Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«І тим, що в гробах» Андрія Бондаря: коротка проза – це концентрована емоція
Фото - Книгарня «Є» 
 
У четвер, 7 вересня, у київській Книгарні «Є» відбулася презентація книжки Андрія Бондаря «І тим, що в гробах», що вийшла у «Видавництві Старого Лева». Говорили про форму короткої прози, про великий Всесвіт, який у ній прихований, і про те, чому Андрій Бондар пише саме у цьому жанрі. Гостем презентації стала упорядник книжки Ганна Улюра, модерував розмову Володимир Єрмоленко. 
 
«Це книжка, яка дарується на пам'ять, яка писалася з пам’яті, - поділився Андрій Бондар. - Писалася про речі, які хвилювали колись. І, власне, назва її така, що передбачає постійну ретроспекцію. Якщо окреслити жанрово «І тим, що в гробах», я б не наважився назвати ці твори есеями. Мене приваблює коротка форма, оскільки вона єдина дає можливість втілити щось, що турбує у момент написання».
 
Ганна Улюра розповіла про своє сприйняття книжки, про роботу над нею та те, як з набору розрізнених за тематикою текстів народжувалось одне ціле. 
 
«Я прочитала ці тексти багато разів і зрозуміла, що читаю чотири різні книжки. Одна з них могла б бути дуже формальною, друга – книгою надзвичайно сильних емоцій, ще це могли б бути інтимна і сповідальна книжки. Тому видання і складається з чотирьох частин. Книга говорить. Вона говорить про когось, говорить за когось, говорить до когось. І є кілька текстів, де ти дозволяєш комусь говорити за тебе. Ці твори читаються повільно, тому що коротка форма – це концентрована емоція».
 
 
Під час зустрічі говорили й на такі непрості теми, як смерть, пам’ять та повага до мертвих, вплив тоталітаризму на ставлення до смерті в Україні тощо. 
 
«Я давно маю враження, що українці перебільшують значення смерті, - відмітив Андрій Бондар. - Сказати, що це головна тема для українців – це нічого не сказати.  Це не є добре, не є погано, просто так є. Мені здається, що українці дуже схильні до особливого переживання смерті. Тоталітарний режим став чорною плямою, яка вплинула на всіх нас, бо людину не можна більше принизити, аніж не дати їй шансу на поховання. Це ламання неписаної засади культури, яка походить від самого коріння людства».
 
На зустрічі був справжній аншлаг, але якщо у вас не вийшло її відвідати – не засмучуйтесь. Взяти участь у презентації книги «І тим, що в гробах» можна буде під час Форуму видавців у Львові – у п’ятницю, 16 вересня, у «Дзизі» (вул. Вірменська, 35). Про книгу та її глибини говоритимуть Андрій Бондар, Ганна Улюра та Євгенія Нестерович. Початок – о 15:00.
 
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage