Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Франкфуртський книжковий ярмарок 2016. Поле культурної політики
Оксана Зьобро
 
Зрозуміти масштаби Франкфуртського книжкового ярмарку, не побувавши там, нереально. Скільки б фотографій ви не передивилися, скільки б вражень і описів не почули. Кілька величезних за площею павільйонів, кожен з яких має по кілька поверхів, окремі зали для ілюстраторських майстерень, бізнес-клуб, агентські центри... І сотні тисяч, мільйони книжок. 
 
 
Для того, щоб просто пройтися повз кожен зі стендів, не вистачить одного дня. Все це зорієнтовано не на широку публіку, а на фахівців культурної сфери, професійних гравців ринку міжнародного рівня. Видавці, агенти, перекладачі, ілюстратори і, що надзвичайно важливо, представники державних інституцій та самих держав. 
 
 
Франкфуртський книжковий ярмарок – одне з пріоритетних місць для ведення культурної політики. Не дарма країни щороку змагаються за право бути почесним гостем виставки, хоче це тягне за собою колосальні видатки. Мова йде як про такі екзотичні країни, як Індонезія, так і про видавничих титанів, як Франція, що стане почесним гостем у 2017. Цьогоріч спеціальний статус мали Нідерланди та Фландрія, а отже гостював на ярмарку серед інших і король Нідерландів Віллем-Олександр.
 
У цьому контексті цьогоріч Україна зробила неймовірно важливий крок вперед як країна-учасниця ярмарку. Мова і про вигляд, і про наповнення, і про статусність. Організатори від України та волонтери проробили феноменальну роботу, яку неможливо не оцінити. Обличчя нашої держави на франкфуртському культурному полі – стильне, сучасне і, зрештою, просто красиве.
 
 
 
Стався ще один дуже важливий прецедент – Франкфуртський книжковий ярмарок відвідав міністр культури, а отже, і організатори, і представники культурних інституцій різних країн отримали важливий сигнал – співпраця та партнерство цікаві Україні і на державному рівні, а не лише на рівні окремих інституцій та приватних ініціатив. Як і репрезентація України і її культурного здобутку у світі в цілому. 
 
 
Зокрема міністр культури України Євген Нищук відкрив національний стенд і під час своєї промови зауважив: «Віце-президент Франкфуртського книжкового ярмарку Тобіас Фосс, коли проводив мені екскурсію ярмарком, сказав: «Ми продаємо повітря, а ваше завдання це повітря наповнити і перетворити його на контакти, контракти і результат». Участь у відкритті стенду взяли також генеральний консул України у Франкфурті-на-Майні Алла Польова, директор Інституту книжки в Україні Ростислав Семків, голова Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін та письменниця Катерина Бабкіна.
 
Для «Видавництва Старого Лева» приємно та почесно бути і частиною національного стенду, і третій рік поспіль представляти свій здобуток окремим стендом. Це велика радість зустрічати видавців та агентів, для яких вже стало традицією приходити на стенд Старого Лева з року в рік, спостерігати за його розвитком, вітати з нагородами, налагоджувати співпрацю.
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage