Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Книги Брайлем: долучитися може кожен!
Ще кілька років тому дітлахи із вадами зору навчалися за підручниками 80-90-х років, а дорослі раз за разом перечитували давні книжки шрифтом Брайля, що припадали пилом на полицях лічених спеціалізованих бібліотек. Проте ситуація змінилася. Звичайно, літератури для незрячих все ще бракує, але зрушення почалися і вже тепер незрячі мають змогу відкрити для себе незнаних раніше класиків та насолоджуватися творами сучасних авторів – як дитячими, так і дорослими.
 
Дуже тішимося, що уже кілька книжок від авторів Старого Лева були адаптовані шрифтом Брайля. Так, ще 2013 року рельєфно-крапковим шрифтом вийшли «Казки дідуся Ґурама» Гурама Петріашвілі, а згодом – дітки отримали нагоду познайомити з улюбленцями мільйонів читачів у всьому світі – мумі-тролями Туве Янссон. Ще протягом кількох років – завдяки спільними зусиллями Благодійного Фонду родини Нечитайло, Львівського осередку громадської організації «Українська спілка інвалідів – УСІ» та «Видавництва Старого Лева» – фонди спеціалізованих бібліотек, шкіл-інтернатів, реабілітаційних центрів поповнила низка книжок для малечі. Як-от «Чап-чалап, гусоньки!» Оксани Кротюк, «Сімейка» Ігоря Калинця та «Скоромовки», «Бабусина господа» Катерини Міхаліциної, «Марійчині пригоди» Оксани Думанської, «Казки Різдва» Богдани Матіяш, «Про кита» Оксани Лущевської.
 
Однією з тих організацій, завдяки якій люди із вадами зору отримують нові книжки, є Благодійний Фонд родини Нечитайло. 2015 року фонд ініціював проект «Книга Брайлем», мета якого зробити сучасну книгу доступною для незрячих дітей. «Три роки тому для нас було відкриттям, що часом діти перечитують біографію Леніна, бо не мають альтернативи для читання на канікулах, – кажуть представники фонду. – Це дуже важливо для дошкільнят і дітей молодшого, середнього шкільного віку. Адже саме в цей період закладаються навики читання, письма, які є запорукою грамотності, освіченості, а отже і самостійного незалежного життя в майбутньому». Також читання на дотик розвиває моторику рук, що вкрай важливо для незрячих, які саме на дотик сприймають значну частину світу.
 
 
Сьогодні для дошкільнят реалізується декілька громадських і благодійних проектів, що дозволило закрити певні ніші літератури для наймолодших, однак питання забезпечення книжок для школярів середнього і старшого віку все ще залишається відкритим і дуже гостим, бо ж собівартість об’ємних книжок може перевищувати тисячу гривень за примірник.
 
Зараз в межах проекту «Книга Брайлем» благодійний фонд щорічно забезпечує адаптацію 10 видань. Які саме книжки брати в роботу – орієнтуються на читацькі вподобання. Наприклад, на краудфандингової основі напередодні Нового року було видано дві різдвяні книжки, що полюбляться малечі. А чимало читачів після BookForum звернулись до фонду з проханням надрукувати «Чорну-чорну Курку» та «Мишкові Миші» Галини Вдовиченко, і для реалізації цього уже розпочато нову краудфандингову акцію зі збору коштів, до якого можуть долучитися усі охочі. Загалом акція передусім покликана долучити партнерів до проекту, що дозволить забезпечити більший асортимент книг рельєфно-крапковим шрифтом. Тож, аби допомогти читачам із вадами зору поринути у книжкові світи і відволіктися від щодення, не потрібно бути друкарем. Долучитися може кожен!
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage