Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.
wishlist
Stary Lev Logo
На жаль, нічого не вдалось знайти за вашим запитом.

Екзотична книжка: підказка до #YakabooBingoSummer
Далекі країни та несподівані історії завжди приваблюють та захоплюють дух. Ми підібрали для вас 12 книг, сповнених екзотичною атмосферою та неймовірними подіями.
 
Полина Афанасьева, Yakaboo, чільне фото  Annie Spratt 
 
 
1.«Бог Дрібниць» Арундаті Рой
 
Роман-лауреат Бурковської премії від індійської письменниці і громадської активістки Арундаті Рой одразу завоював особливе місце на полицях книжкових магазинів світу та у серцях читачів. Твір вже був перекладений 40 мовами. Під обкладинкою ховається сімейна сага. Сюжет розвивається навколо близнюків Есту та Рахель і їхньої матері Амму, і зачіпає долі багатьох членів сім’ї. Події розгортаються в південноіндійському штаті Керала, де на мальовничих берегах ріки стоїть невелике містечко. Світ Індії – це світ каст, традицій та понівечених людських доль. Ця книга не полишить жодного байдужим, бо на тлі екзотичних пейзажів перед читачем постане справжня людська драма.
 
2. «Королева Пустелі» Джорджина Говелл
 
Ґертруда Белл, британська письменниця, мандрівниця й дослідниця початку ХХ ст., археолог і картограф, яскраво зображена і бездоганно досліджена Джорджиною Говелл у книзі «Королева Пустелі». Цей твір є надзвичайно привабливим портретом жінки, яка перевершила обмеження свого класу та часу, і, таким чином, залишила по собі незрівнянну спадщину. Саме Ґертруда Белл малювала кордони між новітніми Іраком, Сирією, Палестиною, Йорданом, Саудівською Аравією. Саме її безстрашність та розум зробили політичну карту світу такою, яку ми бачимо сьогодні.
 
3.«Ярость и рассвет» Рене Ахдіє
 
Історія Шахразади на новий лад – саме так можна описати цю історію Рене Ахдіє. Палюче сонце і піски пустелі, родинне прокляття та заборонене кохання – все це формує історію «Ярость и рассвет». Кожну ніч бере хлопець-правитель нову наречену, тільки щоб прийти на ранок із шовковим шнуром та обмотати його навколо горла дівчини. Коли шістнадцятирічна дорога подруга Шазі стає жертвою Халіда, дівчина прагне помсти. Вона добровільно стає його наступною нареченою. Тепер дівчина має не тільки залишитися в живих, але і назавжди припинити правління халіфа. Проте, одного ранку вона сама стає жертвою його чар, і з цього часу все зміниться. Варто зазначити, що це перша книга у серії, проте переклад другої ще не виходив.
 
4.«Стамбульська Казка» Маріо Леві
 
Маріо Леві менш відомий в Україні, але на своїй батьківщині у Туреччині він є гордістю сучасної літератури і займає поважне місце поруч з Орханом Памуком. Роман «Стамбульська Казка» – це сімейна сага, яка розповідає про три покоління турецьких євреїв. Історія описує події, що відбувалися протягом приблизно 40-45 років – із завершення Другої світової війни – до кінця 80-х років минулого століття. Оповідач виступає у ролі свідка тих подій або детектива, який збирає факти, ходячи вузькими вуличками  одного зі старих етнічних районів Стамбула. Оповідач роману збирає «казки» – історії жителів Стамбула про минуле та сьогодення людей, які в своєму місті все менше і менше відчувають себе вдома.
 
 
5.«Шантарам» Грегорі Девід Робертс
 
Нетрі та п’ятизіркові готелі, романтична любов та агонія, кримінальні війни та боллівудські фільми, духовні гурії та партизани муджахедів – цей величезний роман сповнений людського досвіду та пристрасної любові до Індії. Як чоловік без дому, сім’ї чи особистості, головний герой книги Девіда Робертса «Шантарам» Лін шукає любові та сенсу під час керування клінікою в одній з найбідніших міських нетрів і служить його учнівству у темних мистецтвах бомбейської мафії. Пошук сенсу веде його до війни, тюремного катування, вбивства та серії загадкових і кривавих зрад. Ключі для розблокування таємниць та інтриг, які пов’язують Ліна, знаходяться у руках двох людей. Перший – Хадер-хан: представник мафії, кримінально-філософ-святий і наставник Ліна в підземному світі Золотого міста. Друга – Карла: невловима, небезпечна і красива, її пристрасті викликають таємниці, які мучать її і все ж дають їй жахливу силу. Цей роман занурить читача у світ Індії – екзотичний і безжальний.
 
6.«Лабіринт Духів» Карлос Руіс Сафон
 
Четверта і завершальна частина історії про Цвинтар Забутих Книжок від іспанського автора Карлоса Руіс Сафона просякнута духом Барселони. У центрі оповідання — молода оперативниця Алісія Ґріс, яка розслідує загадкове зникнення міністра Маурісіо Вальса у Мадриді. Аби дізнатися істину, вона вирушає до Барселони, де зустрічається з родиною Семпере та адвокатом Бріансом. Згодом Алісія починає підозрювати, що адвокат якимось чином причетний до викрадення. Дівчина розуміє, що це лише вершина айсберга і все набагато складніше, ніж вона думала. Ця книга розкриває всі секрети Цвинтаря Забутих Книжок і підсумовує усі чотири частини історії, тому не варто обирати цю книгу, якщо ви ще не поблукали у перших трьох.
 
7.«Гессі» Наталія Матолинець
 
Українське фентезі від Наталії Матолінець переносить читача у вигаданий світ, де панує belle époque. Юна дівчина на ім’я Гессі дуже любить фотографувати, ба більше, усі світлини мають чарівну силу. Людина, яка з’являється у кадрі Гессі, неодмінно буде щасливою. Проте, цього не можна сказати про саму дівчину. Нещодавно втративши старшого брата, Гессі не може змиритися із гіркою порожнечею у душі. Допоки одного дня до неї у руки не потрапляє чудернацька книга. А що як її брат живий? Саме це доведеться дізнатися Гессі. Ця книга – це сповнений цікавих поворотів сюжет, заснований на древніх легендах. Ну чим не екзотика?
 
8.«Леді Африка. Жінка, яка підкорила пустелю» Пола Маклейн
 
Беріл Маркхем, привезена до Кенії з Англії в дитинстві, виховується не тільки її батьком,  а й корінним плем’ям Кіпшиджі. Таке нетрадиційне виховання перетворює Беріл на сміливу молоду жінку із сильною любов’ю до всіх речей дикої природи і властивого розуміння тонкого балансу природи. Але навіть дика дитина повинна зрости, і коли все, про що Беріл знає і чому довіряє, розчиняється, вона стає заручницею навколишніх подій. Проте, вона не здається і приймає себе такою, як є. Саме це дозволило дівчині першою здійснити безпосадковий переліт через Атлантику зі сходу на захід та здобути всесвітню відомість.
 
9.«Життя попереду» Ромен Гарі
 
Роман Ромена Гарі «Життя попереду» здобув Гонкурівську премію і таким чином зробив автора єдиним письменником у світі, який два рази, але під різними іменами здобув цю премію. Сама історія – прониклива і драматична. Головний герой книги – десятирічний хлопчик Момо – живе у передмісті Парижа, де мешкають переважно «не французи». Живе хлопець у притулку єврейки мадам Рози, яка була колись ув’язненою у таборі Аушвіц. Роза виховує дітей різних родин, проте переважно їй віддають своїх чад проститутки. Тому Момо не має вибору і має один на один боротися із життям. Коли мадам Роза стає старенькою і немічною, саме Момо залишатиметься з нею до самого кінця. Ця зворушлива історія нікого не залишить байдужим і подарує декілька годин приємного читання у компанії Момо.
 
10.«Єгипет: харам, халяль» Пьотр Ібрагім Кальвас
 
Пьотр Ібрагім Кальвас – польський репортер, для якого Александрія стала домом. Тоді як багатьом людям Єгипет відкривається лише з туристичної сторони, яка відома Пірамідами, Долиною Царів та теплим Червоним морем, Кальвас вирішив показати нетуристичний портрет Єгипту. Салафіти й секуляристи, копти й суфії, професори, феміністки й бунтівні підлітки — як вони мислять, які переконання обстоюють? З відвертих бесід із героями і власного досвіду Пьотр Ібрагім складає барвисту мозаїку єгипетського сьогодення. Дійсність сучасного Єгипту досить суперечлива, але від того й цікавіше читати цю книгу людині, яка ніколи не заглиблювалась у нетрі Каїру.
 
11.«Три чашки чая» Грег Мортенсон
 
Через цю книгу і постать Грега Мортенсона не припиняються толоки у світі – одні люди вважають його благодійником, а інші називають шахраєм. Проте, це не робить його досягнення меншими. Маючи лише натхнення і характер, Грег Мортенсон посприяв побудові шкіл у Пакистані. На сьогодні при сприянні Мортенсона вже побудовано більше 140 шкіл у найвіддаленіших регіонах, де раніше діти могли лише мріяти про доступне навчання. Такі книги, як «Три чашки чая» повертають віру у добро і людство. Вона точно не залишить читача байдужим, навіть якщо ви не згодні з позицією автора.
 
12.«Мене називають Червоний» Орхан Памук
 
Роман «Мене називають Червоний» занурює читача в історію Туреччини, огортає ароматами Сходу. В центрі сюжету – боротьба двох мистецьких шкіл: традиційної, що включає весь накопичений досвід багатьох поколінь художників Сходу, але залишається в межах традиції, і сучасної, що вже знайома з принципами європейського живопису, з його новаторськими прийомами. Тим не менш, один із героїв книги побоюється заборони нових методів малювання, тому вдається до вбивства людини. Він підозрював зраду, але чи був він правий, можна дізнатись зі сторінок книги Орхана Памука.
 

Коментарі

Щоб залишити коментар, необхідно

imageimage