Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Форум читачів
Форум видавців ніколи ще не був наповнений стількома важливими словами і сенсами. Нехай ти далеко в тилу, присутність війни у твоїй країні цілковито змінює відчуття реальності. І тоді звичне спілкування людей книги, презентації, акції, круглі столи набирають іншого звучання. Люди стають більше цінувати одне одного, а відтак цінувати і книги, і їхніх творців. Цінувати спілкування – як найвищий прояв життя.
 
Форум видавців завжди дає відлік нового року для видавців. Цього року все інтелектуальне середовище як ніколи відчуло відповідальність за новий відлік для цілої країни. І це власне той момент межевої ситуації, коли в ситуації некнижкового і невигаданого трагізму народжується нова система цінностей, у якій слово (і власне книга) набуває первісного біблійного значення. Спочатку було слово. А відтак відповідальність за це слово, яким можна творити добро або яким можна чинити розруху у головах людей. На жаль, за стільки років української державності до слова ніколи не було належного відповідального ставлення – а відтак ми пожинаємо плоди цієї легковажності і неповаги. Зараз ми маємо ще один унікальний шанс повернути суспільство до слова, до книги, до осягнення через слово найважливішої цінності – свободи.
 
На цей форум з’їхалося багато письменників, українських і закордонних. Але капелюха скидаю саме перед читачами. Як людина, котра вже понад десять років спостерігає за тим, як змінюється середовище читача, можу сказати, що зараз, як ніколи досі, аудиторія читачів стала дуже якісною, вимогливою і вдячною. Ми стали добре відчувати нашого читача і його потреби. Через активну присутність у соцмережах ми стали залучати нашого читача до живого видавничого процесу, до аналізу наших дій. І тепер спілкування з читацькою аудиторією стає одним із важливих інструментів у прийнятті рішень, скажімо, щодо друку певної книги. Так, ми прийняли рішення про друк розмальовки для дорослих «Чарівний сад» після того, як побачили неймовірну відвідуваність сторінки з новиною про це видання, яке вийшло вже в різних країнах світу. І запит на цю книгу перевершив усі наші сподівання. Роман Софії Андрухович отримав величезну хвилю читача на форумі також завдяки якісним обговоренням у соціальних мережах.
 
Але головне – це зустрічі, на яких ти бачиш живий блиск в очах глядачів. І непідробну цікавість до книг.
 
І можу відзначити те, що віковий спектр читача розширився. На зустрічах з дорослими письменниками було багато молоді. Значно більше літніх людей стали купувати книги для своїх внуків, а також для себе. Майстер-класи з майстрами збирали велику кількість дітей. І головне, що читач робить усвідомлений вибір – і щодо книги, яка йому потрібна, і щодо акцій.
 
Наші читачі – це наші найкращі партнери. Заради них ми і працюємо. І саме в цьому тісному спілкування, у прислуханні до потреб читача, в інтуїтивному створенні саме тих книг, які дійсно потрібні читачеві – велика перспектива. Кажуть, в усьому світі занепадає читання як різновид дозвілля. Але в Україні зараз читання стає маркером приналежності до середовища тих людей, які творять нове суспільство. І я вірю, що таких проактивних людей ставатиме все більше і більше.
 
Фото: Олеся Венгринович

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage