Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Галина Ткачук: «Найважливіше – навчитися не створювати сміття»
У перший день Дитячого форуму у Львові письменниця Галина Ткачук та активістка ZeroWasteLviv Ірина Миронова презентували «Книжку про сміття», що нещодавно вийшла у «Видавництві Старого Лева».
 
На презентацію завітали школярі 6-Г класу львівської школи №30. Діти дізнались, що сміттєві скупчення в океанах можуть бути розміром з територію України, визначали найбільш та найменш корисні відходи, а ще виявили, що ідеальними домашніми тваринками-помічниками можуть бути звичайні черв’яки. 

«Сміття – термін загрозливий, бо це те, що ми викидаємо і забуваємо, – каже Галина. – Значно краще слово – відходи, бо це означає, що їх можна переробити і, можливо, повторно використати. У цій книжці багато розділів, які ми написали разом зі співаторами, підлітками. Проте найважливіший розділ цієї книжки – як не створювати сміття».

«У кожного на прибудинковій території є різнокольорові смітники, один з них – для пластику, - розповіла Ірина. – Найперше, що треба робити з пляшкою, яку ви кидаєте у контейнер – сплюснути її. Тоді їх у контейнер влізає багато, і це корисний ресурс. Стискайте усе об’ємне, щоб відходи займали щонайменше місця. У львові є завод, який перерляє пластикові пляшки і перетворює у килимове покриття, флісовий одяг і таке інше. Найгірше, що можна зробити – це спалити пляшку, тому що шкідливі випари йдуть в атмосферу. Бляшанка і скляна пляшечки – більш дружні матеріали до довкілля, їх можна переробляти безкінечну кількість разів. Куди їх здавати на переробку – може підказати ваш двірник. До того ж металеві і скляні ємності можна використовувати повторно для зберігання круп, цвяхів, різних дрібних деталей».
 


«Найнебезпечнішим серед відходів є пластик. Його виробляють з нафти, а це – викопне паливо, добування якого виснажує земні надра і впливає на зміни клімату. До того ж пластикові відходи не розклдаються в землі сотні років, тому якщо й обирати пластик, то краще брати бгаторазові предмети, якими будете користуватись впродовж тривалого часу.
 
 
Але ідеальним варіантом буде замінити поліетиленові пакети – полотняними торбинками, пластмасові ємності – скляними чи металевими, пластикові соломинки для напоїв – металевою багаторазовою соломинкою, паперові стаканчики, що покриті всередині плівкою, – термогорнятком», зазначила Ірина Миронова
 


«Чому батьки кажуть «виносити» щодня сміття? продовжила Ірина.  Бо харчові – органічні – відходи найшвидше перегнивають. Сьогодні я покажу вам своїх домашніх улюбленців. Це – черв’ячки. Вони неймовірно працьовиті і дуже швидко переробляють органічні відходи. Зараз вони їдять лушпиння з-під картоплі, банана і заварку з-під чаю. Їм можна давати переробляти навіть подрібнену яєчну шкаралупку, вона буде перероблятись довше, але однаково черв’ячки перетворять її на корисний компост. Такі контейнери з компостом і черв’ячками можна поставити у себе вдома, або у школі». 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage