Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Наприкінці березня вийде ілюстроване видання одного зі знакових романів української літератури – «Московіада» Юрія Андруховича. Книга, що вперше побачила світ понад тридцять років тому – у 1992-му, нині виходить в художньому оформленні Творчої майстерні «Аґрафка» (Романа Романишин, Андрій Лесів). Насичений і гротескними й сюрреалістичними моментами, і тогочасними реаліями, які супроводжували розпад комуністичної імперії, роман зачаровує блискучим стилем та карнавальним настроєм, а також видається особливо актуальним тепер, під час повномасштабного нападу Росії на Україну – і остаточного розпаду імперії, свідками якого ми станемо.

У центрі розповіді – молодий український поет Отто фон Ф., студент Літературного інституту в Москві. Його дні наповнені безконечними пиятиками з друзями і нестримними сексуальними пригодами. Аж доки однієї суботи звичне «водіння кози» не приводить поета у підземелля московського метро, де він стає свідком жахливого симпозіуму відомих мерців. Відтепер Отто фон Ф. мусить рятувати не лише власне життя від КДБ – а й власний квиток на поїзд, яким має дістатися рідного Києва.

«Два тижні тому я побував у Празі на спектаклі дуже цікавого й іновативного театру Divadlo X10. Їхнє запрошення до Праги я отримав завдяки тому, що спектакль називається «Московіада» і є дуже близькою до мого оригіналу інсценізацією роману, що його я писав саме в ці дні (лютий, березень, квітень) 31 рік тому. Пійманий у романі історичний момент прощання українця-поета з російською імперією розтягнувся на десятиріччя, тож і нове перевидання «Московіади» в Україні не виглядає просто собі вшануванням літературної пам’ятки. Навпаки – ключові епізоди роману все ще (і як ніколи раніше) злободенні. Радію, що завдяки ініціативі й зусиллям «Видавництва Старого Лва» цей твір багато хто невдовзі перечитає. Сподіваюся й на те, що знайдеться багато тих, хто зануриться в нього вперше – і не зможе відірватися. Або якраз і зможе відірватися, але вже в іншому сенс», – ділиться думками про перевидання автор Юрій Андрухович.

«Московіада» Юрія Андруховича – перша книга серії «Новітня класика», яку започатковує Видавництво. Незабаром друком вийдуть також інші ілюстровані видання культових творів українських авторів: «Дефіляда в Москві» Василя Кожелянка (ілюстратори: Творча майстерня «Аґрафка» (Романа Романишин і Андрій Лесів), «Тема для медитації» Леоніда Кононовича – з ілюстраціями Слави Шульц та «Жінки їхніх чоловіків. Старі люди» – дві ранні книги Софії Андрухович, проілюстрована Оленою Стельмах.

Юрій Андрухович — український прозаїк, поет та перекладач. Один із засновників об’єднання поетів «Бу-Ба-Бу». Автор поетичних збірок «Небо і площі», «Середмістя», «Екзотичні птахи і рослини», «Пісні для мертвого півня», романів «Рекреації», «Московіада», «Перверзія», «Дванадцять обручів», збірок есеїстики «Дезорієнтація на місцевості», «Моя Європа» (спільно з А. Стасюком), «Диявол ховається в сирі», «замість-роману» «Таємниця», «Лексикон інтимних міст» та ін. Перекладає з німецької, російської, польської та англійської мов. Тексти Андруховича перекладено багатьма мовами.



Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage