Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Галина Крук: «Дорослим не обов’язково відмовлятися від атрибутів дитинства»
Галина Крук презентувала свою нову збірку «Доросла» у львівській Книгарні «Є». Разом із модератором Остапом Сливинським вони аналізували настрої нових віршів, розмовляли про ознаки дорослості та здобуття нових життєвих досвідів.
 
«Галя Крук – людина, без якої дуже важко уявити поетичний краєвид Львова і України, – говорив Остап Сливинський. – Вона дуже рідко тішить нас новими книгами, але коли кожна із них виходить, то доводить, що варто було на неї чекати. І щоразу нова книга супроводжується враженням, що вона вийшла не передчасно, не надто пізно, а саме тоді, коли треба. Що вона настоялася, дозріла і доросла».
 
 
За словами авторки, хоч на нову збірку і пішло чотири роки, за своїми настроями вона є досить непередбачуваною. «Ця книга – спонтанна, як і дитяча реакція, – розповідала Галина Крук. – Я не дала собі можливості як редакторові попрацювати над текстами. Бо знала, що як поетка я від цього постраждаю. Тож свідомо не чіпала певні речі, які я, доросла, залишила б поза кадром. За чотири роки, поки писалася ця збірка, ми здобули новий досвід. Як митець ти не маєш права не спробувати той чи інший досвід, якщо щось масштабне відбувається довкола. Для мене найбільшим досвідом було інтегрування «я-ми». Завжди була індивідуалісткою, сторонилася натовпу. І незвичним кроком для мене було перебування у натовпі на Майдані. Я побачила зовсім інший бік такого досвіду, бо не занурившись, ти нічого не знатимеш стан, у якому ти ще не був».
 
Як вже згадувала Галина Крук під час першої презентації «Дорослої» на Форумі видавців, для неї дорослість починається там, де немає вже на кого перекласти відповідальність. «Я довго відмовлялась від образу дорослості, він мені завжди здавався не до кінця моїм, – ділилась авторка. – Мені не подобалися певні атрибути дорослості, скажімо, поважність або статечність, яка приходить після певного віку. Не подобалася незворотність змін, які стаються з людиною, коли вона визнає, що доросла. Раптом ти розумієш, що ці атрибути не є обов’язковими. Тоді я усвідомила, що готова бути дорослою – мені для цього не треба відмовлятися від всього, що є внутрішньо моїм. У дитячості я ціную безпосередність. Чим дорослішими ми стаємо, тим більше культура вимагає від нас відмови від спонтанних реакцій, призвичаєння до певних схем і стереотипів. Власне, мені не хотілося виростати у цьому плані».
 
 
У збірці «Доросла», яку проілюструвала яскравими колажами Гриця Ерде, читач знайде багато несподіваних речей. Одна із них – це велика кількість персонажів. «У моїх героїв завжди є якийсь прототип, – розповідала Галина Крук. – Маю ці образи перед собою, коли пишу. Наприклад, «пані з вулиці Сикстуської» (тепер Дорошенка) навіяна бабцею, яку я колись побачила у вікні одного з будинків на тій вулиці. Мої сюжети зазвичай сконструйовані, а от героїв я можу чітко уявити. Дуже люблю розглядати старі фотографії. Мене інтригує цей процес – ти можеш вигадати цілу історію, яка стоїть за світлиною».
 
Наступна презентація книги «Доросла» відбудеться 23 листопада у Києві, у Книгарні «Є» (вул. Хрещатик, 46), початок – о 18.30, модератор – Ганна Улюра.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage