Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Фоззі: "Побуду ще трошки казкарем"
Український співак у стилі хіп-хоп, вокаліст гурту ТНМК у програмі "Інформаційний ранок" на "5 каналі"
 
ХОТІЛОСЯ Б, ЩОБ СЛУХАЧ ПРОСТО ТИСНУВ НА РАДІОСТАНЦІЇ ТИМ,
ЩО НЕ ЗВЕРТАВ УВАГИ НА ТИХ, ХТО НЕ КРУТИТЬ УКРАЇНСЬКУ МУЗИКУ
 
– О цій годині говоримо про теми різні. Почнемо ми з музики – квоти на неї. Чи варто встановлювати квоти саме на українську музику на радіо й телеефірах? До речі, сьогодні буде акція музикантів та інших творчих людей, які будуть збиратися під Верховною Радою і вимагати, щоб ці квоти таки були. У нас в гостях Фоззі, соліст гурту "ТНМК". Доброго ранку!
 
– Доброго ранку!
 
– Давайте з квот почнемо. Як ви до них ставитеся взагалі? Треба запроваджувати чи не треба?
 
– Я не є прихильником штучних таких речей. Я розумію, що в ідеалі хотілося б, щоб українці були такою монокультурною нацією, для якої українська культура була б на першому місці, але це питання часу. І питання людей з великими головами, знаєте, з великим обсягом мозку, які б могли бачити наперед. Я не знаю, чи допоможуть квоти, тому що раніше вони не працювали. Радіостанції казали: "Так", але якщо я десь чую радіо, там декілька українських пісень поспіль, я завжди розумів, що вони знають, що саме зараз їх прослуховують і ставлять. А потім за два тижні вже знову. Хотілося б, щоб слухач просто тиснув на такі радіостанції тим, що не звертав на них уваги – на тих, хто не крутить українську музику. Але це була б вже повна фантастика. Тому нехай вводять, але чи працюватиме воно? Я маю сумнів.
 
– Якщо говорити про останні два роки, за вашими відчуттями, стан саме з україномовною музикою змінився, на вашу думку, чи ні?
 
– Слід розуміти, що в першу чергу це ж економічне питання. Українська музика, я не маю зараз на увазі російською мовою чи кримськотатарською, у принципі, існує. Але завжди був під боком сусід, який вважав цей ринок своїм апріорі, не вкладаючи в нього коштів. І тому економічно завжди українці були такими бідними родичами вдома. Тепер є, з одного боку, ситуація, коли слухачі і молодь є патріотично налаштована. Але з іншого боку, якщо ти щось забороняєш – є на нього попит. Тим більше, що є Інтернет, діти слухають не радіо, а російський аналог Фейсбука – ВКонтакте, і музику слухають там. Тому грабель навколо багато.
 
УКРАЇНСЬКА МРІЯ – ЦЕ ВКРАСТИ ЗА ДОПОМОГОЮ СВОЇХ ЛЮДЕЙ.
І ПІСНЯ БУЛА ПРО ТЕ, ЩО ГОЛОВНИЙ ДРАКОН У ДЗЕРКАЛІ ЖИВЕ,
ГОЛОВНЕ – ПОБОРОТИ В СОБІ ЦЮ ЖАГУ
 
– Є нове відео від вас. Давайте трішки про нього розкажемо, потім навіть і подивимося. Що це за відео? І наскільки я розумію, там зовсім звичайні актори у вас з’являються.
 
– Так, навіть там не те що актори. У нас є пісня, має назву "Українська мрія". Написали її ще коли президентом був Віктор Федорович. Йшлося про те, що українська мрія – це очолити, розставити своїх людей, і все забрати собі. І головний герой пісні там – я вписав у текст – йому наснилося, що він став президентом. І так само ми займаємося корупцією, так само як і вони.
 
– Давайте розказуйте нам, тому що і про Крим згадується, тобто таке глибоке…
 
– Українська мрія – це вкрасти за допомогою своїх людей. І пісня була про те, що головний дракон, він у дзеркалі живе, головне – побороти в собі цю жагу. І потім, коли вже Майдан був, ми так між собою говорили, що, мабуть, не встигли ми з цією піснею. А потім вирішили, що ні, що, мабуть, ця ідея буде актуальною стільки, скільки існує, у принципі, українська мрія. І записали цю пісню, і вирішили, що давайте, якщо вже такий хіп-хоп, давайте знімемо так само в Харкові, де колись знімали перший кліп – "Зроби мені хіп-хоп". Там є такий недобудований пологовий будинок, у якому графіті малюють. Він так і стоїть всі ці роки, там якийсь "Беркут" тренувався в ньому колись. І ми приїхали до Харкова і так через 18 чи 19 – я не рахував – років, зняли так само на тому місці відео. Так само таке простеньке, запросили харківських ультрас "Металіста", щоб вони нам допомогли з фаєрами. Такий от зробили екскурс у минуле, для себе в першу чергу.
 
 
УЛЬТРАС ХАРКІВСЬКОГО "МЕТАЛІСТА" –
ЦЕ НАЙКРАЩІ ХІТМЕЙКЕРИ УСІХ ЧАСІВ І НАРОДІВ
 
– Одразу погодилися вони?
 
– Та ні, проблем не було. Ультрас харківського "Металіста" – це найкращі хітмейкери усіх часів і народів. Ми можемо навчитися в них, це наші улюблені музиканти. Зараз там великі проблеми у "Металіста" і, між іншим, завтра у Харкові ультрас "Металіст" роблять ходу, щоб привернути увагу до ситуації з командою. Вони такі, золоті люди.
 
– Тобто так я розумію, що і в наступних кліпах теж можуть вони зніматися?
 
– Та ні, повторюватися навряд чи будемо, але підтримуємо їх. Ми автори гімну "Металіста". Хочемо завтра заграти його вперше не в Харкові, буде концерт на фестивалі "Тарасова гора". І вчора з’явилася ідея: давайте вперше зіграємо гімн "Металіста" десь там. Скажемо: "Хлопці, давайте підтримаємо ультрас "Металіста" в такий спосіб".
 
–Тринадцятий кліп гурту "ТНМК"…
 
– Тридцятий навіть, я б сказав.
 
– Тридцятий вже? А що ж це пишуть, що тринадцятий?
 
– Мені тринадцятий минало, я пас телята за селом.
 
– Зрозуміло, три крапки поставимо, після того повернемось і будемо говорити про концерт – куди йти і слухати. Про це дізнаєтесь.Ви вже зачепили те запитання, яке я мав собі на думці. Кажете, що заспіваєте гімн "Металіста". А де? Куди йти і слухати?
 
– Ми завжди його грали в Харкові, зрозуміло. Або в Харківській області, якщо були концерти, а от завтра буде фестиваль "Тарасова гора", який відбувається по Тарасових місцях, десь під Черкасами він буде. І ми вирішили, що давайте вперше зіграємо гімн "Металіста" не в Харкові, а в такий спосіб, щоб підтримати ультрас, які завтра будуть в Харкові робити ходу, аби привернути увагу до долі команди сумної, яка фактично зникає. А для Харкова "Металіст"– це більш ніж футбол.
 
– Що в планах найближчих, можливо якісь концерти? Куди їхати?
 
– Та ось щойно закінчили низку концертів з симфонічним оркестром. Були у Львові минулого тижня, в Києві зіграли на день Києва. І зараз відіграємо фестиваль і почнемо писати... Для нас цей рік ювілейний, восени будемо святкувати 20 сезонів такої діяльності саме як "Танок на Майдані Конго", тому будемо готувати...Є декілька цікавих ідей, як саме ми будемо святкувати, будемо писати щось нове, ближче до осені. І готувати для осені певні заходи святкові до двадцятисезоння.
 
– А що за заходи утаємничені?
 
– Ну поки ми готуємо, тому я наперед забігати не буду, але є цікаві ідеї, як відсвяткувати так, щоби самим було цікаво і людям теж.
 
– Кажете: з симфонічним оркестром їздили. Це щось нове для вас на концертах?
 
– Ні, ми вже три роки... Існує програма, вона має назву "Симфо-хіп-хоп", в якій ми граємо з симфонічним молодіжним харківським оркестром "Слобожанський". Грали в Харкові, в Києві і от минулого тижня нарешті грали у Львівській опері. Дуже цікавий був концерт. дуже давно хотіли, не так просто домовитися з цією оперою. Але от нарешті зіграли і в такий спосіб дві харківські музичні одиниці зіграли у Львові, у Києві на день міста на Софійській площі грали – дощі перемагали. Тому знову повернемося до цієї симфонічної програми. Це такий пік для будь-якого музиканта – зіграти з оркестром.
 
– Ну це незвичне поєднання. Чи звичне вже для вас?
 
– Ну для хіп-хопу, мабуть, дуже незвичне. Для рок-музикантів – буває, грають з симфонічними оркестрами. Мені здається, що це цікавий проект просто, я ж не можу на нього об’єктивно дивитися.
 
– А глядач як реагує?
 
– Глядач реагує, ніби йому дуже подобається.
 
НАМ ТУТ ЗДАЄТЬСЯ, ЩО НІЧОГО НЕ ЗМІНИЛОСЯ, ЯК І ТРИ РОКИ ТОМУ.
А В АТО ПАРАЛЕЛЬНИЙ СВІТ ЯКИЙСЬ, ЗОВСІМ ІНШИЙ,
500 КІЛОМЕТРІВ І ТИ В ЯКОМУСЬ ІНШОМУ ВИМІРІ ЗНАХОДИШСЯ
 
– Ну це вже у глядача обов’язково запитаємо. Зараз, знаєте, такий вододіл трошки між українськими артистами, тобто тих, хто не боїться говорити про те, що він думає про війну, і тих, хто боїться. До якихось політичних думок вас не схиляє аж ніяк. Щодо виступів у зоні АТО. Чи маєте такий досвід і як взагалі на них дивитесь?
 
– Було, але чесно кажучи, їм там приємно, що якась увага до них. Але бувають такі концерти там у госпіталях, коли ти розумієш, що не зовсім їм і до музики там, якщо чесно. Можливо їм би хотілося б, щоб тихенько все відбувалося, але багато музикантів їздить туди. І мені здається, що кого не пригадай, всі були в АТО, навіть ті, хто не зовсім хоче про це розповідати. Специфіка є така в цих концертах, бо не поїдеш повним складом, не поїдеш з усіма бебехами музичними. Там їздять під гітару люди співають і так... їм головне вимкнутися так на годинку з того режиму, в якому вони там перебувають. Там якісь анекдоти їм порозповідати, якісь байки, щоб вони відчули, що існує і інше життя. Тому що нам тут, наприклад, здається, що їдеш по вулиці – нічого не змінилося, як і три роки тому. Люди збираються на роботу і так далі. А паралельний світ якийсь, зовсім інший якийсь, 500 кілометрів і ти в якомусь іншому вимірі знаходишся.
 
– А як взагалі сприймають, тому що напевне це, все-таки, трошки специфічніша публіка? Якщо говорити про військових саме, тому що…
 
– Нормально сприймають, просто по очах бачиш, що вони можуть бути під час концерту десь далеко. Що вони щось своє думають.
 
– А місцевому населенню треба воно – концерти, коли до них приїжджають? Якось їх це розряджає?
 
– Місцеве населення різне і по-різному ставиться до всього цього. От, між іншим, вчора там обговорювали, бо знову є пропозиції поїхати, куди саме. Треба працювати і з населенням теж. Я завжди наводжу одну і ту саму ідею, що у фразі "Банда занималась темными делами" ключове слово є "занималась". Якщо ти не хочеш, щоб "темные дела" перемагали, треба займатись світлими справами. Тому з місцевим населенням теж треба працювати і якісь ідеї вкладати, щось розповідати їм таке, тому що якщо ми кинемо їх напризволяще, фронт буде наближатися.
 
РИНОК АУДІОКНИГ ТА ЕЛЕКТРОННИХ КНИГ В УКРАЇНІ ЩЕ НА ТАКОМУ РІВНІ,
ЯК ІЗ ДРОНАМИ В "УКРПОШТІ". ТОБТО ВОНО ЦІКАВЕ,
АЛЕ ПОКИ НЕМАЄ ГРОШЕЙ В САМОМУ РИНКУ
 
– Ми поставимо три крапки. Поговорили про музику – маємо до розмови ще іншу тему. Про що саме? Сьогодні можемо народити новину і щось нове про вас дізнатися.
 
– Так, рік тому "Танок на Майдані Конго" випустив кліп на пісню "Гупало Василь" – це пісня про українського супергероя. Тобто це мультиплікаційний кліп, і відео малював фільмейкер Сашко Даниленко, він із Харківської області. Такий дуже цікавий автор, зараз, щоправда, вже в Америці анімує. І після того як він зробив кліп, під час підготовки народилася ідея написати книжку казок про цього героя. Ми так його полюбили, запустили лінію одягу. І ще ми вирішили не відпускати цього героя, полюбили його. І от сьогодні буде анонс, що у "Видавництві Старого Лева" наприкінці червня вийде моя книжка "Гупало Василь, п’ять з половиною пригод". Я вирішив написати книжку казок про цього героя, і ніде про це ще не казалося. От сьогодні в соцмережах покажу, як буде виглядати ця книжка. Побуду ще трошки казкарем.
 
– Про це поговоримо, цікаво про книжку більше дізнатися. Скільки її писали?
 
– А я про дрони зараз просто думаю, за чий кошт? От головне питання.
 
 
– Якось оцифровувати книжку теж будете? І загалом про неї трошки розкажіть.
 
– Це питання до видавництва. Я зі свого боку дивлюся, я не є професійним літератором – мені здається, що ринок аудіокниг та електронних книг в Україні ще на такому рівні так само, як із дронами в "Укрпошті". Тобто воно цікаве, але поки немає грошей в самому ринку. Потреба є, але люди скачають безкоштовно на якомусь піратському сервері, аніж куплять.
 
– Яка буде реалізація – це вже інше питання, все-таки, про книжку я хочу почути: як довго її писали, що воно таке буде? Не знаю, це експеримент такий своєрідний буде?
 
– Звичайно, все що поблизу музики, можна назвати експериментом. Коли робили кліп, режисер Даниленко сказав: "Давайте зробимо акаунти цього супергероя в мережах і будемо так готувати глядачів до нього". І ми три місяці, пам’ятаю, я день писав статтю у Вікіпедію про Гупала Василя. Ми вирішили, що він існував скрізь у світі, де був чорнозем. Тобто в Аргентині ми його розмістили в XIXстолітті наприкінці або на початку XX. У Бразилії, ну скрізь, де є українці. І Вікіпедія прибила цю статтю через сорок хвилин.
 
ЦІКАВО СПРОБУВАТИ ВСЕ, ЩО НАВКОЛО.
СВІТ ЦІКАВИЙ І ЖИТТЯ ЦІКАВЕ. І ВСЕ ПОТРОШЕЧКИ
 
– Чого?
 
– Сказали, неенциклопедична вона, якийсь гумор там принесли, але то таке. І під час підготовки я знімався на українському телебаченні там, де музиканти читають казки. Я читав-читав і так ці казки виглядали такі "Lucy in the Sky…". Дуже важкувато для дітей, мені здалося, те що я читав – казки українських авторів. Я вирішив – давайте напишемо казочку про цього Гупала Василя, тим більше, що пісня є казкою. Сашко Даниленко запропонував такий всесвіт, коли він малював це відео. Він, між іншим, хотів запускати мультсеріал, але на це потрібні дуже величезні кошти – це така тільки ідея. Я написав одну казку, якщо ти написав одну, то ти думаєш, а чому б не написати ще. Запропонував різним видавництвам і "Видавництво Старого Лева" зреагувало першим. Я написав ще наприкінці минулого літа, закінчив, але оскільки це, все ж таки, казки, потрібні ілюстрації. І Даниленко, у нього в Америці не так багато часу, і він 9 місяців – він все робить по 9 місяців – намалював ілюстрації. І от щойно закінчив і ми одразу видаємо. Тому вже наприкінці червня книжка буде, самому цікаво, як це вийде. Я писав перед цим прозу, якусь белетристику, але так, щоби казки – такого не було.
 
– А вже хтось їх чув?
 
– Я читав, рік тому презентував іншу книжку і під час презентації в різних містах одну казочку читав. Мені цікаво було так закинути ідею, але якою буде реакція, я ще не знаю, ніхто не знає. Може бути, що нікому не сподобається, може бути, комусь сподобається.
 
– Не просто так, коли напишуть якийсь твір і, все-таки, роблять такий експеримент – чи на домашніх, над кимось – послухати як сприймають?
 
– Я так тестував на гурті "Танок на Майдані Конго" свого часу, коли починав писати, в дорозі вони слухали, бідні. Мабуть, зараз на гастролях там почитати комусь з хлопців, нехай розкажуть. Я не впевнений, що вони будуть дитячими, ці казки, але й на дітях треба перевірити – чи буде їм цікаво? Подивимось, цікаво буде самому дізнатись, чи буде людям цікаво.
 
– Музикант, казкар, телеведучий, а далі що можна від вас очікувати? Політ в космос уже?
 
– Ні, в космос ні. Так, цікаво спробувати все, що навколо. Світ цікавий і життя цікаве. І все потрошечки. Це ж не означає, що я там займаюся літературою, але спробувати цікаво.
 
– Будемо стежити, наприкінці червня кажете можна буде вже почитати. Добре, остання хвилинка, будь ласка, ще раз нагадайте нашим глядачам, де можна найближчим часом вас почути, куди можна буде приїхати?
 
– Ну найближчим часом фестиваль, цього тижня "Тарасова гора" і фестиваль ретроавтомобілів у Львові. Два наступних тижня ще щось. Починається Євро-2016, вболівальників вітаю з цим. Сподіваюся, що Україна гідно себе проявить. Дуже хотілося б, тому що останнім часом ми зненацька опинилися, українці, серед тренду такого переможного. Все ніби складається. Мабуть, хотілося б, щоб і збірна України там, як мінімум, вийшла з групи на цьому турнірі і порадувала українців, щоб ми нарешті відчули, що таке пишатися собою. Не тому, що це ми, а тому що дійсно українці гідні.
 
 
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage