарівниками став окремою, і треба сказати – харизматичною, особистістю.
 
 
«Однакові чи різні? Геноміка» Франсіско Хав'єр Соберон Майнеро, Моніка Берґна (Переклад: Сергій Борщевський)
 
Книжка «Однакові чи різні? Геноміка» розповідає про ДНК, геном та гени – одні з найзагадковіших феноменів сучасної науки. Людина складається з мільярдів клітин і в кожній – є ядро з утвореним ДНК геномом, що є молекулою життя з інструкціями для кожного індивіда.
 
Чи знаєш ти, що всі ми, живі істоти, маємо спільну клітинну мову? Це означає, що ми – люди й рослини – мали колись спільного предка. Ми маємо спільну частину нашої ДНК з нашими сусідами, зокрема мавпами й навіть мухами. Але що робить нас такими різними?
 
 
«Джордж і корабель часу» Люсі Гокінґ (Переклад: Ганна Лелів)
 
Коли Джордж застрибує в космічний корабель і разом із вірним супутником Бульцманом мчить крізь незнані простори, то навіть уявити не може, чим усе обернеться. Бо приземлившись, вони опиняються… ні, не на іншій планеті, не в іншій галактиці – а в майбутньому! На хлопця чекає напівзруйнована Земля, якої він не може упізнати. Світ, у якому живуть залякані люди, змушені підкорятися режимові пихатого самодура Трелліса Дампа, світ, де заборонили науку, світ, з якого зникли старовинні міста й тропічні ліси, а повітря перетворилося на смог… Чи відшукає Джордж свою давню подружку Енні? І головне – чи вдасться йому змінити похмуре майбутнє? Тож не зволікай і поспіши якнайшвидше дізнатися, чим завершаться неймовірні пригоди двох друзів, які так полюбилися мільйонам читачів з усього світу!
 
 
«Сковорода від А до Я» Леонід Ушкалов
 
Книжка «Сковорода від А до Я» продовжує серію абеток-енциклопедій для родинного читання і розповідає про великого мрійника, мандрівного філософа та педагога.
 
Григорій Сковорода зрікся світу й кар’єрного росту, хоча й мав високі досягнення та блискучу освіту. Замість родинного затишку обрав постійні мандри й самотність – та при цьому вважав себе неймовірно щасливою людиною. Якими ж були основні засади його філософії? Як йому вдавалося дотримуватися принципу «золотої середини»? Як навчав і які оцінки ставив своїм вихованцям?
Про все це – у новій абетці, текст до якої написав літературознавець та знавець давніх текстів Леонід Ушкалов, який багато років присвятив дослідженню життя і творчості Григорія Сковороди.
 
 
«Митрополит Андрей Шептицький і принцип “позитивної суми”» Мирослав Маринович
 
Книга містить ґрунтовний аналіз проповідницької спадщини Митрополита Андрея Шептицького з точки зору її відповідності (чи невідповідності) методологічному принципу, що в нинішній час отримав назву «позитивної суми», або «win-win». Генезу цього способу мислення Митрополит виводив із богослов’я, а приклади його застосування самим Митрополитом автор знаходить у посланнях Кир Андрея у сфері економічних стосунків, національних взаємин, державного будівництва, міжконфесійних та міжрелігійних відносин. Цю наукову розвідку автор доповнив своїм власним баченням того, яку роль принцип «позитивної суми» та формули Митрополита Андрея можуть відіграти в найближчому майбутньому України та світу.
 
 
«Супермегакласна книжка цікавезних завдань від Джуді Муді» Меґан МакДоналд (Переклад: Наталія Ясіновська)
 
Хочеш утнути щось веселе? То на що ти чекаєш? Розгортай цю мегаприкольну книжку – і починай!
 
Дізнайся, як пройти крізь папір. Створи настільну гру. Вигадай власну причіпну пісню. А ще – пройди кумедні тести, розгадай загадки і розважайся разом із Джуді Муді!
 
 
«Лепрекони» Валентина Захабура
 
Гадаєте, лепрекони – лише міфічні ірландські персонажі? А от і ні! Це жваві українські підлітки, які взувають до гімназії зелені черевики і називають себе спільнотою лепреконів. «Лепреконка» Наталя отримує листа від друга дитинства Антіна, і з нього довідується, що геть нічого не знає про людину, яка ще кілька років тому видавалася зрозумілою і найближчою.
 
Друзі-лепрекони потерпають від діставучих вчителів, які ні сі­ло ні впало можуть заборонити учням весну, від надмірної чи, навпаки, недостатньої батьківської уваги, від застарілих соціальних стереотипів. А ще — шукають себе, закохуються, хвилюються одне за одного й завжди готові прийти на допомогу і дати відсіч проблемам. Адже дружба — їхній найбільший скарб.
 
 
«Це Моне» Сара Паппворт
 
Клод Моне – французький художник, найбільш відомий як головний представник напрочуд впливової авангардної групи — імпресіоністів. Він прожив довге й плідне, сповнене творчості життя, любив експериментувати з новими техніками малювання, а втім, його роботи ніколи не базувалися на мистецьких теоріях, лише на швидкоплинних враженнях. Він часто прокидався удосвіта, щоб встигнути зловити, приміром літній світанок над Сеною. З часом його потреба «закарбувати відчуття» і упіймати скороминущі, мінливі ефекти стала головною одержимістю його творчості. У цьому ілюстрованому життєписі художника — найцікавіші факти біографії та історії створення найвідоміших картин Моне.
 
Для тих, хто цікавиться творчістю Клода Моне й мистецтвом ХІХ-ХХ століття загалом.
 
«Готель “Велика Пруссія”» Богдан Коломійчук
 
«Готель «Велика Пруссія» – новий детективний роман Богдана Коломійчука, сповнений карколомних пригод, загадок і таємниць.
 
1905 рік. Кар’єра одного з кращих слідчих Галичини, львівського комісара Адама Вістовича, йде вгору. Щоб допомогти молодшому колезі, ад’юнктові Самковському, комісар береться за нібито тривіальну справу. Однак з’ясовується, що нитки її тягнуться далеко за межі Львова і навіть за межі імперії.
 
У цей самий час у Пруссії кілька впливових посадовців та підприємців об’єднуються з мафією, аби протистояти російським шпигунам, адже «Охранка» розпочала проти Пруссії справжню невидиму війну. Раптом члени цього синдикату починають гинути за доволі жорстоких обставин. Вбивства стаються у Берліні, Позені та інших містах. У цій коловерті несподівано опиняється колишня дружина Вістовича, берлінська актриса Анна Каліш. Комісар береться за найнебезпечнішу справу в своєму житті.
 
 
«Хроніки Південного» Рімантас Кміта (переклад Беатріче Белявців)
 
«Хроніки Південного» – молодіжний роман литовського письменника Рімантаса Кміти, в якому йдеться про життя шяуляйського старшокласника в 1990-х роках. Це дуже щира й дотепна розповідь головного героя, який виростає від бажання «бути як усі» до того, щоб не боятися бути оригінальним. Як і кожен підліток, герой роману прагне самостійності, крутості, для цього пробує і в дрібному «бізнесі» покрутитися, і в регбі добитися результатів, і дівчата притягують його наче магнітом. Перші проблеми з правоохоронцями, перша любов, перші вірші і перший секс – усе, що було актуальне в 1990-х, і тепер буде близьким підліткам-читачам.
 
 
Діана Вінн Джонс «Зачароване життя» (пер. з англ. Віктора Шовкуна)
 
Якщо ви любите чарівні історії, надзвичайно яскраві та незвичайні, то книга «Зачароване життя», перша книжка з нового циклу англійської письменниці Діани Вінн Джонс «Крістомансі».
 
Після трагічної загибелі батьків молоденька чарівниця Ґвендолен та її молодший братик Кет переїжджають жити у чарівний замок їхнього далекого родича – великого мага Крестомансі, який виявився головним чарівником, відповідальним за використання магії в усьому магічному світі та поза його межами.
 
Усі чарівники довкола вважають Ґвендолен обдарованою чаклункою і пророкують їй блискуче майбутнє, але цієї впевненості не поділяє Крестомансі. Ґвендолен нервує і не завжди доречно використовує магічні вміння, щоб привернути до себе увагу великого мага. Та намарне.
 
А що ж Кет? Тихий, сором’язливий хлопець опиняється в центрі страшних, неймовірних, деколи сумних, деколи смішних подій. А чим закінчаться його неймовірні пригоди, ви дізнаєтеся, погортавши сторінки цієї чудової книги.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage