Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Галина Крук: «Дорослість – не відмова від внутрішньої дитини, а її прийняття»
У Львівській копальні кави у рамках 24 Форуму Видавців відома поетеса Галина Крук презентувала свою нову збірку віршів «Доросла», яка тільки-но побачила світ у «Видавництві Старого Лева». Про досвід дорослішання – творчий і життєвий – авторка розмовляла з модератором зустрічі, письменником Тарасом Прохасько.
 
«У Анджея Стасюка колись була книга під назвою «Дев’ять», – розповів Тарас Прохасько. – Критики дуже довго шукали, що ж це може означати. Чи це дев’ять персонажів, дев’ять днів, дев’ять розділів? Виявляється, це просто була його дев’ята книжка. То ж чи означає назва книги Галини Крук те, що вона тепер доросла? Чи це просто книга про дорослих?».
 
За словами авторки, у певний момент вона зрозуміла, що коли хтось говорить про дорослих, вона не асоціює це у першу чергу із собою. «Мені завжди хочеться озирнутися на когось ще, – говорила Галина Крук. – Але інколи бувають ситуації, що вже нема на кого озиратися. Це змушує задатися питанням, наскільки я доросла. Поки писалася ця книга, була ситуація, коли я зрозуміла, що життя може завершитися досить швидко. Насправді це дуже «тверезить» підхід і погляд на життя. Можливо, саме тому ця книга називається «ДорОсла» або «ДорослА», бо в книзі використовується і той, і той наголос. У ній є й історії інших дорослих. Але також й історія самоусвідомлення себе як ланки, яка мусить чітко відповідати на питання та не озиратися на батьків чи старших».
 
 
Авторка «Дорослої» зауважила, що інфантильне відчуття світу часто буває «свіжішим», креативнішим і чеснішим. «У попередніх книгах я не задавалася цим питанням, не дивилася на себе збоку, але завжди відчувала у собі дитинне сприйняття, – зізналась Галина Крук. – Жодним чином не хотілося називати себе дорослою. Але не тому, щоб не відповідати за свої вчинки чи не приймати якихось рішень. Мені не хотілося втратити оцієї «свіжості» сприйняття, можливості дивуватися, поводитися якось не так, як від тебе очікують. Думаю, моя книга – про усвідомлення іншої дорослості. Не тієї, коли ти раптом відмовляєшся від своєї внутрішньої дитини, а тієї, коли ти приймаєш і те, який ти є всередині та ззовні, і те, що дозволяє тобі світ, а в чому він тебе обмежує. Для мене це – маркер дорослості».
 
«Дорослу», яка вміщує вірші, створені у 2013-2017 роках, проілюструвала художниця Гриця Ерде. Її малюнки й колажі чудово доповнюють загальний настрій збірки, яка вчить, як зрозуміти себе і змиритися із швидкоплинністю життя.
 
 
«Вияв дорослості під час створення цих віршів – це досягнення того стану, коли мова мені не заважала, – розповідала Галина Крук. – Мова не є зайвою прикрасою, на якій ти фокусуєшся і вже не бачиш суті. Я намагалася писати буденною мовою, забувши про філологічні прикраси і засоби, яких я свідомо уникала. Тому в цій книзі моя мова, несподівано для самої себе, – не поетична в традиційному розумінні. Зрозуміла, що останнім часом важко реагую на поезію з великою кількістю метафор. Вона мені здається штукарством. У нас її багато, але вона виглядає недоречною. Мені здається, люди інколи не знають, як на неї реагувати. Хочеться, щоб читач мав можливість зачепитися за якусь фразу і думати про неї довго».
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage