Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Ґюнтер Ґрас: «Ми живемо під час третьої світової війни»

Дискутуючи із філософом Оскаром Негтом під час саміту в Ганновері (Німеччина), лауреат Нобелівської премії у галузі літератури Ґюнтер Ґрас наголосив, що вважає сьогодення – періодом третьої світової війни.

За словами письменника, його погляди тотожні тим, що були і 15 років тому. Його думки яскраво ілюструє промова, висловлена під час вручення Нобелівської премії у 1999 році:

«Звичайно, володарі нічого не мають проти літератури, - зазначає Ґрас . - Вони навіть хотіли б мати її в якості кімнатної прикраси і готові підтримувати. Нині вона повинна бути цікавою, бути частиною культури розваг, тобто бачити не тільки негативне, а скоріше давати обділеній людині промінчик надії. В нинішніх безкраїх джунглях вільного ринку якийсь Рембо цілком може з'явитися звідки завгодно і зі сміхом мостити трупами свій шлях до успіху; якийсь пустун, готовий швидко трахнуться між двома пострілами, переможець, який залишає за собою купу обдурених, − коротше кажучи, герой, що пред’являє нашому глобалізованому світу свою пахучу мітку. І цій потребі в крутому парубкові відповідають і послужливі мас-медіа: Джеймс Бонд породив безліч подібних собі типів, зовсім як клонована Доллі. Як і у нього − холоднокровного супермена, − добро і надалі має перемагати зло».

Cultprostir

 

 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage