Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

«Гупало Василь» - перша декларація українських супергероїв»
У «Видавництві Старого Лева» з’явилася перша книжка про українського супергероя - «Гупало Василь. П’ять з половиною пригод». Неймовірні історії друзів Василя Гупала, Левка Триндуна та Премудрої, що траплялись у містечках Київщини та Полтавщини, описав Олександр (Фоззі) Сидоренко – вокаліст гурту ТНМК, письменник, журналіст. Ілюстрації до книжки створив художник-мультиплікатор Сашко Даниленко, відомий своїми відеороботами для гуртів ДахаБраха, ТНМК, Kwoon… Сам же винуватець щасливої події - Василь Гупало - не новий персонаж для української публіки. Усі ми добре пам’ятаємо однойменну пісню і кліп ТНМК, багато з нас носять футболки із зображенням супергероя та складають паперові конструктори з Гупалом. Звідки беруться українські супергерої та чи є сила, яку вони не здатні здолати – про це Старому Леву розповіли автори книги.
 
- З якого роду-племені походить Гупало?
 
Фоззі:  Гупало зустрічається в казках і переказах різних народів різних часів… Наприклад, крім України, згадки про Василя трапляються в Аргентині, Бразилії, Канаді, Австралії і скрізь на планеті, в місцях, де є чорнозем. Кажуть, якось Гупало Василь навіть вбив чупакабру, що нападала на мешканців аргентинського містечка, підманивши її салом.
 
- Якою суперсилою наділений Василь?
 
Фоззі: Може перебувати у двох фазах. У першій він – звичайна людина, яка часто займається творчою діяльністю, а в режимі супергероя Василь стає велетнем, який власноруч розправляється з легіонами ворогів. Обидві фази відрізняються ще й очима: у першій вони звичайні, в другій – сяють, наче прожектори. 
 
- Чому за сюжетом Василь Гупало - не депутат і не суперзірка, а тихий чоловік, який малює собі пейзажі?
 
Сашко Даниленко: Герой - це людина, яка не пропускає повз вуха поклик совісті чи голос справедливості. Навіть попри страх чи бажання пересидіти лихо в «хаті з краю». Тому герой може жити у кожному з нас. 
 
А щодо пейзажів та натюрмортів – це так Гупало тримає внутрішній баланс, врівноважуючи руйнацію відтворенням через мистецтво.
 
 
- Як по батькові Гупала Василя?
 
Фоззі: Це надлюдина, що існує поза часом, тому по-батькові тут зайве. Коли Гупало закінчує свою місію і повертається до звичайного творчого життя, то передає естафету наступному Василю. 
 
- Чи є у Гупала власний «криптоніт», проти якого він безсилий?
 
Сашко Даниленко: Про все це ми дізнаємось, коли прийде час. Наразі тільки відомо, що у далекі подорожі Гупало бере жменю чорнозему до кишені. Це нагадує йому про рідну землю та додає сили.  
 
Ще кажуть, що коли Василь засмучений, то він їсть чорну смородину. А коли веселий - червону. 
 
- Кому б ви радили прочитати цю книжку? 
 
Сашко Даниленко: Книжка «Гупало Василь. П’ять з половиною історій» є першою декларацією українських супергероїв. І це тільки початок. Тож у вас є можливість бути причетними до цієї великої справи. Наші супергерої ходять тією ж самою землею, що і ми з вами. Хто знає, може ви навіть їли смородину з того ж самого куща, що і Гупало Василь колись. І хто зна, може ця історія підштовхне вас до відкриття власної суперсили.
 
 
- З якого віку її варто починати читати?
 
Сашко Даниленко: Навіть якщо ви народились тільки-но кілька років тому і читання книжок для вас, так само, як і інші дорослі захоплення, ще не доступні – не переймайтесь! У цій книжці є малюнки!
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage